Line app: wat is het en hoe werkt het?

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Spraakoproepen, chatberichten, videogesprekken, emoji’s, stickers en updates van de mensen in je netwerk. Als je moe bent van het downloaden van meerdere apps om dit allemaal te doen dan ben je op zoek naar de Line app.

Het is een van de apps waar mensen wereldwijd het meest aan uitgeven, maar toch is het niet vreemd dat je er nog nooit van gehoord hebt. Dat komt omdat het in veel landen net zo bekend is Facebook en Instagram, terwijl bijna niemand in Nederland het kent.

Met 600 miljoen gebruikers is het echter een app waar niemand omheen kan. En hoewel het vooral in Azië populair is, wordt het steeds meer gebruikt in de westerse landen. Wat kun je met deze chat app en hoe werkt het?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is Line?

De combinatie van updates in Facebook-stijl, gratis internationaal bellen en onbeperkt videochatten hebben van Line een ware WhatsApp concurrent gemaakt. Maar het is meer dan een instant messenger. Line is een alles-in-één app om contact te houden met vrienden en familie. Dit kun je zoal doen met de Line-app:

  • Tekstberichten versturen naar je contacten
  • Gratis bellen en videobellen
  • Foto’s en video’s delen
  • Audioberichten, emoji’s en stickers versturen
  • Berichten versturen die zichzelf verwijderen
  • Locatie delen en live gaan
  • Groepschat beginnen met max. 500 personen
  • Groepsgesprekken openen voor max. 200 personen
  • Eigen tijdlijn voor het delen van foto’s, video’s en stickers

line app lay-out

De populaire chat app is vlak na de catastrofale aardbeving opgericht die Japan op 11 maart 2011 verwoestte. Door deze tragedie werd duidelijk dat er een fundamentele behoefte bestond aan een wereldwijd communicatiemiddel, omdat de lokale communicatielijnen er volledig plat lagen. Slechts een paar maanden later werd de Line-berichtenapp gelanceerd.

Met deze snelle aanpak van een landelijk probleem is Line snel uitgegroeid tot het Japanse WhatsApp alternatief. En dit bleef niet beperkt tot Japan. Met dezelfde insteek heeft Line zich ontplooit tot een sociaal platform met honderden miljoenen gebruikers wereldwijd, met een sterke focus op het snel oprukkende Aziatische continent.

Hoe werkt het?

Ten eerste is Line te downloaden in de app stores van Android en iOS en dus te gebruiken op je smartphone. Het downloaden en installeren werkt op dezelfde manier als alle andere apps die je download. In tegenstelling tot veel andere apps is Line ook op desktop beschikbaar, wat vooral handig is als je veel achter de pc zit. Er zijn verschillende versies van Line beschikbaar, maar over het algemeen heb je alleen de hoofdversie nodig, dit is de app met de meeste functionaliteiten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

line stickers

Ermee beginnen

Wanneer je je registreert bij Line krijg je een gratis account waarmee je zonder kosten kunt sms’en (tekstberichten), spraakoproepen versturen, video-oproepen en ook kun je de sociale netwerkfuncties gebruiken. Als extra kun je nog een schermnaam kiezen, een persoonlijke avatar toevoegen en je favoriete stickerbibliotheek selecteren. Deze kun je later gebruiken in je berichten, om deze persoonlijker en levendig te maken.

Om goed te beginnen controleert Line de contactenlijst van je smartphone om bestaande Line-gebruikers in deze lijst te herkennen. Met deze bestaande contacten kun je dan direct communiceren via de Line-app. Ook kun je snel vrienden toevoegen aan je Line-contactenlijst met de Shake It-functie; door tegelijk je smartphone te schudden word je aan elkaars lijst toegevoegd. En nieuwe vrienden maken op Line kan ook met een QR code of Line ID.

Gratis betekent (bijna) gratis

Line is zo bekend geworden als het nu is doordat het vanuit de oorsprong een gratis app is. De Line-functies zijn gratis tussen Line-gebruikers. Dus als je van plan bent om een internationaal gesprek te voeren, dan kun je met Line besparen op je belkosten. In plaats van belminuten, via je bundel, maak je met Line gebruik van je Wifi- of internetverbinding.

Bijvoorbeeld, als je tante in Japan een verhaal wil vertellen over vroeger, en je weet dat dit tijd in beslag gaat nemen, dan loont het om dit via Line te doen. Door je tante op Line te bellen voorkom je de kosten die je maakt als je belt. Alle functies die beschikbaar zijn in de app zijn gratis voor gebruikers onderling, maar kosten maken is wel mogelijk door in-app aankopen te doen.

line apps

Meer dan één app

De instant messaging app van Line is misschien het bekendst, maar het is niet de enige Line-app. Het bedrijf achter de app, met de toepasselijke naam Line Corporation, heeft momenteel meer dan 35 beschikbare apps om te downloaden, en dan hebben we ze waarschijnlijk nog niet eens allemaal gevonden.

Er is namelijk nog een light-versie voor opkomende markten, een Line Man assistent, Emoji Line, Line TV, Line Camera en nog veel meer. Ook zijn er nog vele Line games, een muziekstreamingservice in een aantal Aziatische landen en een Uber-rivaal in Japan. Kortom, wat je ook wilt doen op je smartphone, de kans is groot dat je ooit een van de Line apps hebt geïnstalleerd.

Het WhatsApp alternatief?

Line wordt voornamelijk gebruikt in Japan en een aantal andere Aziatische landen. Als je veel vrienden en familie hebt in Azië, of een relatie begint met een Aziaat, dan is Line waarschijnlijk een van de apps die je aangeraden wordt om contact te houden. Voor dit doel is Line een aantrekkelijk WhatsApp alternatief, omdat het mensen over de gehele wereld met elkaar verbindt.

Als je echter in Nederland woont, en met niemand in Azië contact hebt, dan is het vrij nutteloos om Line te gaan gebruiken. WhatsApp is en blijft voorlopig marktleider op de instant messaging markt in Nederland.

Contact leggen met mensen in Azië? Dan is Line misschien niet de beste plek om dat te doen. Andere apps die specifieke ontwikkeld zijn voor het leggen van contacten zijn dan een beter alternatief.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie