Slechte vriendschap: zo herken je dat de vriendschap niet goed voor je is

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Helaas is niet elke vriendschap voor altijd. Houd je bijvoorbeeld vaak een slecht gevoel over aan een afspraak met een vriend of vriendin? Kost het je veel energie om samen te zijn? Ben je zelf niet meer zo gelukkig in jullie vriendschap? Dit zijn slechts een aantal van de tekenen waaraan je kunt merken dat je vriendschap niet (meer) goed voor je is.

Maar dan komt de vraag: wat doe je ermee? Wil je de vriendschap veranderen (en redden) of wil je de vriendschap afsluiten? We vertellen je meer over wat een slechte vriendschap is, leggen de dramadriehoek uit en geven een aantal tekenen om een slechte vriendschap snel te kunnen herkennen.

Wat is een slechte vriendschap?

Niet elke vriendschap is gezond voor je. Vrienden komen en gaan en bij sommige vriendschappen moet je voor jezelf kiezen en deze beëindigen. Zeker als je te maken hebt met een slechte vriendschap, is het verstandig om aan je eigen geluk te denken. Toch kan het vrij lastig zijn om zo’n vriendschap te herkennen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een belangrijk kenmerk van een slechte vriendschap, is als je steeds een vervelend gevoel overhoudt aan contact met deze persoon. Als contact vermoeiend is en je je ongelukkig voelt, dan is het erg waarschijnlijk dat je te maken hebt met een ongezonde vriendschap. Ook als je merkt dat jullie in hetzelfde kringetje blijven draaien en niet veel verder komen, kan er sprake zijn van een slechte vriendschap.

Als de balans kwijt is tussen wat je geeft en ontvangt, is de kans groot dat je bent beland in de zogenaamde Dramadriehoek. Dit is een eenvoudige manier om de dynamiek in een relatie weer te geven.

“Time passes and you begin to see people for who they really are and not who they pretend to be.”

De Dramadriehoek

In de Dramadriehoek zijn er drie rollen die je kunt ‘spelen’. Allereerst is dit de rol van de Aanklager. Dit is iemand die zich superieur voelt en anderen kleineert. Dit doet hij door anderen dingen te verwijten, te zeggen dat ze de oorzaak zijn van problemen en iemand veel te wijzen op dingen die ze niet goed doen. De Aanklager ontkent dan ook vaak zijn eigen verantwoordelijkheid en zal nooit de schuld op zich nemen voor dingen die mis lopen.

De tweede rol in de Dramadriehoek is de Redder. Deze persoon ziet anderen vaak ook als minderwaardig, maar reageert hierop door hulp te bieden. Deze hulp wordt gegeven vanuit een superieure positie. De Redder zal steeds in de weer zijn om anderen te helpen omdat hij denkt dat ze zichzelf niet kunnen redden. De Redder zal een hoop verantwoordelijkheid hebben over de ander en een soort afhankelijkheid creëren.

De derde en laatste rol is die van het Slachtoffer. Deze persoon ziet zichzelf als minderwaardig. Hij zal zijn eigen verantwoordelijkheid ontkennen en vaak om steun of hulp vragen, ook al zijn dit dingen die hij of zij eigenlijk zelf zou moeten doen. Het Slachtoffer zal zich hulpeloos gedragen en vaak reageren uit onmacht.

Dramadriehoek

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Posities en inwisselbare rollen

De rollen van de dramadriehoek zijn inwisselbaar en je hoeft dus ook niet altijd dezelfde rol aan te nemen. Wel is het zo dat mensen vaak een favoriete positie hebben waar ze snel in terechtkomen. Als jullie vriendschap in de Dramadriehoek is beland, dan zullen jullie vrijwel altijd een rotgevoel overhouden aan contact.

Het is belangrijk om je bewust te worden van de rollen en de driehoek te doorbreken. Herken je eigen patronen, praat er over met je vrienden en ga daarna het tegenovergestelde doen. Hierdoor geef je elkaar meer ruimte en kun je juist in de ‘Winnaarsdriehoek’ terecht komen.

Als je bijvoorbeeld de Redder bent, kun je bijvoorbeeld de Helper worden en iemand helpen om zelf het probleem op te lossen. Van de rol van Slachtoffer kun je overstappen naar de rol van Hulpvrager en de rol van Aanklager kan veranderd worden in de rol van Bouwer.

Het is belangrijk om er met elkaar over te praten en elkaar feedback te geven. Alleen op die manier kun je uit de Dramadriehoek komen en een betere vriendschap creëren.

“I’m not saying you’re a bad friend… You just aren’t a good one to ME.”

5 tekenen om een slechte vriendschap te herkennen

Het kan soms enorm moeilijk zijn om erachter te komen of de vriendschap met een van je vrienden of vriendinnen eigenlijk een slechte relatie is. Een vriend of vriendin kan je nog zo lang kwetsen, zonder dat je het zelf door hebt. Dit zijn een aantal signalen waaraan je kunt merken dat je te maken hebt met een slechte vriendschap.

1. Het komt niet van twee kanten

Een van de eerste signalen waaraan je kunt herkennen dat je te maken hebt met een slechte vriendschap, is als deze niet van twee kanten komt. Als jij bijvoorbeeld altijd degene bent die contact zoekt, vraagt hoe het gaat of wilt afspreken, dan is het belangrijk om je af te vragen of jouw vriend of vriendin ook wel moeite doet voor je vriendschap.

Als je merkt dat jij veel moeite doet, maar hier niet veel voor terug krijgt, dan heb je misschien te maken met een slechte vriendschap. Dit kan wederom te maken hebben met dat de balans in jullie vriendschap zoek is.

2. De vriendschap haalt je naar beneden

Bij dit signaal moeten eigenlijk alle alarmbellen bij je afgaan. Als je merkt dat een vriendin je naar beneden haalt en ervoor zorgt dat je je slecht voelt, heb je eigenlijk altijd te maken met een slechte vriendschap. Een goede vriend of vriendin zou je nooit bewust een rotgevoel willen bezorgen. Iedereen kan natuurlijk wel eens een foutje maken, maar als het structureel gebeurt dan kan het iets zijn om over na te denken.

Het is dan ook belangrijk om er over te praten. Wie weet heeft je vriend(in) helemaal niet door hoe het gedrag jou beïnvloedt. Geef hem of haar dan de kans om het gedrag aan te passen.

“I didn’t lose a friend. I just realized I never had one.”

3. Je kunt niet jezelf zijn

Als je elke keer moet nadenken over hoe je je gedraagt als je afspreekt, of je nadenkt over wat je zegt, dan heb je misschien te maken met en slechte vriendschap. Bij echte vrienden is het niet nodig om na te denken over hoe je je gedraagt, maar kun je compleet jezelf zijn. Echt goede vrienden zullen je altijd accepteren en respecteren voor hoe je bent.

4. De vriendschap kost veel energie

Als de vriendschap energie zuigen en heel veel moeite kosten, dan is deze vriendschap waarschijnlijk niet goed voor je. Het kan bijvoorbeeld energie kosten als je moet opletten hoe je je gedraagt, of als je vriend(in) constant aan het zeuren is en aan zichzelf denkt. Ben je helemaal kapot na een afspraak? Dan is hij of zij waarschijnlijk de moeite niet waard.

5. De ander is egoïstisch

Als jij nooit de tijd hebt om je hart te luchten of om over je eigen problemen te praten, dan is dit ook een belangrijk signaal. Is je vriend of vriendin heel egoïstisch? Hebben jullie het altijd over zijn of haar leven en problemen? Dan is het belangrijk om deze vriend(in) hierop aan te spreken en de kans te geven om het gedrag te veranderen.

De vriendschap verbreken?

Als je erachter bent gekomen dat je heel waarschijnlijk te maken hebt met een slechte vriendschap, dan heb je twee keuzes. Je kunt er voor kiezen om de vriendschap te verbeteren of om deze te verbreken. En voor beide valt wat te zeggen.

Als de vriendschap jou ongelukkig maakt of niet meer bij je leven past, dan kun je ervoor kiezen om de vriendschap te verbreken. Dit is helemaal niet iets ergs, aangezien een hoop vriendschappen sneuvelen over de jaren.

Wil je toch nog voor de vriendschap werken? Dan is het verstandig om met je vriend(in) te praten. Vertel duidelijk hoe jij je voelt en waarom je op deze manier niet gelukkig bent met de vriendschap. Wie weet kunnen jullie samen oplossingen bedenken om een sterkere vriendschap te creëren.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie