Geen likes op happn, Hinge of Bumble? Hieraan kan het liggen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
12 minuten leestijd

Ongelooflijk teleurstellend. Dat is hoe je je ervaring zou kunnen omschrijven. Door het gebrek aan likes op je favoriete datingapp lijkt het wel alsof je voor spek en bonen meedoet. Eens zo levendig met meldingen, likes, matches en berichten, lijkt het nu een uitgestrekte woestijn van leegte. Als je tegenwoordig de datingapp opent, dan doe je dat met gefronste wenkbrauwen. Waarom krijg je geen likes (meer)?

Je scrolt door je profielfoto’s en herleest je bio keer op keer. Nee, er is niets veranderd. Maar toch is er wel wat veranderd, want er is haast niemand die je profiel nog liket. Je begint te twijfelen aan jezelf, je keuzes en je aantrekkelijkheid, en elke keer dat je de app opent, groeit het gevoel van onzekerheid. Waar kan het aan liggen?

Waarom je profiel geen likes krijgt

Waarom krijgen sommigen likes in dozijnen tegelijk terwijl anderen dagen moeten wachten op een enkele like? Het is een samenspel van verschillende factoren die bepalen hoeveel likes je krijgt op een datingapp. Als je geen likes krijgt, dan is het essentieel om een stap terug te doen en een kritische blik te werpen op de verschillende aspecten van je digitale zelfpresentatie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Kan het zijn dat je profiel simpelweg niet opvalt in de massa. Misschien zijn je foto’s niet flatterend genoeg, waardoor ze niemand aanspreken? Of misschien is je bio niet pakkend genoeg om nieuwsgierigheid op te wekken? Dit zijn zeventien redenen waarom jij (je profiel) geen likes krijgt.

1. Je bent een middelmatige man

Als je klaagt over het aantal likes dat je krijgt, dan ben je waarschijnlijk een man. Hoe we dit weten? Omdat vrouwen veel meer likes krijgen dan mannen. En de likes die vrouwen geven gaan relatief vaak naar de aantrekkelijkste mannen. Als je een man met een gemiddeld uiterlijk bent, dan dalen je kansen drastisch, zoals een data-engineer van datingapp Hinge jaren geleden bevestigde.

De engineer van de datingapp deed in enkele jaren geleden onderzoek naar de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op datingapps. Voor het online magazine Inside Hinge beantwoordde hij er een aantal vragen over dit onderzoek en daarin werd één ding duidelijk: als je niet tot de aantrekkelijkste mannen behoort, dan ontvang je heel weinig likes.

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat mannen drie keer zoveel profielen liken als vrouwen, maar ook dat als vrouwen likes geven, ze dat meestal doen aan een klein deel van de mannelijke gebruikers. Samenvattend kwam het erop neer dat de helft van de likes die vrouwen versturen naar slechts 15 procent van de mannen gaat.

MannenVrouwen
Top 1%16.4%11.2%
Top 5%41.1%30.6%
Top 10%58.0%45.7%
Onderste 50%4.3%7.9%
Verdeling likes voor mannen en vrouwen. Bron: Quartz

2. Je bent niet actief genoeg op de app

Als je alleen verschijnt wanneer je je verveelt op een of twee zondagmiddagen in de maand, kan dat een probleem vormen voor je profiel. Degenen die lang moeten wachten op een antwoord vinden het vervelend en de app denkt daardoor ook dat je niet echt serieus bent over het ontmoeten van nieuwe mensen. Het gevolg is dat de app je profiel minder zichtbaar maakt. Oftewel: een actieve aanwezigheid plaatst je hoger in de zoekresultaten, dit is officieel bevestigd door sommige datingapps.

3. Je hebt een shadowban

Wat je ook doet op de datingapp en hoeveel je ook swipet, je hebt geen enkele match meer? Als je dit ervaart, dan is het mogelijk dat je profiel niet meer zichtbaar is voor andere gebruikers. Men noemt dit ook wel een shadowban, wanneer de positie van je profiel kunstmatig wordt verlaagd door de app. In feite komt het erop neer dat je verbannen bent van de app, alleen kun je nog wel inloggen en gebruikmaken van de app.

4. Iedereen heeft je al beoordeeld

Als de likes niet meer binnenstromen zoals in het begin, dan heeft iedereen je waarschijnlijk al beoordeeld. Degenen die je leuk vonden hebben een like gegeven en nu krijg je alleen nog maar likes van nieuwe gebruikers – wat er natuurlijk veel minder zijn. Je kunt gaan denken dat je aantrekkelijkheid plotseling gedaald is, maar dat is niet het geval. Minder mensen beoordelen je profiel, waardoor je logischerwijs minder likes krijgt.

5. Je gebruikt onaantrekkelijke profielfoto’s

Je weet wat ze zeggen: een foto zegt meer dan duizend woorden. Als je profielfoto op een paspoortfoto lijkt, dan is het geen wonder dat de likes schaars zijn. Nu, in een tijd waarin je op elk moment van de dag een foto kunt schieten, is er geen excuus meer om slecht belichte, onduidelijke of wazige foto’s te publiceren op je datingprofiel.

6. Je profiel is niet up-to-date

Als je eerder wel likes kreeg, maar nu niet meer, dan is het goed mogelijk dat je profiel niet meer up-to-date is. Je hebt bijvoorbeeld een tijdje niet ingelogd en je profiel is nu als een vergeten schatkist vol met antieke informatie. Een up-to-date profiel is als een frisse adem op een eerste date – het maakt een goede eerste indruk.

7. Je hebt geen of een slechte bio

Je bio is als jouw dating-CV, dus als je die blanco laat of volstouwt met warrige zinnen en citaten, loop je de kans mis om een goede indruk te maken. Vertel iets over jezelf, je passies of wat je favoriete ijssmaak is – alles is beter dan een lege bio.

8. Je bio is saai of clichématig

“Ik hou van avondjes op de bank.” Klink het een beetje bekend? Te bekend, waarschijnlijk. Een cliché-bio kan je laten verdwijnen in de menigte. Wees creatief, vertel iets grappigs of geef een glimp van jouw unieke persoonlijkheid.

9. Er is een gebrek aan extra informatie

Als je bio op een leeg notitieblok lijkt, hoe kunnen mensen dan weten waar jij echt voor staat? Laat je passies zien, of het nu gaat om koken, bergbeklimmen of breien – het maakt jou uniek en interessant.

10. Er zijn verkeerd gespelde woorden of grammaticafouten

Je profiel heeft de nodige zorg nodig om aantrekkelijk te zijn. Als je woorden verkeerd spelt in je profiel of grammaticale fouten maakt, dan ziet het er slordig uit. En die kleine foutjes kunnen als rode vlaggen oplichten voor potentiële matches. Het is alsof je een sollicitatiebrief vol typ- en taalfouten inlevert – het komt gewoon niet professioneel over.

11. Er is te weinig variatie in foto’s

Als elke foto op je profiel op een kopie van de vorige lijkt, wordt het al snel saai. Een verzameling van verschillende foto’s laat zien dat je meer te bieden hebt dan alleen die ene selfie.

12. Negatieve of onzekere toon in je bio

Een zelfverzekerde houding is aantrekkelijk, terwijl negativiteit of onzekerheid mensen juist kan afschrikken. Mensen houden niet van negativiteit en al helemaal niet op een datingapp. Welke woorden en zinnen in jouw datingprofiel kunnen als negatief worden ervaren?

13. Je gebruikt filters

Natuurlijke schoonheid spreekt vaak het meest aan. Te veel filters kunnen het idee geven dat je iets probeert te verbergen, dus laat je ware gezicht zien. Authentieke profielen krijgen altijd voorrang op profielen die te veel bewerkt zijn.

14. Foto’s met mensen van het andere geslacht

Een foto met je arm om je mannelijke collega kan een verwarrend signaal zijn als jij een vrouw bent die wil matchen met een man. Mannen zien het meteen als concurrentie. Houd de focus op jou alleen.

15. Je promoot jezelf overdreven

Sommige mensen zeggen niets over zichzelf in hun profiel, anderen juist te veel. Natuurlijk mag je trots zijn op je prestaties, maar als je profiel leest als een reclamefolder voor jezelf, kan dat een tikkeltje opschepperig overkomen.

16. Geen glimlach op je foto’s

Als je eruitziet alsof je net een citroen hebt geproefd, kan dat mensen afschrikken. Lach eens op je foto’s. Daten is misschien een serieuze zaak voor jou, maar op je foto’s willen we vreugde zien. Een oprechte glimlach is als een welkomstbord – het nodigt anderen uit om contact te maken.

17. Je hebt te veel groepsfoto’s

Een groepsfoto kan verwarrend zijn. Mensen willen weten wie jij bent, niet raden waar je ergens verstopt zit tussen je vrienden. Uit de foto’s op je profiel moet duidelijk blijken wie jij bent. Er mag geen twijfel bestaan over wie jij bent.

Een van de grootste uitdagingen op datingapps is het verkrijgen van likes. Het lijkt soms wel alsof je in een zee van profielen drijft, en het kan ontmoedigend zijn om te zien dat je eigen profiel niet de aandacht krijgt die je had gehoopt. Maar likes krijgen gaat veel verder dan alleen je uiterlijk; het gaat ook om het presenteren van jezelf op een manier die anderen aanspreekt en nieuwsgierig maakt. En dat kan een zoektocht zijn naar de juiste balans tussen opvallen en authentiek blijven.

Bovendien kunnen factoren zoals fotokeuze, bio, gespreksstarters en zelfs de frequentie van je activiteit op de app allemaal invloed hebben op hoeveel likes je ontvangt. Het kan soms aanvoelen als een puzzel waarvan de stukjes niet altijd gemakkelijk in elkaar vallen. Toch is het belangrijk om niet te vergeten dat het verkrijgen van tientallen of honderden likes niet het doel is van datingapps. Het gaat er niet om dat je meer matches scoort. Uiteindelijk gaat het erom dat je slechts één like krijgt van iemand waarmee je een echte connectie kunt maken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie