Home Dating apps ‘Dating app gebruikers hebben meer kans op eetstoornissen’

‘Dating app gebruikers hebben meer kans op eetstoornissen’

2 minuten leestijd
0
dating apps

Wie een aantal dating apps heeft geprobeerd, komt al snel tot een conclusie: dating draait meer dan ooit om het uiterlijk. Je ‘looks’ zijn bepalend voor je succes, je innerlijk komt pas later aan de orde. En als je niet honderden matches hebt die elkaar snel opvolgen, dan kom je er opeens achter dat je spiegel misschien een vertekend beeld van jezelf geeft.

Je veegt honderden profielen naar rechts, om slechts een aantal keer te matchen. Het is gen wonder dat je aan jezelf begint te twijfelen. Uit onderzoek blijkt dat dit gevolgen kan hebben voor je zelfbeeld: je psychische gezondheid begint eronder te lijden. Tinder-gebruikers zijn volgens onderzoek aanzienlijk minder tevreden over hun gezicht en lichaam. Zij vergelijken zichzelf dan ook vaker met anderen en doen vaker aan body-shaming, waarbij ze zichzelf meer en vaker bekritiseren.1

Nieuw onderzoek, dat gepubliceerd is in het vakblad Journal of Eating Disorders, gaat hier nog verder op in. Onderzoekers van Harvard deden onderzoek naar de relatie tussen dating apps, eetstoornissen en de risicofactoren. En die relatie werd gevonden.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

2,7 tot 16,2 keer meer kans

Voor het onderzoek werden meer dan 1.700 Amerikaanse volwassenen ondervraagd, in de leeftijd tussen de 18 en 65 jaar oud. De resultaten tonen aan dat mensen die dating apps gebruiken, meer kans hebben op eetstoornissen, vaker laxeermiddelen misbruiken of anderen ongezonde methoden gebruiken voor gewichtsbeheersing dan mensen die geen dating apps gebruiken. De onderzoekers ontdekten dat de dating app gebruikers 2,7 tot 16,2 keer meer kans hebben op een eetstoornis, in vergelijking met de mensen die deze apps niet gebruiken.

Zowel vrouwen als mannen

Vrouwen waren bijzonder kwetsbaar, met maar liefst 2,3 tot 26,9 keer meer kans op “ongezond gewichtscontrolegedrag” dan degenen die apps gebruiken zoals Tinder en Coffee Meets Bagel. Dat omvat zelfopgewekt braken, vasten of het gebruik van dieetpillen en laxeermiddelen, allen symptomen zijn van eetstoornissen.

De mannelijke dating app gebruikers lopen ook een groter risico. Volgens het onderzoek hebben mannen 3,2 tot 14,6 keer meer kans op het risico van ongezonde vormen van gewichtsbeheersing, zoals het gebruik van anabolen.

Niet alleen pracht en praal

“Dating app gebruikers zijn continu bezig met een cyclus waarin ze profielfoto’s en korte beschrijvingen van anderen evalueren, maar ondertussen worden ze zelf continu beoordeeld,” zegt Dr. Alvin Tran, een medewerker aan de Yale School of Medicine.

Hoewel online daten sommige mensen helpt om te socializen, kan het ook dienen als een “plek voor discriminatie, racisme en mogelijkheden voor body-shaming”, zegt hij in een interview.

De onrealistische weergave van schoonheid in de media leidt tot ontevredenheid over het lichaam, wat kan leiden tot ongezond eetgedrag, aldus het onderzoek. Dat dating apps daar een rol in kunnen spelen, wordt nu bevestigd door het onderzoek.

Maar hoewel eetstoornissen vaker voorkomen bij mensen die dating apps gebruiken, waarschuwt Tran dat het onderzoek niet zegt dat er een oorzaak-en-gevolg relatie is tussen online daten en ongezond gewichtsbeheer. Tran zegt wel dat mannen over het algemeen slank en gespierd willen zijn, terwijl vrouwen dun willen zijn.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Vreemdgaan in droom? Dit is wat een slippertje in dromenland betekent

Als je ooit wakker bent geworden met een twijfelachtig gevoel over wat je zojuist hebt mee…