Verliefd op ex: 7 signalen dat de liefde nog niet weg is

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Nadat je relatie ten einde is, zullen er een hoop emoties naar boven komen. De eerste weken na je relatiebreuk zul je je verdrietig voelen en vrijwel nergens zin in hebben. Wie weet mis je je ex wel enorm en voel je nog veel voor die persoon.

Toch hoeft het einde van een relatie niet altijd het definitieve einde te betekenen. Er zijn genoeg stelletjes die weer bij elkaar komen. Wie weet ben je zelf nog wel enorm verliefd op je ex, en zou je stiekem willen dat jullie je weg weer naar elkaar terug vinden.

Als je nog heel vaak aan je ex moet denken, dan kan dit een teken zijn dat jij je ex nog leuk vindt en dat je zelfs misschien nog wel verliefd op diegene bent. Ook kan het zijn dat je twijfelt of je wel de juiste keuze hebt gemaakt en vraag je je af of de gevoelens wederzijds zijn. Maar hoe weet je nu of je nog verliefd bent op je ex of dat je de relatiebreuk gewoon het verwerken bent?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Ben je nog verliefd?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het volkomen normaal is om nog veel aan je ex te denken als jullie relatie voorbij is. Jullie hebben namelijk een hoop tijd samen doorgebracht en die persoon zul je dus ook niet zomaar vergeten. Het heeft tijd nodig en het kan weken tot maanden duren voordat je ex vrijwel helemaal uit je gedachten is. Wie weet mis je het wel om met íemand samen te zijn, maar mis je niet specifiek je ex. Je mist meer het idee van een relatie en de genegenheid.

Je ex idealiseren

Ook kan het zo zijn dat je denkt nog op je ex verliefd te zijn, maar dat dit eigenlijk komt doordat je hem of haar idealiseert. Onze hersenen hebben namelijk de neiging om na een relatiebreuk alleen de positieve dingen te onthouden aan een persoon. De negatieve gebeurtenissen worden meer naar achter geduwd, waardoor je een geïdealiseerd beeld van je ex krijgt. Het is belangrijk om hier bewust van te worden, om erachter te komen of je echt nog verliefd bent op je ex.

Wil je weten hoe je erachter komt of je nog liefde voelt? Door bewust aan de redenen te denken waardoor jullie uit elkaar zijn gegaan. Wat waren de mindere eigenschappen van je ex? Waardoor ging de relatie stuk? En hoe denk je nu over de moeilijkste momenten in de relatie? Heb je daarna nog steeds veel positieve gevoelens en herken je de volgende signalen? Dan kan het zijn dat je nog steeds verliefd bent op je ex.

antenne hart

1. Je denkt nog dagelijks aan je ex

Een van de eerste signalen waaraan je kunt merken dat je waarschijnlijk nog steeds verliefd bent op je ex, is doordat je nog heel vaak een die persoon denkt. Je denkt terug aan de momenten dat jullie gelukkig samen waren, aan de mooie dates en leuke momenten. Het gevaar hiervan is echter dat je een te rooskleurig beeld van het verleden krijgt, waardoor je je ex dus idealiseert.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Dat je nog veel aan je ex denkt, wil niet per se betekenen dat je nog verliefd bent. Het kan natuurlijk ook komen door het verwerken van de relatiebreuk of door gevoelens van nostalgie die naar boven komen door te denken aan deze herinneringen.

2. Je zoekt redenen om contact te hebben

Een tweede teken waaraan je kunt afleiden dat je misschien nog wel een oogje hebt op je ex, is als je probeert steeds contact te krijgen met je ex. Je blijft maar appen, gaat naar locaties waarvan je weet dat je ex er vaak komt, en probeert toevallige ontmoetingen te creëren. Als je echt nog verliefd bent, dan is dit natuurlijk geen probleem.

Probeer wel in je achterhoofd te houden dat je ex natuurlijk ook bepaalde gevoelens heeft en misschien helemaal niet zit te wachten op dit contact. Denk goed na voordat je contact opneemt en jullie liefde een tweede kans geeft.

3. Je volgt zijn of haar sociale media nog steeds

Je weet precies wat hij of zij allemaal doet en met wie je ex vrienden wordt op sociale media. Facebook, snapchat en Instagram; je houdt het allemaal goed in de gaten. Dit is natuurlijk ergens ook wel logisch, omdat je benieuwd bent hoe je ex verder gaat nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Merk je bij jezelf dat je toch wel érg vaak kijkt, dan moet je je afvragen of je je ex stiekem niet nog leuk vindt.

“Nooit gedacht dat jouw ‘Online’ zoveel pijn zou doen.”

4. Je bent niet geïnteresseerd in anderen

Er zijn een aantal verschillende redenen waardoor je je niet open kunt stellen voor andere relaties. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je zoveel verdriet hebt door de breuk, omdat je tijd voor jezelf nodig hebt of omdat je vertrouwen in de liefde een beetje weg is. Is dit allemaal niet het geval, dan is de kans zeker aanwezig dat je nog verliefd bent op je ex en je daarom jezelf niet openstelt voor anderen.

5. Elke nieuwe date vergelijk je met je ex

Mocht je dan toch een poging wagen en op date gaan met iemand, dan merk je dat je elke potentiële partner vergelijkt met je ex. In alles wat de ander doet, herken je iets terug van je vorige partner. Van het aanschuiven van je stoel aan tafel tot de flirterige blik die je mist bij je date: het kan een duidelijk signaal zijn dat je je ex nog leuk vindt.

6. Je praat nog veel over je ex

Toen jullie nog een relatie hadden, speelde je ex natuurlijk een erg grote rol in je leven. Jullie brachten veel tijd door en deelden veel belangrijke momenten. Hierdoor sprak je waarschijnlijk ook veel over die persoon tegen je vrienden en familie. Merk je dat je na het beëindigen van de relatie nog steeds veel over hem of haar praat, dan kan dit een duidelijk teken zijn.

7. Je droomt over je ex

Als je ex nog regelmatig opduikt in je dromen, dan kan dit ook betekenen dat je hem of haar nog leuk vindt. Je onderbewuste speelt namelijk ook een belangrijke rol in je emoties. Toch hoeft dit niet direct te betekenen dat je nog verliefd bent; je dromen zijn waarschijnlijk nog op een tal van andere manieren te verklaren. Maar het zou dus ook kunnen betekenen dat je nog niet over je ex heen bent.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie