7 groene vlaggen voor relaties die bewijzen dat je gevoel goed zit

Jay
Door Jay
9 minuten leestijd

Vaak is er in relaties een hoop aandacht voor rode vlaggen. De gemiddelde persoon zal iemand met een of meerdere rode vlaggen zoveel mogelijk willen vermijden. Groene vlaggen, oftewel positieve kenmerken of pluspunten, krijgen daarentegen vaak veel minder aandacht.

Het is uiteraard altijd goed om op de hoogte te zijn van mogelijke rode vlaggen in een nieuwe relatie, maar dat betekent niet dat je groene vlaggen moet negeren, oftewel de vroege tekenen dat een nieuwe relatie goed gaat. Afgezien van de warme verliefdheidsgevoelens die je krijgt in de beginfase van een relatie, kunnen de groene vlaggen namelijk ook aantonen of je relatie potentieel heeft op lange termijn.

Vraag jij je af wat de groene vlaggen in relaties zijn? Waar je op moet letten als je wilt weten of de relatie een toekomst heeft? Reden voor ons om nader in te gaan op de groene vlaggen en met zeven voorbeelden te komen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat zijn groene vlaggen?

Terwijl een rode vlag verwijst naar een vroeg teken van een ongezonde relatie of een potentieel problematische partner, is een groene vlag een gedragskenmerk of persoonlijke eigenschap die juist aangeeft dat de persoon met wie je bent, relaties waarschijnlijk op gezonde en volwassen manier zal benaderen.

De termen ‘groene vlag’ en ‘rode vlag’ komen eenvoudigweg voort uit het idee dat groen doorgang biedt, terwijl rood voor stoppen staat; iets dat iedereen zal herkennen aan de verkeerslichten. Rode vlaggen vragen aandacht voor problemen; groene vlaggen geven aan dat je veilig verder kunt gaan. Vroegtijdig weten waar je op moet letten in relaties kan daarom uitermate belangrijk zijn om je te helpen vervelende situaties te vermijden.

Tegelijkertijd is het voor mensen net zo belangrijk om te kunnen herkennen hoe gezonde relaties eruit zien. Op die manier kun je je richten op mensen die deze gezonde eigenschappen vanaf het begin vertonen. Zo vergroot je de slagingskans van de relatie aanzienlijk.

Groene vlaggen kunnen dienen als soort van wegwijzers om je te helpen bepalen of je al dan niet geïnteresseerd bent om een persoon beter te leren kennen. Hoe meer groene vlaggen je kunt identificeren, hoe groter de kans dat je datingpartner of relatiepartner ook op lange termijn nog geschikt voor je is.

7 groene vlaggen voor een relatie

We gaan het daarom hebben over enkele specifieke groene vlaggen in relaties. Hoewel de exacte wensen en voorkeuren van een ieder afhangen, kunnen we wel stellen dat er een aantal algemene kenmerken zijn die symbool staan voor een groene vlag. Een zevental voorbeelden waar veel mensen zich wel in kunnen vinden zijn:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Oogcontact

Slecht zijn in oogcontact betekent niet dat je per se gedoemd bent tot een slecht liefdesleven, maar in elke fase van de relatie is het maken van oogcontact belangrijk om iemand te laten weten dat je je in iemand interessant en het belangrijk vindt wat hij of zij zegt of voelt.

Als twee mensen oogcontact houden, kan het ook helpen de zenuwen te doorbreken en de verbinding te vergemakkelijken, omdat ze op elkaar zijn gericht in plaats van afgeleid te worden door andere omgevingsfactoren. Het geleidelijk afbouwen van oogcontact omdat de relatie in een sleur terecht komt, betekent in wezen niets anders dan dat er ook minder interesse in de relatie is. In het meest extreme geval is er meer aandacht voor de omgeving of de telefoon dan voor de partner in de relatie.

2. Goede luisteraar

Let op als je partner echt zijn best doet om je te horen en te begrijpen. Als ze doordachte vragen stellen, ruimte voor je maken in het gesprek, en je innerlijke jij goed willen leren kennen, zijn dat allemaal grote groene vlaggen. Actief luisteren is immers een noodzaak om relaties op de lange termijn te laten duren.

Het is onvermijdelijk dat koppels het van tijd tot tijd oneens zijn en elkaar onbedoeld pijn doen. Goed kunnen luisteren en moeite doen om het perspectief van je partner te begrijpen, is daarbij de sleutel tot een gezonde conflictoplossing. Dus als een date al vroeg laat zien goed te kunnen luisteren, doe dan ook je best om dat op dezelfde manier te benaderen.

3. Openheid over gevoelens

In staat zijn om openheid te geven over gevoelens en zelfs emotioneel te worden is een andere groene vlag in een potentiële romantische partner. Een gezonde relatie vereist immers twee mensen die hun eigen emoties kunnen herkennen, waar ze vandaan komen, en weten wat ze op een bepaald moment nodig hebben, en die vervolgens in staat zijn om die emoties en behoeften met een partner te delen. Iemand die gemakkelijk z’n emoties kan aanboren en erover kan praten, toont vaak ook belangrijke relationele vaardigheden.

4. Hoge mate van zelfbewustzijn

Evenzo is het een groene vlag als een persoon algeheel zelfbewustzijn toont, inclusief bewust zijn van hun emoties, gedrag, hoop, dromen, angsten en patronen, evenals hoe hun acties anderen kunnen beïnvloeden. Iemand die tijd besteedt aan het reflecteren van hun ervaringen en proberen zichzelf beter te begrijpen, zal eerder bewust zijn over hoe ze zich in relaties gedragen.

Deze persoon is waarschijnlijker in staat om problemen in de relatie te identificeren indien deze zich voordoen. Zelfbewustzijn betekent ook dat ze in staat zullen zijn om te herkennen en toe te geven als zij degene zijn die een forse bijdrage leveren ​​aan de problemen.

5. Empathie

Empathie is het vermogen om de emoties van een ander te begrijpen en ermee om te gaan, of ze zelfs te delen op willekeurige momenten. Een goede partner kan niet alleen de eigen emoties herkennen, maar ook die van jou. Ze kunnen verdrietig zijn als je verdrietig bent of ze kunnen op zijn minst begrijpen wanneer en waarom je verdriet ervaart en medeleven tonen. Dit soort mensen kunnen relatief makkelijk identificeren hoe een persoon emotioneel zou kunnen reageren op een bepaalde situatie. Het gevolg is dat er gehandeld wordt op een manier om zoveel mogelijke schade te voorkomen.

6. Stabiele persoonlijkheid

Het is ook een groene vlag als de persoon met wie je wilt daten, iemand is die relatief stabiel is qua persoonlijkheid. Je kunt er in dat geval dan op vertrouwen dat hij of zij consistent zal zijn in de benadering in verschillende situaties. Het tegenovergestelde is bijvoorbeeld een onvoorspelbaar karakter en je niet weet hoe jouw partner zich van moment tot moment zal gedragen.

Je wilt met andere woorden weten waar je aan toe bent met je partner. Achtbaan-romantiek zorgt misschien voor hele vermakelijke films, maar in het echte leven zorgen comfort en balans er juist voor dat de liefde kan bloeien.

7. Ieder ook z’n eigen leven

In een gezonde relatie hijgen partners elkaar niet elke keer in de nek. Stellen die elkaar wantrouwen en daarbij beperkingen opleggen, lopen het risico te afhankelijk van elkaar te worden, wat hun relatie onder druk zal zetten. Het is daarom zonder meer een groene vlag als je partner je persoonlijke groei, hobby’s, en vriendschappen buiten je relatie ondersteunt. Idealiter krijg je de ruimte om de andere bezigheden in je leven te koesteren en krijg je steun terwijl je jouw persoonlijke doelen en genoegens nastreeft.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie