Toxische vriendschap: 10 signalen van een giftige ‘vriend’

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Vrienden maken het leven makkelijker. Ze bieden sociale en emotionele steun, verlichten gevoelens van eenzaamheid en helpen je om gelukkiger en tevreden te zijn. Volgens onderzoeken kunnen vriendschappen zelfs je levensduur verlengen en het risico op uiteenlopende mentale en fysieke gezondheidsproblemen verlagen. Maar niet alle vriendschappen hebben zo’n positief effect. Sommige vriendschappen doen juist het tegenovergestelde: ze zijn giftig.

Heb je het gevoel dat een vriendschap je mentaal leegzuigt? Geeft tijd doorbrengen met je vriend(in) je geen goed gevoel, maar maakt het je van streek? En geeft de vriendschap je alleen maar een ellendig gevoel? Dan is het mogelijk dat je vriendschap ’toxisch’ is, een ongezonde situatie om je in te begeven.

Wat is een toxische vriendschap?

In een gezonde vriendschap hebben beide vrienden de neiging om elkaar te respecteren en te steunen. Er is een gevoel van vertrouwen in de relatie. Beiden zijn liefdevol naar elkaar toe en doen hun best om rekening met elkaar te houden. In een toxische vriendschap heeft een van beiden (of allebei) de neiging om drama met zich mee te brengen en regelmatig problemen te veroorzaken. Een toxische vriendschap, ook wel een giftige vriendschap genoemd, kan verschillende vormen aannemen. Over het algemeen gaat het om een vriendschap die emotioneel zwaar is.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Je voelt je constant geïrriteerd als je met je vriend spreekt. Als je tijd met elkaar doorbrengt voel je je niet gerespecteerd. En als er weer iets gebeurt in de vriendschap voel je je schuldig. Het zijn de tekenen dat een vriend of vriendin niet goed voor je is en belangrijke signalen van een ongezonde dynamiek. Deze vriendschappen kunnen veel schade aanrichten en uiteindelijk je ​​zelfrespect verlagen.

Goede vrienden vs giftige vrienden

We hebben allemaal wel eens een slechte dag. Zo’n dag waarop we afstandelijk zijn en contact vermijden met iedereen die om aandacht vraagt. Goede vrienden kunnen dus ook afstandelijk doen en zich ‘giftig’ gedragen. Maar als ze dat doen, dan zullen ze zich verontschuldigen.

Een giftige vriend heeft echter geen slechte dag. Het is een negatief patroon. Ze betuigen geen spijt en doen het de volgende keer weer net zo, zelfs als ze weten dat ze je daarmee een slecht gevoel geven.

10 signalen van een giftige ‘vriend’

Giftige vrienden presenteren zich vaak als egoïstisch en in de regel is het een uitdaging om ze tevreden en rustig te houden. Ze worstelen met gezonde communicatie, vertonen passief-agressief gedrag en vinden het extreem moeilijk als ze niet krijgen wat ze willen. Dit zijn enkele tekenen die erop wijzen dat je een giftige vriend hebt.

1. Je vriend vertelt geheimen door

Je ontdekt dat vertrouwelijke informatie nu bekend is bij mensen met wie je nog nooit over dat onderwerp hebt gesproken. Alleen je vriend wist het? Nu niet meer. Terwijl jij je vriend nadrukkelijk had gevraagd om het niet te delen met anderen, is dat toch gebeurd. Geheimen doorvertellen is een van de beste signalen van een giftige vriend.

2. Je vriend maakt constant beledigende grapjes

Vrienden maken vaak grapjes met elkaar. Ze plagen elkaar en gaan soms iets te ver met de grapjes die ze maken – het is wat vrienden nu eenmaal per ongeluk doen. Dat betekent dus niet meteen dat je vriendschap toxisch is, vooral als je er zelf ook wel een beetje om kunt lachen. Het is echter een ander verhaal als je vriend constant grapjes maakt die je een slecht gevoel over jezelf geven.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

3. Je vriend wil al je aandacht

Heb je het gevoel dat je een persoonlijke assistent bent met de taken van een psycholoog? Dan weet je zelf eigenlijk ook wel dat dit niet gezond is, want geen enkele vriend kan elke emotionele behoefte vervullen. Een giftige vriend kan zich bijvoorbeeld op deze manier gedragen:

  • Onafgebroken appen en bellen
  • Van een mug een olifant maken
  • Alleen maar praten over de eigen problemen
  • Vaak om hulp vragen
  • Doen alsof er iets heel ergs is gebeurd
  • Vertellen dat niemand anders hun begrijpt
  • Overdreven complimenten geven

4. Je vriendschap geeft je een slecht gevoel

Tijd doorbrengen met een goede vriend zou je – over het algemeen – een goed gevoel moeten geven. Misschien heb je er niet eens een goede verklaring voor, maar als je bij je vriend vertrekt, heb je dan het gevoel dat je je slechter voelt dan toen je aankwam? Overweeg dan om de vriendschap eens goed onder de loep te nemen, want een giftige vriendschap heeft een negatieve invloed op je welzijn.

5. Je voelt je gevangen in de vriendschap

Heb je het gevoel dat je een verplichting bent aangegaan om hun vriend te zijn? Sommige giftige vrienden gebruiken tactieken die het best omschreven kunnen worden als emotioneel misbruik. Enkele tekenen van emotioneel misbruik in vriendschappen:

  • ‘Grappen’ maken dat ze zichzelf wat aandoen als je niet komt
  • Het slachtoffer spelen zodat jij je schuldig voelt
  • Liegen en je laten geloven dat je het verkeerd hebt (gaslighting)
  • De schuld naar jou verleggen
  • Je loyaliteit en toewijding testen

6. Je ‘geeft’ meer dan je ‘ontvangt’

Een vriendschap is geven en nemen, zoals altijd het geval is in relaties tussen mensen. In een ideale situatie is het in balans, hoewel dat in de praktijk nooit het geval is. Maar als jij altijd degene bent die ‘geeft’, terwijl je daar nooit iets voor terugkrijgt, dan heb je waarschijnlijk een giftige vriendschap. Je vriend komt bijvoorbeeld alleen langs als je hulp benodigd is. Maar als jij het moeilijk hebt, kun je de ander niet bereiken.

7. Je vriend zet je onder druk

Ondanks dat je vriend weet dat jij nogal losjes wordt als je te veel drinkt, heeft je vriend er geen problemen mee om nog een extra shotje voor jou te halen – zelfs als je duidelijk hebt aangegeven dat niet te willen. Waarom? Omdat het leuk is om jou zo te zien. Terwijl je er zelf alles aan doet om je de volgende dag niet slecht te voelen over jezelf, probeert je vriend je toch te overtuigen om wél meer te drinken. Het is giftig gedrag dat geen enkele vriend zou moeten vertonen.

8. Je vertelt je vriend niet de waarheid

Heb je het gevoel dat je niet helemaal open en eerlijk kunt zijn bij je vriend? Blijf je altijd op je hoede als je in gesprek bent met je vriend? En let je goed op dat je niet iets deelt dat tegen je gebruikt kan worden? Dan is dat een teken dat je vriend een giftige persoonlijkheid heeft. Misschien trek je je zonder het te beseffen al terug uit de vriendschap, omdat je je niet veilig voelt bij je vriend. In een gezonde vriendschap zou je elkaar alles (of in ieder geval heel veel) moeten kunnen vertellen.

9. Je blijft je vriend verdedigen

Hebben andere vrienden of familieleden hun bezorgdheid geuit over je vriend? Spreken anderen in negatieve zin over je vriend? En blijf jij je vriend ondanks dit alles nog steeds verdedigen? Dan is het tijd om op te letten. Waarschijnlijk ben jij degene die het giftige gedrag in stand houdt door het onbewust goed te keuren.

10. Je voelt dat de vriendschap niet ‘goed’ is

Als mensen zouden we meer moeten vertrouwen op het onderbuikgevoel. Want hoe vaak heb je wel niet iemand horen zeggen van: ‘Had ik nu maar beter opgelet, dan had ik het geweten’? Als je iets weet op basis van wat je gevoel zegt, dan is je intuïtie daar verantwoordelijk voor. Het vertelt je wat je moet doen in situaties die niet duidelijk zijn. Als een vriendschap niet goed voelt, dan is dat dus het antwoord waar je naar zoekt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie