15 tekenen dat je in een liefdeloos huwelijk zit

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
15 minuten leestijd

Jullie huis was ook gevuld met liefde en gelach. Nu is het gehuld in een verstikkende stilte. Je herinnert je nog de dagen waarop de wereld kleurrijk leek, toen jullie samensmolten tot een eenheid. Jullie blikken waren vol verlangen en jullie aanrakingen hadden een elektrische lading. Maar ergens in de overgang van liefde naar routine is de vonk verdwenen, opgeslokt door de alledaagse sleur. Nu zit je tegenover je partner aan de keukentafel, de afstand tussen jullie lijkt groter dan ooit tevoren. Jullie handen rusten koud op je schoot, terwijl jullie blikken elkaar ontwijken. De ruimte tussen jullie is gevuld met onuitgesproken woorden.

Elk samenzijn voelt als een verplicht nummer, een toneelstukje waarin jullie zelf de hoofdrolspelers zijn. Wat jullie tegen elkaar zeggen wordt gehoord, maar er wordt niet geluisterd. Alles wat jullie nog wel delen is oppervlakkig en zonder betekenis. Jullie leven naast elkaar, maar de afstand is pijnlijk voelbaar. Het vuur dat ooit brandde, smeult nu als een zwakke gloed, en jullie vragen je af of er nog genoeg brandstof is om het weer tot leven te wekken. Dit is het verhaal van een liefdeloos huwelijk, als een lege haard waarin de warmte van liefde niet meer brandt.

Wat is een liefdeloos huwelijk?

Stel je eens een tuin voor die ooit was gevuld met weelderige bloemen en sprankelende kleuren. Het was een plek waar betoverende bloemen groeiden. Iedereen die erlangs fietste stopte even om het magische geheel te aanschouwen. Iedereen wilde zo’n tuin hebben en stiekem waren de fietsers jaloers dat zij niet zo’n prachtige tuin hadden. Maar toen de fietsers jaren later weer teruggingen naar de plek, kwamen ze erachter dat de tuin niet goed was onderhouden. Dit is wat een liefdeloos huwelijk is, een verwaarloosde tuin waar de bloemen zijn verwelkt en het zonlicht nauwelijks nog doordringt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een liefdeloos huwelijk is een relatie waarin de ooit zo sterke band van liefde en genegenheid is verzwakt. Of misschien is het wel volledig verdwenen. Het is een situatie waarin jij en je partner je emotioneel losgekoppeld voelen van elkaar, omdat de diepe connectie en intimiteit zijn vervaagd. In een liefdeloos huwelijk overheersen gevoelens van afstandelijkheid, onverschilligheid en een gebrek aan emotionele vervulling.

Bij een relatie zonder liefde is er vaak een tekort aan genegenheid, zowel fysiek als emotioneel. De hartstocht en tederheid zijn vervangen door een onzichtbare muur van afstandelijkheid. De warmte van genegenheid is vervangen door een kille stilte. Er is een tekort aan affectie en begrip voor elkaar. De passie en opwinding die ooit de kern van jullie relatie vormden, zijn vervaagd tot een grijze, lusteloze sfeer.

Liefdeloos huwelijk herkennen

Voel je dat er iets ontbreekt in je relatie? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een liefdeloze relatie. Om je te helpen deze situatie beter te begrijpen, hebben we een opsomming gemaakt van tekenen die kunnen duiden op een liefdeloze relatie. Dit zijn vijftien tekenen van een liefdeloze relatie.

1. Er is geen emotionele intimiteit meer

Je merkt dat er weinig emotionele verbinding is tussen jou en je partner. De diepe gevoelens van genegenheid, begrip en empathie lijken te ontbreken. Jullie gesprekken blijven oppervlakkig en de emotionele band voelt als verzwakt.

2. De fysieke genegenheid ontbreekt

Je merkt dat de fysieke intimiteit tussen jou en je partner is afgenomen. Er zijn minder knuffels, geen omhelzingen en nauwelijks nog intieme momenten. Jullie aanrakingen voelen routinematig en koel aan, zonder de passie en opwinding van weleer.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Er zijn communicatieproblemen

Je merkt dat de communicatie tussen jou en je partner nogal moeizaam verloopt. Gesprekken vloeien niet meer zoals voorheen en belangrijke onderwerpen worden vermeden. Er is een gebrek aan openheid en begrip, waardoor jullie behoeften en verlangens onuitgesproken blijven.

4. Gevoel van emotionele afstand

Je voelt een emotionele afstand tussen jou en je partner. Als je partner dicht bij je zit op de bang, voel je alsnog een grote emotionele afstand die de fysieke afstand overbrugt. Er is een gevoel van eenzaamheid in een relatie, alsof jullie elk op een eigen eiland leven. De emotionele steun en nabijheid die je verwacht van je partner zijn ver te zoeken.

5. Onverschilligheid en desinteresse

Je merkt dat er een gevoel van onverschilligheid en desinteresse heerst tussen jou en je partner. Het interesseert jullie nog maar weinig wat de ander doet. Er is weinig betrokkenheid bij elkaars leven, interesses en gevoelens. Nu je erover nadenkt, lijken jullie elkaar niet meer echt te kennen.

6. Gebrek aan steun

Je voelt je niet gesteund je partner. Wanneer je worstelt met uitdagingen en moeilijkheden, voel je je alleen en onbegrepen. Er is geen gevoel van samenwerking of gedeelde lasten. Het is ieder voor zich in jullie relatie.

7. Voortdurende conflicten en ruzies

Je merkt dat conflicten en ruzies zich constant voordoen in jullie relatie. Er heerst altijd een sfeer van spanning en frustratie die de vrede verstoort. Jullie vinden het moeilijk om samen te werken en op een constructieve manier met meningsverschillen om te gaan.

8. Gebrek aan toekomstplannen en gedeelde dromen

Jouw toekomstplannen en die van je partner komen niet overeen. Jullie hebben geen gezamenlijke visie voor jullie leven en voelen je niet meer verbonden als het over jullie toekomstperspectief gaat.

9. Weinig positieve herinneringen

Als je nu eens terugkijkt naar de laatste tijd, hoeveel positieve herinneringen heb je dan? In een liefdeloos huwelijk hebben jullie waarschijnlijk weinig gezamenlijke momenten van vreugde en geluk om op terug te kijken. De vrolijke kleuren van jullie verleden lijken te zijn vervaagd tot grijstinten.

10. Er is geen bevredigend gevoel

Je voelt een diepe innerlijke onvervuldheid over jullie huwelijk. Het voelt alsof je ontevreden bent. Ondanks alle inspanningen voel je je niet geliefd, gewaardeerd of voldaan. Het is een knagend gevoel die je niet kunt negeren.

11. Gevoel van gevangenschap

Je voelt je gevangen in je huwelijk, alsof je opgesloten zit in een glazen kooi. De vrijheid om jezelf te zijn en je eigen verlangens na te streven lijken beperkt te zijn. Daardoor voel je een verlangen naar ruimte en autonomie, maar dat lijkt onhaalbaar.

12. Emotionele vermoeidheid

Emotioneel gezien voel je je vermoeid in je huwelijk. Elke dag voelt als een zware last, gevuld met leegte en uitputting. Je draagt de last van een liefdeloze relatie, wat zijn tol eist op je mentale gezondheid.

13. Verlies van vertrouwen

Je merkt dat het vertrouwen tussen jou en je partner niet meer hetzelfde is. Door wat er is gebeurd, is het aangetast. Er zijn gebroken beloftes, leugens of een gebrek aan betrouwbaarheid die samen een kloof hebben gecreëerd.

14. Humor en plezier zijn afwezig

Wanneer heb je voor laatst hard gelachen met je partner? Als je een liefdeloos huwelijk hebt, dan merk je dat er weinig ruimte is voor humor en plezier. Lachen wordt een zeldzaamheid en het delen van vreugdevolle momenten schaars.

15. Verlies van gemeenschappelijke interesses

Je merkt dat jullie geen gemeenschappelijke interesses meer hebben. Gaandeweg zijn jullie interesses uit elkaar gedreven. De passies en activiteiten die jullie ooit verbonden, zijn naar de achtergrond verdwenen. Sterker nog, misschien hebben jullie zelfs moeite om nog iets te vinden waar jullie samen van kunnen genieten.

Wat te doen met een liefdeloos huwelijk?

Als je de tekenen van een liefdeloos huwelijk herkent, dan denk je misschien dat het redden van je relatie onmogelijk is. Je voelt dat je niets goed kan doen en dat je partner er niets meer om geeft. Misschien heb je daarom het gevoel dat je huwelijk al voorbij is, omdat de hoop verdwenen is. Maar als je echt om je huwelijk geeft, dan kun je een manier vinden om een scheiding te voorkomen. Er zijn dingen die je kunt doen om het tij te keren. Dit zijn er veertien van.

1. Leg de focus op communicatie

Wanneer heb jij voor het laatst echt de focus gelegd op het gesprek met je partner? Als dit lang geleden is, neem dan eens de tijd om echt naar je partner te luisteren en openhartig te praten. Communiceer zonder oordeel en wees bereid om elkaars perspectief te begrijpen.

2. Creëer quality time

Breng de leuke dingen van het leven terug in de relatie. Maak bewust tijd vrij voor elkaar en doe dingen waar jullie beiden van genieten. Plan bijvoorbeeld regelmatig een date-night of weekendje weg om de liefde opnieuw te laten bloeien.

3. Herontdek elkaars interesses

Verken elkaars interesses en hobby’s opnieuw. Toon oprechte interesse en betrokkenheid bij wat je partner inspireert, en deel ook jouw passies met je partner. Ga bijvoorbeeld weer eens kijken bij de sport van je partner.

4. Wees attent en liefdevol

Een klein gebaar kan een groot verschil maken voor de sfeer in een relatie. Toon kleine gebaren van liefde en attentie in jullie dagelijks leven. Geef een complimentje, een knuffel en verras je partner met een klein cadeautje of lieve boodschap.

5. Werk aan intimiteit

Denk erover na hoe je de fysieke en emotionele intimiteit kunt herstarten in je relatie. Pak de momenten aan waarop het mogelijk is om even te knuffelen, te kussen en elkaar genegenheid te tonen.

6. Vergeef en laat los

Leer om te vergeven en los te laten. Blijven niet hangen in wrok en oude pijn die jullie gevangenhoudt in het verleden. Paar erover om elkaar te vergeven. Laat de last van het verleden los en geef ruimte aan een nieuwe start.

7. Zoek professionele hulp

Als jullie merken dat jullie er zelf niet uitkomen, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een relatietherapeut kan jullie begeleiden bij het herstellen van de liefde en het vinden van nieuwe manieren om elkaar weer terug te vinden.

8. Ga samen nieuwe ervaringen aan

Stap uit jullie comfortzone en probeer samen nieuwe ervaringen op te doen. Dit kan jullie helpen om weer op een dieper niveau met elkaar in contact te komen en nieuwe herinneringen te creëren.

9. Blijf elkaar verrassen

Blijf elkaar verrassen met kleine en grote gebaren van genegenheid. Plan onverwachte uitjes, verrassingsdiners of speciale cadeautjes om de spanning en opwinding in jullie relatie levendig te houden.

10. Laat je partner groeien

Geef je partner de ruimte om te groeien en te veranderen. Sta open voor persoonlijke ontwikkeling en moedig aan om doelen na te streven.

11. Maak plezier samen

Vergeet niet om samen plezier te hebben. Lachen, grapjes maken en leuke activiteiten ondernemen: ze kunnen de sfeer lichter maken en de band tussen jullie versterken.

12. Creëer een gezamenlijke visie

Praat met je partner over een gezamenlijke visie. Voor jullie huwelijk en voor jullie toekomst. Bespreek jullie doelen, dromen en aspiraties en zoek naar manieren om deze in jullie dagelijks leven te integreren. Wat kun jij doen om je partners te steunen om een doel te behalen en andersom?

13. Toon waardering

Dankbaarheid houdt een relatie gezond. Toon waardering voor de kleine en grote dingen die jullie partner doet. Uit je dankbaarheid regelmatig, en laat zien dat je hun inspanningen opmerkt en waardeert.

14. Creëer een romantische sfeer

Dompel jezelf onder in romantiek en creëer een intieme sfeer in jullie relatie. Steek kaarsen aan, creëer een gezellige omgeving en neem de tijd voor romantische gebaren en momenten.

Het kan soms lijken alsof de problemen en issues zich alleen maar blijven opstapelen. Maar dat hoeft niet het einde van een huwelijk te zijn. Er zijn dingen zijn die je eraan kunt doen en er zijn mensen in een vergelijkbare situatie een uitweg hebben gevonden.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie