Soloreizen? 14 tips om in je eentje een soloreis te maken

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Klinkt alleen reizen je doodeng in te oren? Krijg je kippenvel bij alleen al het horen van deze ‘alleen reizen’ woorden? Of twijfel je of jij het kunt? De drempel om deze stap te ondernemen kan erg hoog liggen, wat volkomen begrijpelijk is. Toch kun je de mooiste ervaringen op doen wanneer je alleen op reis gaat, los van je vertrouwde omgeving, en helemaal op eigen benen.

14 tips voor een soloreis

Alleen reizen lijkt een helse taak als je erover nadenkt vanuit het comfort van thuis. Wat gebeurt er als je op een vliegveld strandt? Wat als je een hotel niet kunt vinden? Is het veilig om ’s avonds alleen naar buiten te gaan? Al deze vragen en meer teisteren reizigers voordat ze voor het eerst alleen op reis gaan.

Laat je inspireren door deze tips om die angsten weg te nemen en de sprong in het diepe te wagen. Het zal je hopelijk helpen om wat meer vertrouwen in jezelf te krijgen en te laten inzien dat de spanning nergens voor nodig is.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Weet wat jou bijzonder maakt

Wanneer je alleen op reis gaat ben je vanzelfsprekend volledig op jezelf aangewezen. Je hebt geen vriend of familielid om op terug te vallen wanneer je dat zou willen. Daarom is het belangrijk om in jezelf te kijken en hoe jij jezelf ziet in een ander land. Is het een ervaring waarbij je jezelf vooral alleen voor je ziet? Of een ervaring waarin je nieuwe mensen leert kennen?

Als jij bijvoorbeeld helemaal geen behoefte hebt aan direct contact, laat jezelf dan los in een levendige stad en laat je opslokken in het gedruis. Je hoeft alleen te kijken en te ontdekken.

2. Verdiep jezelf actief

Het is interessant om voor je reis te bedenken wat je eruit wil halen. Zijn er drempels die je wilt overwinnen? Is er iets wat je heel graag uit de reis zou willen halen? Wat is dat dan, en bedenk dan juist iets wat je kan uitvoeren nu je alleen gaat. Als je bijvoorbeeld een angst hebt die je gedurende je dagelijkse leven niet onder ogen komt, dan zou het kunnen helpen om het in een compleet nieuwe omgeving te lijf te gaan.

3. Kies verschillende slaapplekken

Nu je in je eentje bent hoef je met niemand rekening te houden. Je hoeft niet per se in dat ene hotel te gaan slapen omdat je reisbuddy dat wil, want die is er helemaal niet. Desnoods slaap je elke avond zelfs op een andere plek. In plaats van een luxe hotel zou je bijvoorbeeld eens een gastgezin kunnen proberen, scheelt ook nog eens veel in de kosten en zo kun je nog langer wegblijven. Door dergelijke unieke slaapplekken te kiezen krijg je een bijzondere connectie met de lokale bewoners van deze plek.

4. Bijt door de zure appel heen

Wanneer je net het vliegtuig instapt of zelfs wanneer je al een tijdje op reis bent, kan het hartstikke eenzaam aanvoelen. Besef je goed dat dit iets is wat je eigen hoofd je probeert wijs te maken. Je hebt immers jezelf, hoe kun je dan eenzaam zijn? Vaak nadat je nog even doorzet, wordt het al een heel stuk beter. Bijt dus door die zure appel heen, want het wordt beter – geen reden tot paniek.

Heb je het idee dat je even te veel in je eigen hoofd leeft? Denk er dan aan dat contact maken met andere mensen altijd mogelijk is. Je zou bijvoorbeeld kunnen aanbieden om een foto te maken, waarna je gelijk een gesprekje kunt aanknopen. Of ga in een druk café zitten waar het gonst van de mensen. Er is vast wel iemand met wie jij een praatje kunt aanknopen.

5. ‘Nee’ zeggen mag ook

In sommige culturen kun je nog wel eens wat aangeboden krijgen. Dit kan erg overweldigend zijn en misschien vind jij het moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Probeer dit voor je reis eens wat vaker te oefenen. Het is af en toe nodig om op je strepen te staan, zowel verbaal als non-verbaal. Oefen dit voordat je gaat ook alvast in de taal van het land waar jij op reis gaat.

6. Bewaar je herinneringen

Of dit nou in de vorm is van brieven, poëzie of foto’s – geef er een leuke draai aan. Maak het jouw missie om de mooie momenten vast te leggen. Denk hierbij aan een mooi kunstwerk, of hou het simpel en maak elke dag een foto van je ontbijt. Het is namelijk heel leuk om dit met andere mensen te delen, bijvoorbeeld aan al je dierbaren thuis om ze achteraf mee te laten genieten. Hiernaast is het ook heerlijk om thuis nog lekker na te genieten in je eentje.

7. Eet je rond

En hiermee wordt niet alleen een snelle afhaalsnack bedoeld. Het kan hartstikke spannend zijn om in je eentje aan te schuiven in dat chique restaurant waar iedereen gezellig met elkaar aan tafel zit te kletsen. Dit kan je met zoveel angst vervullen dat je dat ene heerlijke restaurant aan je voorbij laat gaan. Laat het niet, want dat is onwijs zonde. Ga heerlijk zitten.

Als je alleen reist kun je desnoods ook aan de bar plaatsnemen waar de barman- of vrouw je kan vermaken. Je kunt ook iets te lezen meenemen om jezelf bezig te houden. Een tip is om naar een lokale proeverij te gaan waar je kunt laten informeren over de lokale delicatessen die het land te bieden heeft. Geen tijd om na te denken over dat mensen het ‘raar’ vinden dat jij daar alleen zit.

8. Wees een vroege vogel

Vind je het nou doodeng om alleen het nachtleven in te duiken? Moet je er niet aan denken om alleen op een barkruk te hangen? En word je al helemaal huiverig bij de gedachte eraan? Wees gerust, het is een gedeelte van de dag die je ook gerust kunt overslaan (na het natuurlijk wel één keer een kans te hebben gegeven).

Begin je dag met een zonsopgang, een ontspannen ontbijt en ga lekker aan de wandel op het strand of ontdek de cultuur die deze plek te ontdekken heeft. Als jij vervolgens al om negen uur s ’avonds op bed ligt hoef jij je zeker niet schuldig te voelen, want je hebt dan al hartstikke veel uit de dag gehaald.

9. Zoek het contact op

Heb je er op een gegeven moment wel genoeg van om tegen jezelf praten? Maar heb je nou geen idee hoe je contact maakt met soortgenoten? Dan hebben wij een paar tips voor jou paraat staan. Je hoeft echt geen kluizenaar te zijn omdat je alleen reist. Vraag de mensen die je ontmoet bijvoorbeeld mee naar een leuk barretje die je laatst hebt ontdekt. Waarschijnlijk zal het je verbazen hoeveel mensen enthousiast reageren op je plan.

  • Gebruik social media zoals Facebook en Instagram
  • Benader mensen die al hebt ontmoet
  • Neem initiatief
  • Geef iedereen een kans
  • Verblijf in een hostel
  • Gebruik een app
  • Overweeg een groepsexcursie
  • Wees flexibel met je plannen

10. Bedenk je dat er veel voordelen zijn

Het kunnen hele kleine dingen zijn, maar ook hele grote. Denk aan het eten wat je niet hoeft te delen, geen enkel overleg te plegen of zelfs een discussie over wat jullie vandaag gaan doen. Je kunt het heft namelijk helemaal zelf in handen nemen. De grootste bonus van allemaal: pure vrijheid. Je kunt je trip helemaal inplannen zoals jij dat wil, want er is he-le-maal niemand waarmee jij rekening hoeft te houden. Dit klinkt toch als muziek in de oren?

11. Laat de technische middelen je grootste vriend zijn

Hoewel je op reis bent en je geen mogelijkheid moet laten schieten om deze plek te bewonderen, is het ook zeker oké om jezelf eens lekker terug te trekken achter de televisie. Dit kan heel ontspannend zijn na alle indrukken die je hebt opgedaan en de moeite die je in eventuele nieuwe vriendschappen hebt gestoken. Even lekker alone time.

Technologie is bovendien ook een must om uit te zoeken wat je nog allemaal wilt beleven tijdens je reis. Denk aan welke trein je moet nemen, het boeken van je volgende slaapplek of wat je nog wilt afstrepen van je bucketlist. Hiernaast kun je ook makkelijk contact houden met het thuisfront, om ze bijvoorbeeld te updaten over je avontuur of als je je eenzaam voelt even lekker bijpraten met je ouders of beste vrienden.

12. Verstop je niet

Hoewel jezelf terugtrekken de meeste veilige optie is, is het natuurlijk niet leuk om dit te veel te doen. Al helemaal niet wanneer je alleen op reis bent als onderdeel van een vrijgezellenreis. Je bent juist op reis om nieuwe plekken te ontdekken en dit avontuur ook daadwerkelijk aan te gaan. Het kan onwijs afschrikken waardoor je je veel gaat terugtrekken, maar probeer echt over deze drempel heen te stappen en dit te omarmen. Angst is ook oké, maar laat je er niet continu door leiden.

13. Verdiep je in de plaatselijke taal

Al zijn het maar een paar woordjes, of kleine zinnetjes. Het is een voordeel om deze alvast uit je hoofd te leren voordat je op reis gaat. Denk aan: jezelf introduceren, hoe je wat te drinken en eten bestelt, de cijfers van één tot tien en kunnen vragen hoe het gaat. Met deze beperkte kennis laat je aan de lokale bevolking zien dat je geïnteresseerd bent in hun cultuur en taal. Het maakt de hele ervaring ook een stuk makkelijker, je kunt namelijk op een plek terecht komen waar niemand Engels spreekt.

14. Bewaar je belangrijke spullen goed

Dit spreekt erg voor zich, maar dat we het noemen geeft aan hoe belangrijk het is. Natuurlijk wil je nooit je paspoort verliezen in een vreemd land, maar wanneer je alleen reist is dit des te belangrijker. Wanneer je al je spullen verliest en niemand hebt om op terug te vallen, kan dit erg zenuwslopend zijn.

Hiernaast is het handig om lokale hulpnummers in je telefoon te zetten, dit is zeker niet om je bang te maken, maar veiligheid staat op nummer één – helemaal wanneer je alleen reist. Zorg dat je een goede tas hebt en een eventuele kluis op je kamer waar je belangrijke spullen in bewaart. En altijd handig: e-mail jezelf de belangrijkste documenten zodat je deze bij nood kunt uitprinten.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie