Home Flirten Flirten als je een relatie hebt: kan het wel of niet?

Flirten als je een relatie hebt: kan het wel of niet?

3 minuten leestijd
0
flirt

Een glimlach, iets te lang naar iemand kijken, complimenten geven: flirten doen we allemaal. Ook als we een partner hebben. En dan niet alleen met onze partner, maar ook met anderen. Terwijl een dubbelzinnige opmerking nog vrij onschuldig is, geldt dat al minder voor een subtiele aanraking.

Flirten met een ander is niet wat de meeste mensen willen zien van hun partner, maar het gebeurt – meer en vaker dan je denkt, want het gebeurt juist als je er niet bij bent.

Met iemand daten die van nature flirterig is kan gevoelens van jaloezie en onzekerheid oproepen. Maar flirten is zo subjectief dat het moeilijk is om de grenzen vast te stellen en te herkennen wanneer de situatie zich voordoet. En daardoor kun je je gaan afvragen of flirten met een ander wel zo normaal is. Kan het wel, ligt het eraan hóe je flirt of is er een ongeschreven regel dat het in elke situatie verbiedt? Aan wie je het ook vraagt, je krijgt elke keer een ander antwoord.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat is flirten ook alweer?

Laten we beginnen met wat flirten precies is. Op zichzelf is flirten onschuldig. Het is niets meer of minder dan een manier van communiceren, alleen dan op een speelse manier en met de bedoeling om iemand aandacht te geven. In de meeste gevallen is het openlijk gedrag dat speels en uitdagend is. Het kan verbaal, met lichaamstaal of in geschreven vorm wanneer je bijvoorbeeld een DM verstuurt. Het kan de toegangspoort zijn tot een intieme relatie, maar het kan ook een tactiek zijn om een ander doel te bereiken. Flirten is een leuke manier van menselijke interactie.

De vraag is vooral: is dit gedrag normaal in een relatie? Is het oké om met anderen te flirten wanneer je een relatie hebt? Wat mag wel en nog belangrijker: wat mag niet? Flirten in een relatie is tricky, want het is een kunst om binnen de lijnen van een relatie te blijven. Als je het goed doet, heeft het voordelen. Maar als je het niet goed doet, laat het een puinhoop achter.

In de meeste relaties is flirten geen probleem, zolang je er maar geen grenzen mee overschrijdt. Een beetje nonchalant flirten doet niemand kwaad als je er verder geen bedoelingen mee hebt. Het is onschuldig, en dat is precies waar het om gaat. Want als het niet zo onschuldig is, dan is het schadelijk voor de relatie. We leggen het verschil uit.

Wat is onschuldig flirten?

Onschuldig flirten is gedrag dat zich bijvoorbeeld uit in complimenten uitwisselen met een collega, oogcontact maken met de buurvrouw of iemand teasen zonder daadwerkelijk interesse te hebben om iets te beginnen met die ander. Het is ongevaarlijk voor je partner en daardoor de veiligste vorm van flirten als je een relatie hebt. Want ook al kun je opgemerkt worden, je weet vanuit je hart dat het niets betekende. Achteraf durf je jezelf nog in de spiegel te bekijken.

Hoe je weet of het onschuldig is? Draai de rollen om en bekijk het vanuit het perspectief van je partner. Hoe zou jij het vinden als je partner zo zou handelen? Zou je je bedrogen voelen? Of zou je het niet erg vinden?

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Wat is schadelijk flirten?

Als flirten niet onschuldig is, dan is het hoogstwaarschijnlijk schadelijk voor de relatie. Het is risicovol flirten als je gedrag de grenzen van je partner overschrijdt. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je door het flirten kenbaar maakt dat je ‘beschikbaar’ bent, terwijl je dat niet bent. En het hoeft eigenlijk geen uitleg, maar als je constant over seks praat tijdens het flirten, dan is dat ook schadelijk voor je relatie. Dit zijn een aantal voorbeelden van schadelijk flirten:

  • Zeggen dat je single bent, terwijl dat niet zo is.
  • In een gesprek hinten naar een date.
  • Elkaar fysiek aanraken zoals op de rug of knie.

Flirten kan een leuke manier zijn om je zelfvertrouwen te behouden. Maar onthoud wel dat je niet te ver gaat. Uiteindelijk is flirt onschuldig, tenzij het grenzen overschrijdt. Waar die grenzen liggen? Dat ligt aan je partner. Om erachter te komen hoe ver je kunt gaan, zonder je partner ongemakkelijk te maken, is een gesprek het enige dat uitsluitsel kan bieden. Flirten in een relatie kan, als je je maar aan de geschreven en ongeschreven regels houdt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Flirten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Succesvol flirten: beste manier om te flirten die ‘elke keer’ werkt

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk…