‘Vrouwen ervaren relatiebreuk heftiger, mannen verwerken het nooit helemaal’

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Soms bevinden we ons in relaties die ons vaker ongelukkig maken dan dat ze ons gelukkig maken. Andere keren zijn we zelf helemaal gelukkig met wat we hebben, maar ziet de ander er geen toekomst in. En soms weten we dat een relatie niet goed voor ons is, maar houdt het ons toch in de greep. Uiteindelijk weten we allemaal waar al deze relaties toe leiden: een relatiebreuk.

Of het nu vroeg in de relatie gebeurt of na vele jaren, niemand is immuun voor de gevolgen van een verbroken relatie. De pijn die het veroorzaakt, de neerslachtigheid, het eenzame gevoel en de twijfels over de redenen. En dan hebben we het nog niet eens over mogelijke stress, depressies en angsten.

Hoe mannen en vrouwen een relatiebreuk ervaren

Hoe we een relatiebreuk ervaren is nooit hetzelfde. Het verschilt per persoon en het maakt ook een verschil of je een man of vrouw bent. En, zo blijkt uit onderzoek, beide geslachten ervaren een breuk op verschillende manieren. Hoewel vrouwen meer emotionele pijn ervaren na een breuk, herstellen ze wel. Het zijn de mannen die er op de lange termijn meer problemen mee hebben.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Onderzoekers van de Binghamton University en University College London kregen het voor elkaar om 5.705 deelnemers in 96 landen bijeen te krijgen om de gevolgen van een relatiebreuk te bestuderen. Alle deelnemers van het grootschalige onderzoek kregen de kans om hun ervaringen te delen over de emotionele en fysieke pijn van de laatste breuk die zij hadden meegemaakt. Ze mochten deze relatiebreuk beoordelen op een schaal van één (geen pijn) tot 10 (ondraaglijke pijn).

Vrouwen ervaren meer pijn

Uit de analyse van de resultaten ontdekten de onderzoekers dat mannen en vrouwen hun relatiebreuken anders ervaren. Over het geheel gezien ervaren vrouwen de meeste pijn na een relatiebreuk – zowel fysieke als emotionele pijn. Vrouwen geven de emotionele last gemiddeld een 6,84 terwijl mannen dit gemiddeld een cijfer van 6,58 geven. Als het gaat om de fysieke pijn, geven vrouwen gemiddeld een 4,21 tegenover een 3,75 bij de mannen.

Ondanks het feit dat vrouwen er dus meer last van lijken te hebben, hebben vrouwen wel de neiging om beter (en volledig) te herstellen. Het resultaat is dat ze er emotioneel sterker uitkomen. Mannen daarentegen herstellen nooit volledig – ze gaan gewoon verder met hun leven.

Volgens Craig Morris, hoofdauteur van het onderzoek, komen de verschillen neer op de biologische en evolutionaire verschillen tussen vrouwen en mannen. Omdat vrouwen meer te verliezen hebben als ze met de verkeerde persoon daten, ervaren ze een relatiebreuk anders dan mannen. Een korte liefdesaffaire kan voor hen leiden tot een maandenlange zwangerschap en vele jaren borstvoeding, terwijl mannen die last niet hoeven te dragen.

Waarom het meer pijn doet

“Het is dit ‘risico’ van hogere biologische investeringen waarom vrouwen kieskeuriger zijn geworden bij het selecteren van een partner van hoge kwaliteit”, zegt Morris. “Vandaar dat het verlies van een relatie met een hoogwaardige partner meer pijn doet bij een vrouw.”

Bij mannen werkt dit anders. Het verlies van een hoogwaardige partner doet bij een man in het begin niet zoveel pijn, zo blijkt uit het onderzoek. Maar hoewel ze in het begin misschien niet zoveel pijn ervaren, duurt het wel veel langer voor ze om het verwerken – als dat al gebeurt.

“De man zal het verlies dieper en voor een langere periode voelen”, zegt Morris. “Dat komt omdat het later pas doordringt dat hij helemaal opnieuw moet beginnen als hij wil ‘vervangen’ wat hij heeft verloren. Of erger nog, tot het besef komt dat het verlies onvervangbaar is.”

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie