Match Group klaagt Google aan voor machtsmisbruik en marktmanipulatie

Redactie
Door Redactie
3 minuten leestijd

Match Group heeft Google aangeklaagd. De eigenaar van datingapps als Tinder, OkCupid en Meetic stelt dat Google op strategische wijze de markt manipuleert en hun macht met de Google Play Store misbruikt. Volgens Match Group is het nu namelijk verplicht om het factureringssysteem van Google te gebruiken om in de Google Play Store te blijven. Dat is niet wat het bedrijf wil – het wil alternatieve betaalopties blijven aanbieden.

Wat het probleem is

Doordat Google eist dat het betaalsysteem van de Play Store wordt gebruikt, wordt de keuze van gebruikers verkleind. Tegelijkertijd gaan gebruikers van datingapps per saldo meer betalen voor de diensten, omdat Google kosten in rekening brengt voor alle betalingen die via de appstore lopen. Deze ‘Google tax’, zoals Match Group het noemt, bestaat uit 15% op alle abonnementen en tot 30% op alle andere in-app-aankopen.

Volgens de grootmacht op de datingmarkt komt dit neer op honderden miljoenen dollars aan opgeblazen ‘fees’. In de aanklacht wordt gezegd dat Google de Google Play Store heeft gemonopoliseerd en nu zijn macht misbruikt. “Tien jaar geleden was Match Group de partner van Google. We zijn nu de gijzelaar”, is te lezen in de aanklacht.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Google lokte app-ontwikkelaars zoals Match Group naar zijn platform met de verzekering dat ze gebruikers een keuze konden bieden voor de betaling van de goederen en diensten. Maar toen het met Google Play eenmaal de distributiemarkt voor Android-apps had gemonopoliseerd, deels dus door te profiteren van de populairste app-ontwikkelaars, probeerde Google alternatieve in-app-betaalsystemen te verbieden. Het doel was simpel: overal en van elke transactie een graantje meepikken.

‘Geen vrije keuze’

Match Group zegt echter dat gebruikers het grootste deel van de tijd de betaalopties van Tinder verkiezen boven Google Play Billing. “Op deze manier verhindert de betaling via Google Play de keuze van gebruikers en kunnen ze niet de best mogelijke ervaring krijgen”, zegt Match Group in het persbericht. “Google Play-betalingen zijn inferieur en missen de mogelijkheden die de betalingssystemen van Match Group momenteel bieden.”

Als Match Group op 1 juni niet voldoet aan het nieuwe beleid, waarbij apps als Tinder dus geen alternatieve betaalopties mogen aanbieden, verwijdert Google alle Match Group-apps uit de Google Play Store. Althans, daarmee heeft de Amerikaanse zoekgigant gedreigd. Google is zelfs al begonnen met het afwijzen van app-updates die de (al lang bestaande) alternatieve betalingssystemen nog niet hebben verwijderd.

Met de naam ‘End the Google tax’ heeft Match Group een website opgericht waarin het alle problemen met de Google Play Store opsomt. Op de website deelt het bedrijf meer informatie over de rechtszaak. Ondertussen is de ACM ook een vooronderzoek begonnen na een klacht van Match Group over de voorwaarden van de Google Play Store.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie