Seks en drugs: gay apps helpen niet alleen bij het vinden van een hook-up of liefde

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
4 minuten leestijd

De opkomst van gay dating sites aan het einde van de jaren 1990, zoals Manhunt en Adam4Adam, voorzag homoseksuele mannen van nieuwe manieren om contact te maken. Waar de mannen eerder in het geheim afspraken om niet ontdekt te worden was het opeens mogelijk om snel en veilig contact te leggen. In de loop van de tijd hebben de digitale platforms die zich richten op LGBTQ-mannen ook een gemakkelijkere manier gecreëerd voor homo’s en bi mannen om snel drugs en drugsdealer te vinden. Daar komt nog bij dat de bevolkingsgroep van homo en bi mannen volgens NBCNews veel gebruikmaakt van illegale stoffen zoals drugs.

De rol van Grindr

Hoewel de datingsites plaats hebben gemaakt voor de gay dating apps is het verkopen van en vragen naar drugs nog altijd een veelbesproken onderwerp. Ondanks Grindr’s pogingen om de verkoop en promotie van drugs in de app aan te pakken, zeggen gebruikers dat er nog steeds een bijna openbare markt is voor illegale middelen zoals drugs. “Door Grindr kunnen mannen direct seks en drugs aan hun deur laten bezorgen,” vertelde Phil McCabe, een maatschappelijk werker en voorzitter van de National Association of LGBT Addiction Professionals, aan NBC News.

Grindr, veruit de grootste gay dating app ter wereld met circa 3 miljoen dagelijkse gebruikers, heeft eerder stappen ondernomen om het kopen, verkopen en promoten van drugs op het platform tegen te gaan. De gebruikers geven echter aan dat het nog veel voorkomt en dat het erop lijkt dat Grindr er niet veel tegen doet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Geheime taal

Wie voor het eerst gebruik maakt van een app als Grindr kan verward raken door de geheime taal. Drugs worden over het algemeen nooit bij naam genoemd maar altijd verbloemd als een ander woord. Zo werden XTC-pillen eerder vaak verwoord als snoepjes of apparaten en zo zijn er inmiddels honderden benamingen voor de verschillende drugssoorten. Bovendien worden afkortingen zoals PnP gebruikt om aan te geven dat men interesse heeft in “Party en Play”, oftewel seks en drugs.

Naast codewoorden, is er ook een overvloed aan symbolen en emoji’s die worden gebruikt om drugs aan te duiden. Gebruikers van Grindr verwijzen discreet naar crystal meth door een diamantemoji in hun profiel te plaatsen en sneeuwvlokemoji’s worden gebruikt om de aandacht te trekken van diegenen die cocaïne willen kopen.

Niet alleen bij Grindr

Hoewel er geen cijfers zijn over het kopen, verkopen en promoten van drugs via de gay chat apps is het duidelijk dat het veel voorkomt. Volgens gebruikers van de gay apps die we zelf hebben gesproken komt het meer voor dat ooit. Volgens James uit Amsterdam, die verder anoniem wil blijven, “komt het ook voor bij andere apps dan Grindr. Gratis chatsites zoals Bullchat zijn een broedplaats voor mensen die illegale middelen willen kopen en verkopen.”

NBC News sprak met verschillende Grindr-gebruikers die zeiden dat ze probeerden de profielen van degenen die drugs verkopen of aanbieden te rapporteren maar dat het niet mocht baten. Grindr zou er volgens deze gebruikers niets aan doen om deze profielen te blokkeren.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie