Grindr, het heeft de weg geopend voor gay dating. De grootste dating app ter wereld voor gay’s is overgenomen door een Chinees technologiebedrijf en dat zit niet iedereen lekker. Niet alleen de gebruikers van Grindr maar ook experts uit China maken zich zorgen over de privacy van gebruikersgegevens na de overname van Grindr, dit meldt de Washington Post. Deze week voltooide de Kunlun Group de volledige koop van Grindr. Twee jaar geleden nam dit bedrijf al een deel van de dating app over. Het ging toen om 60 procent belang in het bedrijf voor een bedrag van 93 miljoen dollar. De Kunlun Group heeft nu ook de rest van het bedrijf in handen gekregen voor een bedrag van 152 miljoen dollar.
Reden voor alarm?
De overname door de Chinese Kunlun Group geeft de overheid van het land de macht om toegang te krijgen tot het ledenbestand van de dating app. Volgens kenners is de Chinese overheid in staat om gevoelige en beschamende details over het leven van miljoenen niet-Chinese gebruikers te eisen. Als onderdeel van de overname nemen leidinggevenden van het Chinese bedrijf de leiding over het bedrijf over. Dit was voor kenners reden om alarm te slaan. De Chinese overheid is al jaren bezig om enorme hoeveelheden gegevens op te slaan; niet alleen van de eigen burgers maar ook dat van anderen.
Privé-informatie
Met de overname van Grindr kan de Chinese overheid de beschikking krijgen over een grote database met gegevens van mensen. Volgens Peter Mattis, een voormalig intelligence-analist van de Amerikaanse overheid, is de Chinese overheid in staat om informatie te verkrijgen door te hacken maar het kan ook op andere illegale manieren aan de data komen waaronder dwang. De Chinese wet kan bedrijven verplichten om privé-informatie over te dragen onder de noemer ‘openbare veiligheid’. Daarbij kan het begrip ‘openbare veiligheid’ zo breed mogelijk opgevat worden.
Privé-informatie
Grindr is de meest bekende dating app voor iedereen die zichzelf als een homo, bi, trans of queer ziet. De gay dating app beweert dagelijks 3,3 miljoen gebruikers te hebben, verspreid over meer dan 190 landen. Grindr’s vice-president marketing, Peter Sloterdyk, vertelde de Washington Post in een verklaring dat de privacy en veiligheid van de persoonlijke gegevens van gebruikers een topprioriteit is voor Grindr. Volgens Sloterdyk gebruikt de dating app geavanceerde technische middelen om gebruikersgegevens te beschermen. Grindr heeft nooit gebruikersgegevens bekendgemaakt aan de Chinese overheid en is ook niet van plan dat te doen, zei hij. Grindr blijft een Amerikaans bedrijf bestuurd en beschermd door de wetten van de Verenigde Staten volgens de vice-president marketing. Dat neemt niet weg dat het risico voor Grindr-gebruikers groter dan eerder is omdat de Chinese overheid nu eenmaal de macht heeft om bepaalde gegevens op te eisen.
Of dit reden is om de app niet meer te gebruiken is een andere vraag. Hoewel er op dit moment nog niets bekend is over dat de Chinese overheid de beschikking krijgt over de gegevens van de leden is het misschien verstandig om de voorkeur te geven aan een andere dating app. Tenminste, als je privacy je lief is. Andere dating apps voor gay’s zijn bijvoorbeeld GayRomeo, Lexa Gay en Gay Parship.
Verliefd worden is meer...
... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.