Wat is een relatiecontract? 5 voordelen van een relatieovereenkomst

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

In een iconische aflevering van ‘The Big Bang Theory‘ wil de intelligente fysicus Sheldon Cooper zijn relatie met de verlegen neurobioloog Amy Fowler verdiepen. “Ik presenteer jou”, zegt hij tegen Amy, “de relatieovereenkomst.”

Met 31 pagina’s legt de overeenkomst uit wat de rechten en verantwoordelijkheden zijn van Sheldon Lee Cooper, hierna te noemen ‘De vriend’, en Amy Farrah Fowler, hierna te noemen ‘De vriendin’. Terwijl Amy verbaasd naar Sheldon kijkt en het relatiecontract doorbladert, merkt ze droogjes op: “Dat is zo romantisch.” Waarop Sheldon antwoordt: “Dat is wederzijdse schadeloosstelling altijd.”

Nu is dit slechts een fictieve situatie tussen twee acteurs die alleen in de serie een relatiecontract met elkaar aangaan. Maar de relatieovereenkomst op zichzelf is niet fictief, want steeds meer mensen gaan zo’n overeenkomst aan. Ook in het echte leven.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Toen Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zijn vriendin Priscilla Chan vroeg om van Boston naar Palo Alto verhuizen, had Chan daar de nodige twijfels bij. Ze wilde weten wat haar te wachten stond als ze eenmaal zouden gaan samenwonen in het centrum van Silicon Valley. Zou ze de hele dag alleen zijn in het appartement, terwijl hij al zijn tijd zou doorbrengen op het hoofdkantoor van Facebook? Om vóóraf duidelijkheid te krijgen stelden de twee een relatiecontract op.

In het contract stemde Zuckerberg ermee in om haar één keer per week mee te nemen op een date. Hij was contractueel ‘verplicht’ om elke week 100 minuten alleen met Chan door te brengen, buiten het kantoor of zijn appartement. Aangezien de twee nu niet alleen getrouwd maar ook multimiljardairs zijn, lijkt het dus helemaal niet zo verkeerd om een relatiecontract te overwegen. Maar wat is het precies?

Wat is een relatiecontract?

Een relatiecontract is een document dat wordt opgemaakt en ondertekend door (meestal) twee mensen binnen een relatie. Het is niet juridisch bindend. Het is geen samenleving- of huwelijkscontract. Het is een overeenkomst die niet eens rechtsgeldig is. In werkelijkheid is het relatiecontract een samenvatting van een eerlijk gesprek over de behoeften, verwachtingen en wensen in een relatie. Een relatiecontract is in die zin een soort van verlanglijstje, of een businessplan voor een succesvolle liefdesrelatie.

In tegenstelling tot de overeenkomsten die door een notaris worden gemaakt, is er geen standaard manier waarop een relatieovereenkomst wordt geschreven. Er zijn geen juridische regels waaraan de overeenkomst moet voldoen. In lengte kunnen ze variëren van een korte opsomming tot een syllabus van 20 pagina’s met specifieke informatie over date nights, quality time en eisen die aan elkaar en de relatie worden gesteld.

In principe komt het er dus op neer dat het voornamelijk gaat over het creëren en onderhouden van een relatie, in plaats van de financiële gevolgen wanneer er niet wordt voldaan aan de voorwaarden of als de relatie eindigt. Hoewel je de onderwerpen zelf kunt invullen, gaat het meestal over onderwerpen die het meest waarschijnlijk conflicten kunnen veroorzaken, zoals geld, seks, klusjes en kinderopvang.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

In het relatiecontract vermeld je alle dingen die je wilt opnemen. Je drukt het af, ondertekent het beiden en voilà: je eigen op maat gemaakte relatiecontract.

5 voordelen van een relatieovereenkomst

Relatieovereenkomsten komen nauwelijks voor. Maar veel koppels, of bijna alle koppels, maken wel afspraken met elkaar. Dat doen ze vaak mondeling en niet schriftelijk. Ze weten daardoor van elkaar hoeveel tijd ze samen willen doorbrengen, wie het meest voor de kinderen zorgt en wie het eten kookt. Als deze afspraken niet duidelijk zijn of vaak worden betwist, zou een relatieovereenkomst duidelijkheid kunnen geven. Want ja, dan staat het op papier. En dat is slechts één van de voordelen van een relatieovereenkomst.

1. Het is eerlijk

De meeste afspraken die we met elkaar maken in een relatie zijn verborgen. Het zijn de dingen die zo groeien en waar nooit expliciet over wordt gesproken – ondanks dat een of beiden het graag anders zou willen zien. Door samen met je partner een relatiecontract op te stellen, krijg je beiden de kans om volledig transparant en eerlijk te zijn over wat je belangrijk vindt in de relatie. Dit kan onnodige frustraties en opgebouwde wrok voorkomen.

2.Het is duidelijk over de behoeften

Terwijl sommige onderwerpen vaak bewust worden vermeden in een relatie, kan de relatieovereenkomst duidelijkheid bieden over de behoeften van beiden. Het maakt je bewust over de behoeften van je partner en het geeft je een kans om je eigen behoeften te communiceren. Met andere woorden: door het relatiecontract krijg je een helder inzicht in wat de fysieke, emotionele en seksuele behoeften van je partner zijn.

3. Het geeft reden om te praten

Het gevolg van een relatiecontract is dat de relatievoorwaarden bespreekbaar worden. Het idee is dat je op de voorwaarden van het contract kunt terugkomen om ze te bespreken. Kleine irritaties blijven niet onuitgesproken, ze worden constructief behandelt. Dankzij een overeenkomst kun je met een veilig gevoel relatieperikelen bespreken en daardoor het helpt ook met de communicatie.

4. Afstemming over intenties

Naast dat een relatiecontract duidelijkheid geeft over de behoeften, is de overeenkomst ook een manier om afstemming te vinden tussen wat beiden willen. Dat is vooral belangrijk wanneer niet alle behoeften volledig vervuld kunnen worden, zodat er compromissen gesloten kunnen worden. Deze afstemming over de intenties kan voorkomen dat een of beide mensen in de relatie het gevoel hebben dat ze niet in hun behoeften worden voorzien.

5. Het legt de dealbreakers bloot

Omdat een relatiecontract duidelijk geeft over de toekomstverwachtingen en – als het goed is – niets onuitgesproken laat, kun je vroegtijdig dealbreakers blootleggen. De vermelding van een kinderwens en de timing ervan kan bijvoorbeeld een dealbreaker zijn als de ander die behoefte niet heeft. Zo kan alleen een gesprek over de voorwaarden van het relatiecontract er al voor zorgen dat uitgesproken wordt wat eerder onbekend was.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie