Meetic: ‘Helft Vlamingen weet wat ze zoeken in potentiële partner’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Weet jij wat je wil in een relatie? Heb je een duidelijk beeld van je potentiële partner? Als je zoals 44% van de Vlaamse singles bent, dan is het antwoord op beide vragen ‘ja’. Datingapp Meetic onderzocht wat singles al dan niet invullen op hun profiel en ontdekte dat bijna de helft van de Vlaamse singles (44%) weet wat ze zoeken in een potentiële partner.

Wat de datingprofielen vertellen

Terwijl sommige datingapps je nauwelijks de ruimte geven om iets over jezelf te vertellen, hebben de meeste apps een vragenlijst die je kunt invullen. Door een aantal vragen te beantwoorden kun je jezelf omschrijven, vertellen wie je bent en uitleggen wat je zoekt in een potentiële partner. Om erachter te komen wat de Vlaamse singles wel en niet vertellen analyseerde Meetic de profielen van 1.000 Vlamingen.

Uit de analyse blijkt dat de Vlamingen sommige antwoorden liever niet in hun profiel delen, maar ze weten wel wat ze willen en verhogen zo hun kans op een goede match. De cijfers laten zien dat de gebruikers van de app hun profiel voor 80% tot 90% invullen. Toch zijn er enkele vragen die zij liever niet beantwoorden. Het onderzoek geeft bijvoorbeeld aan dat 7% van de Meetic-gebruikers liever niet de ‘echtelijke status’ invult.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

“Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat er nog steeds een taboe rust op bijvoorbeeld ‘gescheiden zijn’. Toch is het correct invullen van zulke vragen net een hulptool voor het vinden van je ideale partner”, zegt klinisch seksuoloog en Meetic-expert Chloé De Bie. “Mensen zijn altijd op zoek naar gelijkenissen in hun toekomstige partner, iemand die hen begrijpt.”

Wel of geen kinderwens?

Een andere vraag die een deel van de gebruikers ontwijkt is die over de kinderwens. Zo’n 1 op de 10 singles geeft liever geen antwoord op de ‘Wil je kinderen?’-vraag die Meetic stelt aan de gebruikers.

“Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat veel mensen zelf twijfelen of ze kinderen willen. Iemand die net heel graag kinderen wil zal dit zeker aanduiden, net zoals iemand die geen kinderen wil”, legt De Bie uit. “De 10% van de gebruikers die dit niet aanduidt, laat het antwoord een beetje in het midden en laat zich mogelijk leiden door de goede match met de ideale partner”.

De Bie is van mening dat je profiel volledig – en vooral eerlijk – invullen een absolute must is. “De overgrote meerderheid van de singles begrijpt duidelijk dat het bij online daten van belang is je profiel zo volledig mogelijk in te vullen”, zegt ze. “Alleen zo vergroot je je kans op het vinden van een goede match en een grote liefde.”

Volgens eerder onderzoek onder 1.000 Vlamingen zijn singles iets kieskeuriger geworden. Zo geeft 2 op 5 Vlaamse singles sneller aan naar welke relatie ze op zoek zijn. En mocht het tot een date komen, dan brengt 1 op de 5 Vlaamse singles ook sneller een serieus onderwerp ter sprake op de date.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie