Geen partner willen: wat het betekent als je geen relatie wilt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

Altijd dacht je dat je een partner nodig had om gelukkig te zijn. Van jongs af aan werd je verteld dat je pas echt gelukkig wordt als je een gezin sticht. Oftewel, het huisje-boompje-beestje. Maar nu je een geschikte leeftijd hebt bereikt, besef je dat dit niet voor iedereen geldt. Je hebt genoeg gehad van de romances en langdradige relaties.

De jaren hebben je geleerd dat je veel meer voldoening haalt uit je eigen onafhankelijkheid en vrijheid. Je hebt jezelf toegestaan om volledig op je carrière en persoonlijke groei te focussen, en je voelt je sterker en zelfverzekerder dan ooit tevoren. Je wilt niet langer je leven delen met iemand anders, want je hebt al alles wat je nodig hebt. En dat heb je binnenin jezelf gevonden. Hoe nu verder?

Liever geen partner?

Wanneer je ervoor kiest geen partner te willen, opent dat de deur naar een wereld van mogelijkheden. Het betekent vrijheid. Je kunt je kostbare tijd en energie volledig richten op je eigen groei en geluk. In plaats van jezelf aan te passen aan iemand anders, kun je jezelf volledig omarmen en ontdekken wie je werkelijk bent.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Zonder partner kun je je volledig storten op je passies en carrière. Van nieuwe avonturen die je sterker maken tot het verwezenlijken van je doelen: je hebt geen beperkingen en compromissen hoef je niet te sluiten. Geen partner hebben stelt je in staat om volledig eigenaar te zijn van je eigen geluk en dat kan je een sterk gevoel van empowerment geven. Laten we eens kijken naar alle voor- en nadelen van leven zonder een partner.

Voordelen

Geen partner hebben kent zowel voor- als nadelen. Van zelfontdekking tot de vrijheid om te reizen: dit zijn een aantal voordelen die je hebt als je alleen door het leven gaat.

1. Volledige vrijheid en autonomie

Als je geen partner hebt, ben je vrij om je eigen beslissingen te nemen en je leven vorm te geven zoals jij dat wilt. Je hoeft geen rekening te houden met de wensen of behoeften van iemand anders. Wil jij je spaargeld in één avond op het spel zetten in het casino? Jij bent de enige die daar wat over te zeggen heeft. Hoewel het niet verstandig is, en misschien wel problematisch, heb jij de volledige vrijheid over hoe je je geld uitgeeft.

2. Tijd en energie voor zelfontplooiing

Zonder een partner heb je meer tijd en energie om te investeren in jezelf. In plaats van dat je verplicht mee moet naar een familiedag, kun je nu in de zelfhulpboeken duiken. Je kunt je passies en interesses verkennen, nieuwe vaardigheden leren of jezelf verder ontwikkelen op professioneel gebied. Je hoeft geen compromissen te sluiten en kunt je volledig concentreren op jouw persoonlijke groei en succes.

3. Onafhankelijkheid stimuleert zelfvertrouwen

Wanneer je ervoor kiest om geen partner te hebben, leer je steeds meer vertrouwen te hebben in je eigen kracht. Een nieuwe auto kopen of niet? Jij neemt zelf de beslissing. Een lekkende kraan? Jij lost je problemen zelf op. Jij ervaart het gevoel van onafhankelijkheid. Omdat jij degene bent die alles doet, versterk je je zelfvertrouwen. Alleen leven en je shit leven regelen geeft je een gevoel van innerlijke kracht en veerkracht.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Diepgaande connecties op andere gebieden

Wanneer je geen partner hebt, kun je je liefde verdelen over meer mensen. Leven zonder een partner maakt het mogelijk om diepgaande connecties te creëren op andere gebieden van je leven. Denk aan een sterke vriendschap met een sportmaatje, hechtere banden met familieleden en deelnemen aan gemeenschappen waar je passies en interesses worden gedeeld. Ondanks dat je geen partner hebt, kunnen deze relaties net zo vervullend en betekenisvol zijn als een liefdesrelatie.

5. Geen compromissen en beperkingen

Zeg maar gedag tegen compromissen sluiten die je beperken in hoe je je leven wilt leiden. Er is geen partner die je tegenhoudt om uit te gaan met je vrienden. Je hoeft je niet aan te passen aan de behoeften van een ander. Je kunt je eigen weg volgen en je eigen leven vormgeven zoals jij dat wilt. Wil jij dansen tot de lichten aangaan en het café sluit? Het kan allemaal.

6. Persoonlijke financiële stabiliteit

Wanneer je geen partner hebt, kun je je eigen financiële stabiliteit garanderen. Sommige partners hebben een gat in de hand en daar kun jij als partner financieel door lijden. Het is een van de vele voorbeelden waarom geen partner willen tot financiële stabiliteit kan leiden. Je hoeft ook geen rekening te houden met iemand anders bij het beheren van je geld en het nemen van financiële beslissingen. Wil jij die dure sneakers kopen? Er is niemand die je tegenhoudt.

7. Vrijheid om te reizen

Zonder een partner heb je de vrijheid om te reizen, waar en wanneer jij dat wilt. Je kunt nieuwe ervaringen opdoen en volgens jouw eigen voorkeuren. Je kunt spontane beslissingen nemen en morgen nog vertrekken als je plotseling een weekje vrij kunt krijgen. Als je het internet afstruint voor geschikte reislocaties, ben jij degene die bepaalt waar je heengaat. Je hoeft alleen de bestemmingen verkennen die jou interesseren.

8. Focus op zelfzorg en welzijn

Als je geen partner hebt, kun je je volledig concentreren op je eigen fysieke, emotionele en mentale welzijn. De enige drama in je leven is de drama die vanuit jou of je situatie komt. Geen ruzies, geen meningsverschillen en geen discussies: heerlijk, niet? Je kunt jezelf op de eerste plaats zetten en aan jezelf werken.

9. Seksuele vrijheid en zelfontdekking

Leven zonder een partner geeft je de vrijheid om je seksualiteit op te ontdekken. Je kunt je eigen behoeften en verlangens op dit gebied verkennen zonder enige beperkingen. Of je nu voor een friend with benefits gaat of soms een eenmalige date plant: het opent de mogelijkheid om je eigen seksuele identiteit en voorkeuren te ontwikkelen, zonder de invloed van een partner.

Nadelen

Als je alleen de voordelen bekijkt, dan kun je je afvragen waarom mensen überhaupt een partner willen. Maar de afwezigheid van een partner komt ook met een aantal nadelen. Dit zijn ze.

1. Gevoel van eenzaamheid

Een van de nadelen van leven zonder een partner is dat je soms geconfronteerd kunt worden met een gevoel van eenzaamheid. Je wordt alleen wakker, je ontbijt alleen en je ploft ’s avonds alleen op de bank: het kan eenzaam aanvoelen. Iedere dag. Hoewel je misschien volop geniet van je eigen gezelschap, kunnen er momenten zijn waarop je verlangt naar een partner.

  • wanneer je alleen naar een verjaardag of bruiloft moet
  • tijdens feestdagen als Valentijnsdag, jubilea of speciale gelegenheden die in het teken staan van romantiek
  • wanneer al je vrienden en kennissen al iets te doen hebben in het weekend en jij niet
  • wanneer iemand die jij goed kent overlijdt

2. Verantwoordelijk voor alle taken en verplichtingen

Een ander nadeel is dat je als alleenstaande zelf verantwoordelijk bent voor alle taken en verplichtingen in je leven. Jij moet de ramen lappen, jij moet het onkruid in de tuin verwijderen en je moet zelf zorgen voor reparaties. Omdat je geen partner hebt, moet je alle dagelijkse taken doen die je anders met een partner zou kunnen delen. Dit kan een extra last met zich meebrengen.

3. Gebrek aan emotionele steun

Je komt ’s avonds thuis van je werk en dat ging niet zo lekker. Er waren discussies en je voelde je aangevallen. Zou het niet fijn als je even bij iemand zou kunnen ventileren? Een partner kan een belangrijke bron van emotionele steun zijn. Wanneer je geen partner hebt, kun je het gevoel hebben dat je deze steun mist, zo bevestigt onderzoek. Hoewel je misschien goede vrienden en familie om je heen hebt, kan het soms moeilijk zijn om hetzelfde niveau van steun te vinden die een partner kan bieden.

4. Gebrek aan gezelschap en gedeelde ervaringen

Zonder een partner kun je bepaalde momenten van gezelschap missen. Je hebt niemand om speciale momenten mee te delen, zoals reizen en mijlpalen in het leven. Het gemis kan ervoor zorgen dat je toch verlangt naar een metgezel.

5. Beperktere sociale netwerken

Zonder partner kan het lijken alsof je sociale netwerk kleiner is in vergelijking met mensen om je heen die een partner hebben. Partners brengen hun eigen netwerk met zich mee, zoals vrienden van hun kant, waardoor je sociaal gezien met meer mensen verbonden bent.

6. Minder praktische ondersteuning

Vergeten iets te kopen? Je partner kan het snel even ophalen na het werk. Maar als je geen partner hebt, heb je die praktische steun niet. Zonder partner ben je overgelaten aan de hulp van vrienden en familie of je zou mensen moeten inhuren.

7. Alleen financiële lasten dragen

Huren is niet goedkoop. Kopen is haast niet mogelijk in je eentje. Als je geen partner wilt, dan moet je daar rekening mee houden. Normaal gesproken kan een partner helpen om de financiële lasten te dragen, zoals de kosten van een huis, rekeningen en andere uitgaven. Zonder een partner rust de volledige verantwoordelijkheid voor deze kosten op jouw schouders.

8. Minder genegenheid

Ondanks het feit dat je intiem kunt zijn met wie je maar wilt, kan een vaste partner meer genegenheid bieden, bijvoorbeeld met knuffels, kussen en andere vormen van lichamelijke intimiteit. Zonder partner is dit minder aanwezig en alleen beschikbaar bij mensen die je minder goed kent.

9. Geen automatische mantelzorg

Het is misschien niet iets waar je nu aan denkt, maar wie zorgt er voor je als je ernstig ziek wordt? Als je geen partner hebt, kun je niet rekenen op een automatische mantelzorger in tijden van ziekte of ouderdom.

10. Gezin stichten is moeilijker

Heb je een kinderwens? Zonder vaste partner een gezin stichten gaat samen met een aantal uitdagingen. Van adoptie tot pleegzorg en kunstmatige inseminatie: het is heel wat anders dan de traditionele manier om kinderen te hebben. Het is mogelijk, maar anders. En alleen kinderen opvoeden is niet onmogelijk, maar veel moeilijker.

11. Mogelijk minder seksueel genot

Sommige mensen kunnen alleen genieten van seks als het plaatsvindt met iemand van wie ze houden. Zonder een partner kan het dus zijn dat je seksueel gezien minder kunt genieten. Je kunt niet dezelfde intimiteit ervaren als met een vaste partner. Hoewel je vaker en veelvuldig van sekspartner kunt wisselen, kun je je afvragen of je daar wel gelukkig van wordt.

Geen partner willen betekent niet dat je geen liefde kunt hebben in je leven. Je kunt diepere vriendschappen ontwikkelen, liefde delen met familieleden en zelfs meer liefde voor jezelf ontwikkelen. Maar leven zonder een partner kent niet alleen voordelen, de nadelen zijn misschien minstens zo belangrijk.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie