Gay bear: is deze beer de échte man in de homocultuur?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
5 minuten leestijd

De homogemeenschap heeft er een handje van om beschrijvende termen te gebruiken. Dit eigen jargon is ontstaan uit noodzaak. Homomannen wilden in het openbaar kunnen spreken zonder hun seksualiteit prijs te geven.

Vooral in gebieden en landen waar homo’s niet geaccepteerd werden, wat in het verleden op veel plekken het geval was, was het nodig om dit jargon te handhaven. Dit om vervolging te voorkomen of niet ontdekt te worden als gay zijnde.

Door de jaren heen is gay-jargon geëvolueerd en zijn verschillende termen bedacht die tot de dag van vandaag nog veel gebruikt worden. Een van deze termen is de gay bear, of gay beer; de naam voor een van de oudste en grootste subgroepen van de homogemeenschap.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een gay bear?

Mannelijke gay’s hebben een eigen “woordenboek” ontwikkeld met allerlei verwijzingen naar het dierenrijk. De ‘bear’ is hier een voorbeeld van, maar ook zijn er otters, wolven en meer dierennamen die naar bepaalde types gay mannen verwijzen. Deze types worden onderverdeeld op basis van het uiterlijk en dan vooral het lichaamstype.

Als we het over een gay bear hebben dan gaat het om een man die wat aan de zwaardere kant is. Dit kan gespierd zijn met een laagje vet, maar ook ronduit dik zonder gedefinieerde spiermassa. Met andere woorden, de bear hoeft geen obesitas te hebben om zo genoemd te worden maar ook is het geen bodybuilder.

Wat al deze bears gemeen hebben is dat ze groot van formaat zijn maar vooral een mannelijk uiterlijk hebben. Het gaat vooral om de uitstraling van bear. Dit is een uitstraling van volwassenheid, mannelijkheid en zelfaanvaarding.1 Er zijn bovendien verschillende gay beren te onderscheiden, varianten op de gay bear:

  • Ijsbeer: oude gay bear met grijs haar
  • Pandabeer: Aziatische gay bear
  • Cub: jonge beer op weg naar het beer zijn
  • Wolf: behaarde man maar niet groot genoeg om beer te zijn

Als je je een bear inbeeldt dan krijg je een mannelijke man te zien. Gay bears zijn de échte mannen in de homogemeenschap. Ze denken er niet aan om hun lichaamshaar te scheren, wat vaak in overvloed aanwezig is, en hebben meestal een volle baard en/of snor. Deze lichaamsbeharing is waar de naam oorspronkelijk vandaan komt.

animals advocate
Afbeelding uit The Advocate, 26 juli 1979

Historie

Gay beren vormen al vele jaren een subcultuur binnen de mannelijke homoseksuele cultuur. Toen de term nog niet populair was gold de naam voor elke gay man die behaard was. Tegenwoordig geldt het alleen voor stevige mannen met beharing. De beweging ontstond ergens in de jaren 80 toen er voor het eerst over geschreven werd door George Mazzei.2

De schrijver benoemde de gay bear voor het eerst in zijn artikel “Who’s Who in the Zoo?” welke gepubliceerd werd in de uitgave van The Advocate van 26 juli 1979. In dit artikel werden homomannen voor het eerst gekenmerkt als zeven soorten dieren, waaronder beren.

Bear Magazine bracht de term vervolgens enkele jaren naar het grote publiek. Bear Magazine werd in 1987 opgericht. De International Bear Brotherhood Flag is de trotse vlag van de berengemeenschap, gecreëerd door Craig Byrnes in 1995. In Nederland zijn er tegenwoordig Mister Bear Netherlands verkiezingen en wordt ieder jaar in maart het Amsterdam Bear Weekend gevierd.3

Hoewel de term al vele jaren bestaat is er zelfs vandaag nog veel discussie over wat een beer precies is. Het feit is dat er in de afgelopen decennia zoveel andere namen bijgekomen zijn dan het zelfs binnen de homogemeenschap tot verwarring leidt. Lang niet elke gay man kent elke term die gebruikt wordt, zodat de interpretatie van de gay nog altijd ter discussie staat.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie