Liefde opgeven: waarom het vinden van liefde niet opgegeven mag worden

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Na tientallen mislukte dates, verschrikkelijke ervaringen met dating apps en een gebroken hart, is het logisch dat je liefde wilt opgeven. De frustratie en het verdriet na al dat proberen is compleet begrijpelijk. Toch zijn er genoeg redenen waarom je niet moet opgeven.

We vertellen je meer over waarom liefde zo moeilijk te vinden is en geven je een aantal redenen waarom je het niet moet opgeven. Dus voordat je besluit te stoppen met je zoektocht naar liefde; neem het volgende in je op.

Waarom liefde zo moeilijk te vinden is

Het kan enorm lastig te zijn om liefde te vinden. Niet voor jou alleen, voor iedereen. Zo kan het bijvoorbeeld lastig zijn omdat je te weinig vrijgezelle mannen of vrouwen ontmoet, of omdat je op de verkeerde plekken zoekt. Of het kan zijn dat je te passief bent, niet actief op zoek gaat naar liefde en je er niet voor openstelt. En dan blijkt ook nog dat de route van de prins(es) op het witte paard niet vanzelf bij je voordeur stopt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Daarnaast is het voor de huidige generatie een stuk lastiger om de ware te vinden. Mede doordat millennials vaak veel te hoge verwachtingen van het leven hebben, staan deze niet in verhouding tot het echte leven. Van huis uit krijgt deze generatie mee dat een eigen huis, vaste relatie en goede baan van groot belang zijn. Maar is dat ook zo? En leggen ze hierdoor de lat voor zichzelf niet te hoog? Het gevolg is dat millennials vaak enorm ambitieus zijn om dit allemaal te bereiken – falen wordt niet geaccepteerd.

Gaandeweg komen velen van hen erachter dat het leven niet zo rooskleurig is, dat falen niet erg is, en dat het niet altijd even gemakkelijk gaat. Die ambitieuze en onrealistische mindset blijft echter aanwezig, waardoor potentiële partners te snel worden afgeschoten als ze niet aan het volmaakte verwachtingspatroon voldoen. Het is dit ideale plaatje dat ervoor zorgt dat velen de “ware” niet vinden.

Wat films vertellen vs. de realiteit

Iedereen groeit op met prachtige sprookjesverhalen over ware liefde. We hebben allemaal van die romantische films gezien met grote romantische gebaren. Van jongs af aan worden we ondergedompeld in deze sprookjesachtige wereld, waardoor iedereen onrealistische verwachtingen heeft van liefde. Van Pretty Woman en The Notebook tot Titanic en Twilight; liefde is prachtig op het witte doek, maar toch moet je het verschil wel kunnen zien tussen films en realiteit.

Je kunt niet verwachten dat jouw leven ook een romantisch script is met een happy end. En dat alles wat er in je leven gebeurt vergelijkbaar is met een scène uit een film. Verkeerde verwachtingen kunnen de kans op het vinden van échte, ware liefde blokkeren.

8 redenen waarom je niet moet opgeven

Het is compleet begrijpelijk dat je er na maanden van daten even geen zin meer in hebt. Het kan immers best vermoeiend zijn om het steeds opnieuw te proberen. Hoewel het lastig kan zijn om de ware liefde tegen te komen, zijn er genoeg redenen waarom je liefde niet moet opgeven. Dit zijn 8 redenen waarom je absoluut nooit de kans op liefde moet laten schieten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Je bent niet alleen

Als al je vrienden een relatie krijgen, dan kan het soms voelen alsof je de laatste persoon op de wereld bent die single is. Maar heel eerlijk? Dat is verre van de waarheid. In 2020 zijn maar liefst 3 miljoen singles in Nederland, zo berekende RTL Nieuws. Door nieuwe mensen te ontmoeten, kom je erachter dat er nog veel meer mensen zijn die op zoek zijn naar de liefde. Haal er steun uit en krijg hernieuwde moed door te weten dat je niet alleen bent.

2. Liefde komt niet van de ene op de andere dag

Ook al verwacht je misschien dat liefde zomaar komt aanwaaien, zoals de films doen geloven, helaas is dat slechts zelden het geval. Het vinden van liefde vergt een hoop geduld en ook best wat energie. Zeker als je al wat ouder bent, merk je dat je een stuk kieskeuriger bent en je niet lukraak een relatie aangaat. Daardoor kan het soms langer duren om de liefde van je leven te vinden, maar dat betekent niet dat die persoon er niet is.

3. Misschien ben je te kieskeurig

Er is een duidelijk verschil tussen selectief zijn en kieskeurig. Natuurlijk mag je wensen en eisen hebben als het gaat over een potentiële partner, maar verwacht niet dat iemand volledig aan je ideaalbeeld gaat voldoen. Ga niet op zoek naar een mythische, sprookjesachtige versie van liefde, want dan word je waarschijnlijk teleurgesteld. Liefde bestaat echt, maar alleen als je je verwachtingspatroon bijstelt. Stel daarom ook geen eisenlijstje op met dingen waaraan je partner moet voldoen, maar probeer te focussen op de beste, positieve eigenschappen.

4. Je bent de verkeerde personen aan het daten

Sommige mensen daten altijd de verkeerde types. Misschien voel je je als vrouw bijvoorbeeld sterk aangetrokken tot stoere mannen, de bad boys van deze wereld. Als je gewend bent geraakt aan het daten van dit type man, dan kan het betekenen dat je nooit echt liefde gaat vinden. Want deze mannen bieden je niet de liefde die je nodig hebt. In plaats van de liefde op te geven, probeer dan eens een ander type man te daten.

5. Liefde is niet gemakkelijk

Liefde vinden is een uitdaging. Een hele complexe uitdaging. Liefde is lastig en gaat niet altijd over rozen. Je zult soms discussies hebben met je partner en ruzie maken om onbenullige dingen; het hoort erbij. Het zal niet altijd even leuk zijn, maar op de lange termijn weten jullie wel dat jullie zielsveel van elkaar houden. Verwacht daarom niet dat je alleen maar sprookjesachtige momenten gaat meemaken; er zullen ook moeilijke momenten en obstakels op je pad komen. Daar moet je mee leren omgaan om uiteindelijk een sterke relatie met iemand op te bouwen.

6. Je probeert te hard

Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar soms kan het zo zijn dat je door té veel zoeken juist dingen van je afduwt. Daarom kan het al helpen door niet overal en altijd op zoek te gaan naar een partner. Leef in het moment en wees jezelf. Vergeet tijdelijk de wens om verliefd te worden en wie weet komt het dan juist op je pad. Met andere woorden: doe eens anders dan wat je gewend bent.

7. Liefde kan je een hoop over jezelf leren

Een andere reden om liefde niet op te geven, is dat je veel over jezelf kunt leren. Je leert over hoe je bent als een partner, wat je niet wilt en wat voor versie van jezelf je dan bent. Settel je snel voor iemand of ben je juist heel kieskeurig? Hoe vind je het om alleen te zijn? En naar wat voor iemand ben je nu eigenlijk op zoek om het leven mee te delen?

8. Liefde kan je enorm veel geluk brengen

Ook al voelt het nu misschien niet zo; liefde is het waard om op te wachten. Je leven neemt een geweldige wending als je de liefde van je leven vindt. Het is het vechten waard. Je zult enorm veel mooie momenten meemaken en leuke dingen ondernemen. En op dat moment kijk je terug in de tijd, glimlachend, terwijl je denkt aan de tijd dat je overweeg om liefde op te geven.

Dus ja, daten en het vinden van liefde kan zwaar en vermoeiend zijn. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Er staat een prachtig leven op je te wachten als je doorzet. Wees niet altijd bezig om iemand anders vinden om je gelukkig te maken, maar begin nu met jezelf gelukkig te maken. Maak plannen voor nu; wees blij met jezelf en je eigen gezelschap. Probeer nieuwe hobby’s uit en doe leuke dingen met vrienden en familie. Hoe gelukkiger jij bent met jezelf, hoe groter de kans is dat je een geweldig persoon vindt om jezelf mee te delen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie