Partnerruil: wat het is en waar kun je terecht?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Tegenwoordig zijn er heel wat mensen die wat meer spanning in hun relatie willen. Het is begrijpelijk dat na een aantal jaar de spanning en het ‘echte’ verliefde er een beetje uit is. Dit hoeft niet te betekenen dat er meteen sleur in de relatie zit, maar je kunt er wel wat aan doen zodat jullie relatie weer vuur krijgt. Partnerruil is dan misschien niet meteen iets waar je aan denkt, maar het is wellicht het proberen waard. In dit artikel leggen we uit wat het precies is en welke manieren er zijn om andere stellen te ontmoeten.

Wat is een partnerruil?

Partnerruil is een intieme vorm van vriendschap tussen twee of meerdere stellen. Meestal gaat het om man-vrouw stellen die andere man-vrouw stellen ontmoeten. Hierbij gaat het om seks of blijvende intieme vriendschappen. Wanneer iemand hieraan deelneemt wordt hij of zij ook wel een swinger genoemd. Het vindt vaak in georganiseerd verband plaats – er zijn commerciële parenclubs en privé-swingerfeesten waar partnerruil voorkomt. In een relatie is het meestal een van de laatste stappen om het samenzijn een boost te geven. Wel worden er altijd grenzen aan elkaar gegeven: wat wel en niet mag buiten de relatie om.

Verschillende mogelijkheden met swingen

Wanneer je op een swingersfeest aan partnerruil wilt doen, dan kies je voor soft swingen, soft swap of de full swap. Soft swingen betekent dat jullie je alleen beperken tot een beetje rondkijken en elkaar. Flirten kan er ook nog bijkomen, maar seksueel gezien heb je alleen contact met je partner. Het is de instapversie van swingen: een ontmoeting met de mogelijkheden.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

De soft swing is vooral geschikt als je net nieuw bent in het wereldje en eerst alles een beetje op je af wilt laten komen. Maar ook als je al kennis hebt gemaakt met partnerruil, kun je natuurlijk nog steeds voor het soft swingen gaan – wat dus exclusief seks met je eigen partner betekent.

Soft swap en Full swap

Bij de soft swap heb je seksueel contact met een ander, maar er is geen penetratie. Je ruilt dus niet volledig, maar het heeft wel wat meer weg van ruilen van partner. De full swap betekent dat je met andere stellen fysiek contact hebt en dat er ook sprake kan zijn van penetratie. Hierbij maak je dus volledig gebruik van het concept partnerruil en geniet je volledig van het swingerswereldje. Maar doe dat uiteraard alleen als je je er prettig bij voelt.

Grenzen stellen

Het is natuurlijk wel belangrijk dat jullie grenzen stellen aan elkaar bij partnerruil. Het is niet zomaar iets om intiem met een ander te zijn. Bespreek daarom altijd met elkaar waar je naar op zoek bent en wat je er precies van verwacht. Juist door open communicatie maak je bespreekbaar wat jullie wensen en eisen zijn.

5 manieren om andere stellen te ontmoeten

Nu je wat beter bekend bent met de term ‘partnerruil’ zijn er verschillende manieren om andere stellen te ontmoeten. Zo kun je naar verschillende datingsites gaan, je kunt parenclubs of swingersfeesten bezoeken, op swingersvakantie of cruise gaan of gebruik maken van advertentiesites. Er zijn in ieder geval heel wat mogelijkheden waar je uit kunt kiezen om samen met je partner aan partnerruil te doen. Het is aan jullie om te kijken wat het beste past en waar jullie je het prettigst bij voelen.

1. Datingsites

De eerste manier om partnerruil in gang te zetten is door middel van datingsites – het is laagdrempelig en anoniem. Je kunt op de datingsite kenbaar maken dat jullie op zoek zijn naar andere stellen. Het hangt er natuurlijk vanaf welke sites of apps je gebruikt. Kies je bijvoorbeeld voor Tinder of Happn, dan is de kans groot dat je weinig gelijkgestemden ontmoet – omdat de doelgroep er (meestal) niet actief is. Wel zijn er speciale datingsites waar je naartoe kan om aan partnerruil te doen. Verder in het artikel vertellen we je uitgebreid over de beste datingsites voor swingers.

2. Parenclubs

De tweede manier om aan partnerruil te doen is door naar een parenclub te gaan. Het voordeel van een club is dat er regels gelden. Niemand raakt je zomaar aan en je wordt niet onverwacht in je billen geknepen. Daarnaast is de sfeer onderling heel prettig en wanneer je aangeeft dat het je eerste keer is, reageert iedereen enthousiast en lief. Mocht een ander stel interesse in jullie hebben, dan is de kans groot dat je door de vrouw wordt benaderd. Mocht er geen wederzijdse interesse zijn tot partnerruil, dan wordt jullie antwoord met respect behandeld.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

3. Swingersfeesten

Een andere manier voor partnerruil is door naar swingersfeesten te gaan. Het imago van senioren in een kittig pakje wordt meestal meteen naar boven gehaald, maar niets is minder waar. Er zijn verschillende swingersfeesten waar ook twintigers en dertigers rondlopen. De mensen die naar swingersfeesten gaan nemen meestal geen genoegen met een burgerlijk leven. Ze willen koste wat het kost blijven genieten van hun seksualiteit, ook als het vuur in de relatie al gedoofd is. Een swingersfeest is dan de ideale manier om aan partnerruil te doen, want zo ontmoet je heel wat gelijkgestemden.

4. Swingersvakantie of cruise

Wanneer je al een beetje bekend bent in de wereld van partnerruil, is een swingersvakantie wellicht ook iets voor jullie. Wat dachten jullie van een cruise, waarbij jullie niet alleen genieten van een prachtige omgeving, maar ook samen met andere partners plezier beleven. Je boekt altijd direct bij de cruise-aanbieder en niet via een reisbureau, om discretie te waarborgen. Het is natuurlijk ook mogelijk om met stellen op vakantie te gaan die je zelf al kent. Dan kun je zelf het land van bestemming kiezen waar je naartoe gaat om aan partnerruil te doen.

5. Advertentiesites

Tot slot kun je voor partnerruil ook terecht op advertentiesites. Tegenwoordig wellicht iets minder populair dan datingsites voor stellen, maar ook zeker een mogelijkheid waar jullie naar kunnen kijken. Op deze sites vind je advertenties waar je als stel andere stellen kunt bereiken die ook aan partnerruil willen doen. Zo krijg je meteen een globaal beeld wat het andere stel zoekt. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een advertentie te plaatsen zodat je zelf in kaart kunt brengen wat jullie zoeken in een partnerruil.

3 datingsites voor partnerruil

Zoals eerder besproken, is het ook mogelijk om naar de datingsites te gaan om een partnerruil te bewerkstelligen. Het is niet alleen een snelle manier om andere stellen te leren kennen, jij en je partner kunnen samen kijken wie het beste bij jullie passen.

regioswingers

1. RegioSwingers

De datingsite Regioswingers is specifiek gericht op stellen die aan partnerruil doen of willen doen. Je ontmoet hier gelijkgestemden die ook graag flirten of seks hebben met anderen. Regioswingers is onderdeel van Sexy Dating Networks: een netwerk van seksdatingsites.

Je maakt een profiel aan en voegt foto’s toe- dit kan individueel of als stel. Daarna kun je zoeken naar anderen en eigenlijk houdt het dan wel op met het gratis abonnement. Als je met anderen in contact wilt komen, heb je VIP-toegang nodig. Daarmee kun je van alle functies gebruik maken.

App StoreGoogle Play

sdc

2. SDC

Deze van oorsprong Amerikaanse datingsite is een van de grootste datingsites voor partnerruil, singles, swingers en ruimdenkende stellen. Tegenwoordig is er ook een Nederlandse versie waar je heel wat gelijkgestemden kunt ontmoeten. Hoewel Swingers Date Club voor het grote publiek een onbekende speler is, is het een gevestigde naam in de swingersscene.

Je kunt verschillende functies ontdekken zoals het bekijken van exclusieve foto’s en video’s van leden, er zijn oproepen voor lokale party’s en je kunt van de verschillende zoekopties gebruik maken. Op deze party’s kun je samen met je partner een spannend avontuur beleven, maar je kunt er ook voor kiezen om dit met andere stellen te ondervinden.

App StoreGoogle Play

novamora

3. Novamora

Wanneer je aan partnerruil doet, is Novamora misschien wel iets voor jullie. Het is een datingsite waar je spannende dates kunt vinden zonder verplichtingen. De website bestaat pas sinds 2017 en is daarom nog vrij nieuw. Daardoor is het ledenbestand nog niet erg groot, maar dat neemt snel toe. De profielen worden individueel beoordeeld en daardoor worden alleen serieuze profielen opgenomen in het bestand.

Wanneer je berichten wilt versturen naar andere leden, maak je gebruik van het premium pakket. Daarnaast kun je ook reacties van andere leden lezen en gebruik maken van de live-chat om andere stellen te zoeken die aan partnerruil willen doen.

App StoreGoogle Play

Geniet van het avontuur

Partnerruil kan dus een aanvulling zijn voor een bestaande relatie. Tegenwoordig zijn er heel wat manieren om andere stellen te ontmoeten met dezelfde wensen. Van parenclubs en swingersfeesten tot seksdatingsites voor stellen. Kijk vooral naar wat het beste bij jullie past en dan zul je vast en zeker een ander stel vinden – voor een leuke tijd en meer. Er staat in ieder geval niets in de weg om een swingavontuur te starten. Heb het er samen over en wie weet belanden jullie wel in een hele nieuwe spannende wereld. Zolang jullie er beiden maar plezier aan beleven. Enjoy!

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie