Waarom ‘middelmatige’ mannen het zwaar hebben op datingapps

Michael Schouten
Door Michael Schouten
6 minuten leestijd

Heb je je ooit afgevraagd waarom je het zo moeilijk hebt op datingapps? Als je een gemiddelde man bent met een middelmatig uiterlijk, dan hebben we het antwoord. Het is echter wel een antwoord waar je niet blij mee zult zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk niet alleen dat de vrouwen in het voordeel zijn op datingapps, ook blijkt uit onderzoek dat onaantrekkelijke en middelmatige mannen nauwelijks iets te matchen hebben op datingapps.

Aviv Goldgeier, een engineer van datingapp Hinge, deed in 2017 onderzoek naar de ongelijkheid op datingapps en beantwoordde hier toen een aantal vragen over voor het online magazine Inside Hinge. Het artikel, dat offline werd gehaald nadat het viraal ging, toonde aan dat mannen die niet tot de aantrekkelijkste mannen behoren bijna geen likes krijgen.

Mannen zijn de verliezers

Goldgeier ontdekte dat de ongelijkheid op een app als Hinge groot is en dat mannen de verliezers zijn. Op basis van gebruikersgegevens van Hinge blijkt dat de top 1% van de mannen meer dan 16% van alle likes op de app krijgt. Bij vrouwen ligt dit percentage op 11% voor de top 1% van de vrouwen. Dit is een duidelijk teken dat minder aantrekkelijke mannen in het nadeel zijn. In tegenstelling tot de swipe naar rechts bij Tinder, draait het bij Hinge om likes op een bepaald aspect van iemands profiel.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen op Hinge drie keer zo vaak een eerste like versturen als vrouwen. Maar ook dat als vrouwen initiëren, ze dat meestal doen bij een kleiner deel van de mannelijke gebruikers. De helft van alle likes die mannen naar vrouwen versturen gaat naar ongeveer 25 procent van de vrouwen. Bij de vrouwen is dit nog erger: de helft van alle likes naar mannen gaat naar een kleine groep van 15 procent van de mannen.

Het komt er dus op neer dat de meest gewilde mannen alle aandacht krijgen, terwijl de rest nauwelijks respons krijgt. Op basis van de gegevens die Goldgeier deelde, kunnen we deze tabel aan je laten zien – die je wellicht nooit had willen zien, zo bedroevend is het voor sommige mannen.

MannenVrouwen
Top 1%16.4%11.2%
Top 5%41.1%30.6%
Top 10%58.0%45.7%
Onderste 50%4.3%7.9%
Verdeling likes voor mannen en vrouwen. Bron: Quartz

Waarom de verdeling zo scheef is

Als je de tabel bekijkt, kun je denken dat vrouwen meer op uiterlijk zijn gericht dan mannen. Maar daar heeft het waarschijnlijk niets mee te maken. De meest waarschijnlijke verklaring is dat vrouwen over het algemeen kieskeuriger zijn. Ze zijn minder geneigd om contact te initiëren en hebben dus een veel hogere drempel hebben wanneer ze dat wel doen. Veel vrouwen stappen pas van de traditionele genderrollen af – die van de man die de eerste stap zet – als ze kans maken op een buitengewoon aantrekkelijke man.

Als we naar een ouder onderzoek kijken en uitgevoerd op Tinder, dan blijkt dat vrouwen een like geven aan 14% van de mannen. Op zich is dit een cijfer waar elke man mee zou kunnen leven, een like van 1 op de 7 vrouwen, zij het niet dat de verdeling over de mannen ongelijk is. Het betekent dus niet dat de meeste mannen een like terugkrijgen van 14% van de vrouwen.

In werkelijkheid is het 20% van mannen die 80% van de likes ontvangen. Of anders gezegd: 80% van de vrouwen strijdt voor een match met 20% van de mannen – de aantrekkelijkste uiteraard. Als we naar de overgebleven mannen kijken, de onderste 80%, dan zien we dat deze concurreren om de onderste 20% van de vrouwen. Als jij als gemiddelde man met een middelmatig uiterlijk gaat daten, dan kom je terecht in deze groep. En dat is… lastig.

Het is niet alleen je uiterlijk

Het is duidelijk dat de verdeling op datingapps scheef is, met een klein aantal mannen dat de meeste aandacht krijgt en een groot aantal mannen dat in hun schaduw loopt. De Average Joe’s hebben het moeilijk op datingapps, terwijl de minder aantrekkelijke mannen het nog lastiger hebben. Het is een harde realiteit waar veel mannen mee te maken hebben.

Uiteindelijk moeten we niet vergeten dat aantrekkelijkheid subjectief is en dat er meer is dan alleen je uiterlijk. Wat je laat zien in je profiel en welke tekst je erbij zet – het is niet alleen je uiterlijk dat je aantrekkelijk maakt. Het is dus niet zo dat jij als middelmatige man het altijd moet doen met de ‘restjes’. Je kunt aan je aantrekkelijkheid werken, kwaliteiten benadrukken die jou als persoon uniek maken en je kunt datingtips gebruiken die je aantrekkelijker maken. En wie weet behoor jij dan wel tot de groep van 20%.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie