Home Algemeen Dubbelzinnige opmerkingen: 15 voorbeelden met dubbele betekenis

Dubbelzinnige opmerkingen: 15 voorbeelden met dubbele betekenis

2 minuten leestijd
0
fouten nope

Een glazenwasser die ladderzat is, een condoom die niet tegen een stootje kan en een cardioloog die ‘hier klopt iets niet’ zegt: het zijn voorbeelden van zinnen met een dubbele betekenis, in de volksmond ook wel bekend als dubbelzinnige opmerkingen.

Dubbelzinnige opmerkingen kennen we allemaal. Ze komen voorbij in gesprekken met vrienden, in podcasts, televisieprogramma’s en ook in films. Maar vooral ook tijdens het spel van flirten, teasen en versieren.

Wat is een dubbelzinnige opmerking?

Een dubbelzinnige opmerking is een zin (of deel van de zin) die twee betekenissen kan hebben of die op twee verschillende manieren kan worden begrepen. Meestal is de eerste betekenis rechttoe rechtaan, maar kan het ook op een tweede manier worden geïnterpreteerd – wat meestal op zijn minst enigszins ongepast of gewaagd is.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Soms worden ze bewust uitgesproken, soms onbewust. In sommige gevallen zijn ze onschuldig, in andere gevallen zijn ze smakeloos of hebben ze een seksuele ondertoon. Vaak worden zinnen met een dubbele betekenis gebruikt om pittige humor te maskeren of subtiel te brengen.

Dubbelzinnige opmerkingen kunnen, wanneer ze opzettelijk worden gebruikt, leuk en grappig zijn. Vooral omdat ze niet door iedereen worden begrepen. Misschien is het juist wel de bedoeling om iedereen te laten lachen: zowel degenen die de tweede betekenis niet kennen, maar de eerste wel. Bijvoorbeeld:

Wanneer James Bond, de eeuwige bad boy, in de film ‘The World Is Not Enough’ (1999) in bed ligt met de vrouwelijke dr. Christmas Jones, zegt hij tegen haar: “Ik dacht dat Christmas maar één keer per jaar komt.”

Dergelijke opmerkingen en zinnen met een dubbele betekenis zijn vrij gebruikelijk om ‘humor voor volwassen’ te verbergen in een zin dat op een algemeen publiek is gericht. Het is een relatief veilige manier om ervoor te zorgen dat deze films zowel vermakelijk zijn voor kinderen – die de tweede, seksuele referentie niet begrijpen – als voor ouders die dat wel doen.

Toevallige dubbele betekenissen

Omdat dubbelzinnige opmerkingen woorden of uitdrukkingen zijn die op twee manieren kunnen worden geïnterpreteerd, hoeven ze niet altijd seksueel van aard te zijn en soms zelfs niet eens opzettelijk. Voorbeelden van ‘toevallige’ zinnen met een dubbele betekenis die als kop gebruikt worden in een krant of op het internet:

 1. Criminelen krijgen negen maanden in broodjeszaak
 2. Tennisclub wil geen eikels op de baan
 3. Nieuw onderzoek naar obesitas vraagt om grotere testgroep
 4. Kans op vorst aan de grond tijdens Koningsnacht
 5. Tieners lopen weg uit instelling, allen terecht
 6. Vliegeraars krijgen ‘m maar moeilijk omhoog
 7. Tatjana wil serieus genomen worden

Hoewel de schrijvers het er wellicht om doen zodat de kop de nodige aandacht trekt, kunnen sommige uitspraken onbewust een dubbele betekenis hebben. Alledaagse opmerkingen kunnen enerzijds onschuldig zijn, terwijl de tweede betekenis uiterst seksueel kan zijn. Zoals deze voorbeelden:

 1. De hovenier komt vandaag langs om de struik te snoeien.
 2. Ik was gewoon echt verrast door de grootte van zijn pakket (Postnl-bezorger aan de deur).
 3. Ik ben dol op worst.
 4. We hebben wel een uur geknald (tijdens Oud & Nieuw).
 5. Ik verwachtte een stuk van 10 cm (bij de slager).
 6. Ze moet echt werken aan haar balbehandeling (wedstrijd voetbalvrouwen).
 7. Ik heb de hele dag op mijn knieën gezeten.
 8. Ik heb alles geprobeerd, maar ik kwam er niet in.

Dubbelzinnige opmerkingen kunnen grappig zijn, plagerig, flirterig, speels, gewenst én ongewenst. Het kan je helpen om wat humor in het spel te brengen, maar in de verkeerde situatie kan het net zo snel onder de noemer grensoverschrijdend seksueel gedrag vallen. Want dubbelzinnige opmerkingen die seksueel getint zijn komen geregeld terug in onderzoeken naar seksuele intimidatie. Wat dat betreft zijn dubbelzinnige opmerkingen een risico om te gebruiken, tenzij je weet wat je doet.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Vinden vrouwen baarden aantrekkelijk? Dit type gezichtshaar doet het goed

Voor jonge jongens is het hebben van een baard een onderscheidend kenmerk van een echte ma…