Klacht van Match Group leidt tot onderzoek ACM naar Google Play Store

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een vooronderzoek gestart naar de voorwaarden van de Google Play Store. Aanleiding voor het onderzoek is een klacht van Match Group, zo meldt NOS.

Volgens de eigenaar van Tinder is er sprake van machtsmisbruik door Google in zijn downloadwinkel. Omdat de datingapps van het bedrijf geen ander betaalsysteem dan dat van Google kunnen gebruiken, zegt Match Group dat er sprake is van concurrentievervalsing.

Volgens de ACM spelen er twee dingen. Datingapps zouden geen ander betaalsysteem dan dat van Google mogen gebruiken en ze mogen ook niet (meer) verwijzen naar andere betaalmogelijkheden. De ACM gaat nu onderzoeken of de klacht van Match Group geldig is. Mocht dat het geval zijn, dan kan de toezichthouder een uitgebreider onderzoek starten. En mocht daaruit blijken dat Google de regels overtreedt, dan is het bedrijf verplicht om de voorwaarden voor Nederlandse datingapps aan te passen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Andere opties

In een reactie zegt Google dat Match Group al in aanmerking komt voor de lagere commissiekosten van 15 procent. Google is dan ook van mening dat Match Group andere opties heeft om de app te verspreiden, zoals via andere downloadwinkels op Android en direct via de eigen website. Als Match Group niet wil voldoen aan het beleid van Google, dan zit er volgens de techgigant niets anders op dan een andere optie te vinden. Maar aangezien alle andere opties veel minder populair zijn, is dat voor Match Group niet genoeg.

Een vergelijkbare klacht had Match Group eerder ook al over de voorwaarden van de Apple App Store. Datingapps hebben geen vrije keuze voor een betaalsysteem en moeten daarom gebruikmaken van het Apple-betaalsysteem. Daar was Match Group het niet mee eens. En de ACM ook niet, want volgens de toezichthouder moeten datingapps in Nederland een vrije keuze hebben in het systeem dat zij gebruiken voor betalingen.

Apple moet de voorwaarden van de App Store aanpassen. Omdat dit tot op heden nog niet gebeurd is, althans niet naar wens van de ACM, heeft het bedrijf al tien dwangdrommen opgelegd gekregen voor een bedrag van 50 miljoen euro.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie