Facebook ‘Meet New Friends’: wat is het en hoe werkt het?

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Ooit was het de missie van Facebook om je te verbinden met al je vrienden, kennissen en familieleden. Maar nu dat gelukt is, blijft de gemiddelde leeftijd van de Facebook-gebruiker toenemen. En Facebook beseft dat ze daar iets aan moeten doen, vooral om de jonge gebruikers aan zich te blijven binden.

De oplossing voor dit nieuwe probleem is te vinden in het maken van nieuwe vrienden, om het interessant te maken en te houden. Dit voorkomt dat het nieuwsoverzicht van de gemiddelde Facebook-gebruiker enkel bestaat uit berichten van oude vrienden waar je niets meer om geeft en uit-het-oog-verloren kennissen. En dat wil Facebook bereiken met de introductie van een nieuwe feature.

Met de nieuwe functie zet het sociale netwerk nu een stap in een nieuwe richting; namelijk niet het verbinden met de mensen die je al kent, maar ook met de mensen die je nog niet kent. Deze feature heet ‘Meet New Friends’.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is ‘Meet New Friends’?

Meet New Friends is een nieuwe feature van Facebook, aangekondigd tijdens het F8 2019 evenement, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie.1 Tijdens deze conferentie gaf Facebook aan dat Meet New Friends is ontworpen om gebruikers te helpen nieuwe vriendschappen te sluiten met anderen uit hun gedeelde community’s op Facebook. Dit is bijvoorbeeld de stad waar je woont, de school waar je studeert of ooit gestudeerd hebt, maar ook waar je werkt. En ook is het mogelijk om nieuwe vrienden te maken met mensen uit je Facebook Groepen.

Fidji Simo, het hoofd van Facebook’s belangrijkste app, zegt tegen Techcrunch dat Meet New Friends gebaseerd is op nieuw gedrag dat Facebook heeft opgemerkt onder haar gebruikers. “Het ontwikkelen van relaties met mensen die ze nog niet kenden, is heel anders dan de kern van Facebook. We hebben gezien dat dit van nature al gebeurt in Groepen en Meet New Friends maakt dat wat makkelijker.”

Aangezien dit privacyproblemen kan veroorzaken, wat wel het laatste is wat Facebook kan gebruiken, heeft Facebook ervoor gekozen om er een opt-in feature van te maken. Dit garandeert dat je niet zomaar benadert wordt door mensen die je niet kent, maar alleen als je er nadrukkelijk toestemming voor geeft.

Dit betekent dat je dus alleen andere mensen tegenkomt die de functie ook hebben ingeschakeld, en hetzelfde geldt voor het verschijnen op andermans overzicht. Het langverwachte Facebook Dating werkt op dezelfde manier; je kunt het pas gebruiken als je het inschakelt.

meet new friends screenshots

Hoe werkt het?

Met ‘Meet New Friends’ kun je bladeren door mensen uit gedeelde community’s, zoals je school, werkplek of stad, die zich ook hebben aangemeld voor deze functie. Wanneer je Meet New Friends opent, kun je de community’s selecteren waarmee je openstaat voor nieuwe vrienden. Voor nu kun je kiezen uit scholen, werkgevers en locaties, maar Facebook zal later ook Groepen toevoegen.

Op basis van een algoritme worden de potentiële nieuwe vrienden aan je voorgesteld. Deze worden gesorteerd op relevantie; de personen die het beste bij je passen worden als eerst getoond. Verder is het niet te vergelijken met Tinder of Facebook Dating, omdat je niet hoeft aan te geven of je geïnteresseerd bent of niet. En ook is er dus geen ‘Match’ als jullie beiden vrienden met elkaar willen worden. In plaats daarvan is ‘Meet New Friends’ wat directer. Je verstuurt simpelweg een vriendschapsverzoek, maar je kunt ook een bericht versturen via de speciale ‘Meet New Friends’-chatbox.

Eén kans op contact

Om het spammen van je inbox te voorkomen is het niet mogelijk om meerdere berichten naar iemand te versturen. Je eerste bericht is dus meteen een all-or-nothing bericht. Je kunt dezelfde persoon niet opnieuw een bericht versturen totdat ze antwoorden op je bericht. Bovendien is het niet mogelijk om afbeeldingen te versturen in het eerste bericht. Deze text-only beperking voorkomt bijvoorbeeld dat je ongewenst met een dickpic geconfronteerd wordt. Als je een reactie op je bericht krijgt dan verplaatst het gesprek zich naar Messenger.

Voor het uitbreiden van je Facebook-vriendenlijst heeft het social-mediabedrijf jarenlang gebouwd op de ‘Mensen die je misschien kent’-functie. Met ‘Meet New Friends’ krijg je er dus een officiële optie bij, om mensen te leren kennen en vrienden te maken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie