7 redenen waarom mensen hun vriendschap niet beëindigen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
6 minuten leestijd

Sommige vriendschappen vinden hun oorsprong op de kinderopvang – lang voordat de vrienden het zelf kunnen herinneren – en blijven voor altijd bestaan. Deze vriendschappen doorstaan de tand des tijds. Ze overleven elkaars eerste geliefdes, maken diploma-uitreikingen mee, verhuizingen, huwelijken, scheidingen en alles wat zich daartussen afspeelt.

Het zijn de vrienden die je nooit kwijtraakt, omdat beiden er alles aan doen om de vriendschap te behouden. Hoewel je ze niet dagelijks hoeft te zien, weet je dat ze er altijd voor je zullen zijn als je ze nodig hebt. Ze geven om je en dat weet je – zonder dat ze het hoeven te zeggen. De meeste vriendschappen zijn echter niet van dit kaliber.

In plaats van te groeien, krimpen deze vriendschappen. Ze ontwikkelen zich niet, ze stagneren. In plaats van dat je je beter voelt door de vriendschap, voel je je slechter. Misschien is de vriendschap zelfs wat ongezond of toxisch. En terwijl je alle reden hebt om de vriendschap te beëindigen, kies je ervoor om de vriendschap niet te beëindigen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

7 redenen waarom mensen hun vriendschap niet stoppen

Vraag je je af waarom mensen dit doen? Waarom ze niet gewoon afstand nemen van hun vriendschap? Dit zijn 7 redenen waarom mensen hun vriendschap niet beëindigen, terwijl ze dat wel zouden moeten overwegen.

1. De vriend(in) heeft veel voor je gedaan

Wij veranderen allemaal, net als onze vrienden en omstandigheden. Dat betekent ook dat sommige vriendschappen in de loop van de tijd veranderen. De vriendschap beëindigen zou wellicht de beste keuze zijn, zij het niet dat de loyaliteit te sterk is. Als een vriend of vriendin je door een moeilijke periode heeft gesleept en veel voor je heeft gedaan, kan het moeilijk zijn om de vriendschap te beëindigen.

2. Dezelfde kennissenkring

Het is soms enorm moeilijk om je van een vriend los te koppelen als de vriendschap onderdeel is van een vriendengroep. Het maakt een vriendschap beëindigen nog lastiger, omdat je de garantie hebt dat je elkaar weer gaat zien. En als je geen afstand wilt doen van de vriendengroep, kom je te staan voor een duivels dilemma.

3. Het is makkelijker

Om dezelfde reden waarom sommige mensen hun liefdesrelaties niet verbreken, beëindigen sommige mensen hun vriendschappen niet: ze willen het gezeur niet. Ze kiezen de “makkelijke” optie en blijven doorgaan met wat ze aan het doen zijn – om elke vorm van drama te voorkomen. Voor hen is het verdragen van een slechte vriendschap makkelijker dan de vriendschap verbreken.

“Maar we zijn al 25 jaar vrienden.”

4. De vriendschap gaat vele jaren terug

Sommige mensen nemen het mantra best friend forever iets te serieus. Door het forever steeds te benoemen zijn ze een morele verplichting aangegaan: de vriendschap moet altijd blijven bestaan. Hoewel het – over het algemeen – kan leiden tot een hechtere band met je vriend(in), kan het ook een obstakel gaan vormen wanneer de vriendschap niet meer wederzijds voelt of gewoon niet meer leuk is.

5. De schaamte

Ondanks dat er boekenplanken vol zijn met boeken over ongezonde liefdesrelaties, scheidingen en mislukte huwelijken, zijn er nauwelijks boeken beschikbaar over verbroken vriendschappen. Omdat vriendschapsbreuken niet dezelfde aandacht krijgen als relatiebreuken, denken mensen dat ze de enige zijn met deze zorgen. Het zorgt voor schaamte, omdat het ze niet lukt om de vriendschap te laten werken. Het is de algemene verwachting dat niet-liefdesrelaties voor altijd zullen duren, terwijl dat niet het geval is.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

6. Niemand wil het gesprek aangaan

We weten allemaal hoe een liefdesrelatie eindigt: in de regel wordt er besproken hoe beide exen daarna met elkaar omgaan. Of ze blijven vrienden, hebben soms nog normaal contact of verbreken alle communicatie. Dit soort gesprekken zijn niet zo gebruikelijk voor een vriendschap. Er heerst daardoor heel wat verwarring, omdat je een vriendschap niet ‘uitmaakt’ zoals je dat met een relatie doet. Maar omdat dit gesprek niet wordt gevoerd, blijft de vriendschap bestaan.

7. Het is te moeilijk

Laten we realistisch zijn: niemand heeft op school geleerd hoe je een vriendschap moet stoppen. Je leert allerlei dingen die je nooit van je leven nodig hebt, maar de dingen die je wel moet weten leer je niet. Een vriendschap verbreken is gewoon heel moeilijk – vooral als het niet op een natuurlijke manier verwatert. En dat is voor sommige mensen zo moeilijk, dat ze de vriendschap maar behouden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie