Home LGBTQ Hoe oud moet je zijn voor Grindr, Scruff en andere gay dating apps?

Hoe oud moet je zijn voor Grindr, Scruff en andere gay dating apps?

2 minuten leestijd
0
gay 18+

Grindr, Scruff en andere dating apps zijn ontwikkeld voor queer mannen met als doel deze doelgroep samen te brengen. Cruisen op de baan of een darkroom bezoeken is niet meer nodig nu je binnen een minuut actief kunt zijn op een dating app.

Voor wie zijn gaarheid aan het ontdekken is of wil experimenteren met de gevoelens en verlangens zijn deze dating apps een schot in de roos. Er is echter een probleem als je nog niet de juiste leeftijd bereikt hebt. Hoe handig de gay apps ook zijn, ze zijn niet voor iedereen toegankelijk. Voor alle gay dating apps geldt namelijk een minimum leeftijd.

Minimale leeftijd

De minimum leeftijd voor de meeste gay dating apps is 18 jaar. Volwassenen mogen de diensten gebruiken maar jongeren niet. In de voorwaarden van Grindr wordt bijvoorbeeld vermeld dat de diensten alleen toegankelijk zijn voor volwassenen. Gebruik door minderjarigen wordt niet toegestaan. Personen jongeren dan 18 jaar mogen de Grindr diensten niet direct of indirect bekijken, bezitten of gebruiken. Voor Scruff geldt hetzelfde. Alleen personen met een leeftijd van 18+ mogen de app gebruiken.

  • Grindr: 18
  • Scruff: 18
  • Gaydar: 18
  • Planet Romeo: 18
  • Gaydar: 18
  • Jack’d: 18
  • Gaybuddy: 18
  • GayParship: 18
  • LexaGay: 18

Leeftijdscontrole

De gay dating apps stellen in de voorwaarden dat er een minimale leeftijdseis geldt maar in de praktijk is dit eenvoudig te omzeilen. Om lid te worden bij de dating apps dien je een profiel aan te maken. Dit is eenvoudig, gratis en snel voor elkaar: je download en installeert de app waarna je je gegevens kunt invullen. Er is een leeftijdsvraag die je zelf kunt invullen. Deze leeftijd (of geboortedatum) wordt echter niet geverifieerd door middel van het identiteitsbewijs of andere vorm van legitimatie.

Het gebrek aan een handmatige controle zorgt ervoor dat jongeren zonder problemen actief kunnen zijn op gay apps, door alleen een andere leeftijd op te geven. Dit werd onlangs wederom bevestigd door een onderzoek waaruit bleek dat de helft van de Amerikaanse gay en biseksuele jongeren de gay dating apps gebruiken. In theorie betekent het dus dat je als jongere de apps niet mag gebruiken maar dat het in de praktijk wel mogelijk is.

Waarom een leeftijdsgrens?

Grindr en andere gay dating apps hebben naast de voordelen ook een donkere kant. Er wordt gevraagd om onveilige seks, harddrugs worden verhandeld, racisme komt geregeld voor en sommige gebruikers krijgen te maken met stalking. Dit zijn geen problemen die uniek zijn voor Grindr, alle dating apps hebben te maken met verschillende niveaus van illegale of problematische activiteiten van gebruikers.

Wat je op veel gay dating apps tegenkomt is dat het voornamelijk om de seksuele contacten gaat. Nu is dit op zichzelf geen probleem maar wel als er veel gebruikers zijn die jonger zijn dan de toegestane leeftijd. Sommige jongens liegen over de leeftijd in het profielen, maar anderen steken niet onder stoelen of banken dat ze minderjarig zijn. Hoewel er veel interesse is van oudere mannen is de aanwezigheid van jongeren al jaren een serieus probleem van deze dating apps. Grindr is bovendien door de slechte leeftijdscontrole al verschillende keren in het nieuws geweest1,2.

Voorlopig lijkt het erop dat de dating apps geen verdere actie ondernemen om jongeren te weren van de dating apps. De voorwaarden stellen dat de diensten niet door minderjarigen gebruikt mogen worden maar in de realiteit komt het nog altijd veel voor.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk het gayParship-Principe
Laad meer artikelen
Laad meer in LGBTQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Datalek Manhunt: hackers stelen privégegevens gebruikers gaydatingsite

De privégegevens van Manhunt-gebruikers zijn in handen gekomen van cybercriminelen. Dat me…