Home LGBTQ Grindr stopt met delen HIV-status van gebruikers met externe bedrijven

Grindr stopt met delen HIV-status van gebruikers met externe bedrijven

1 minuten leestijd
0
grindr app

De populaire gay dating app Grindr ligt onder vuur voor het delen van uiterst gevoelige gebruikersgegevens met externe bedrijven. De dating app geeft gebruikers de mogelijkheid om hun HIV-status te tonen, inclusief de “laatst geteste datum”. Deze worden op het openbare profiel van de gebruikers getoond om andere leden te laten weten hoe de situatie ervoor staat bij de betreffende gebruiker. De openbaarmaking van de HIV-status is alleen bedoeld voor de gebruikers van Grindr maar nu bleek onlangs dat de dating app deze gegevens deelde met externe partijen, zo ontdekte Buzzfeed. Het nieuws verspreide zich snel maar nu heeft Grindr aangegeven dat het stop met het delen van de HIV-status van haar gebruikers met externe bedrijven.

Geen datalek

De gegevens die gedeeld werden met de externe bedrijven gebeurde op een vrijwillige basis waarbij contracten afgesloten zijn om de informatie binnenshuis te houden. Het gaat dus niet om een datalek waarbij gebruikersgegevens op straat kwamen te liggen. De gegevens werden gedeeld met twee bedrijven; Apptimize en Localytics. Deze helpen Grindr bij het optimaliseren van de app voor een betere gebruikservaring. Om te kunnen helpen ontvangen de bedrijven een deel van de informatie die Grindr-gebruikers kiezen voor hun profielen, waaronder de hiv-status en de ‘laatst geteste datum’.

Als de bedrijven alleen deze status zouden ontvangen dan zou er nog niet veel aan de hand zijn. De twee bedrijven ontvingen echter veel meer gegevens waarmee een gebruikers gelokaliseerd kan worden. Met gegevens zoals de GPS-positie, e-mail, leeftijd, lengte, gewicht, etniciteit, telefoonnummer en meer is het niet moeilijk om een individuele gebruiker te vinden.

Reacties van gebruikers

Grindr wordt dagelijks door meer dan 3,6 miljoen mensen gebruikt. Het delen van de gegevens met meerdere partijen zonder de gebruikers daarbij expliciet op de hoogte te stellen, is een schending van het vertrouwen en de privacy volgens velen. Verschillende gebruikers melden op sociale media de Grindr app te verwijderen als reactie op het delen van de gegevens. Grindr heeft als reactie op de recente ontwikkelingen laten weten dat het de bedrijfsvoering gaat aanpassen zodat al deze gegevens niet met andere partijen gedeeld worden.

Niet lang geleden deelde Grindr nog het nieuws dat het gebruikers herinneringen gaat sturen om te testen op HIV. De marktleider onder de gay dating apps probeert op deze manier mee te helpen om de overdracht van hiv te bestrijden en de gemeenschap te steunen in de strijd tegen het virus.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Bekijk het gayParship-Principe
Laad meer artikelen
Laad meer in LGBTQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dating app Bumble: ‘Singles nu meer bewust van lichaam dan voor corona’

Thuiswerken laat de afstand tot je kantoor verdwijnen, maar het verkleint ook de afstand t…