Apple en Google verwijderen dating apps na FTC-waarschuwing

Michael Slender
Door Michael Slender
2 minuten leestijd

Drie dating apps zijn verwijderd uit de Apple App Store en Google Play Store als gevolg van het overtreden van de wetten voor kinderbescherming. Dit gebeurde na een schriftelijke waarschuwing van de Federal Trade Commission (FTC). Maar wees gerust, het gaat niet om Tinder, Badoo of een van de andere dating apps die populair zijn in Nederland.

De Amerikaanse organisatie voor de bescherming van consumenten heeft begin deze maand het Oekraïense bedrijf Wildec aangeschreven. Daarin werd hen medegedeeld dat de drie apps die zij exploiteren niet voldoen aan de wet voor kinderbescherming, de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). En deze wet is specifiek bedoeld voor de online veiligheid van kinderen.

FastMeet, Meet24 en Meet4U

Volgens de FTC gaat het om drie dating apps van het bedrijf die in strijd met de wet handelen. Het zou gaan om FastMeet, Meet24 en Meet4U; allemaal eigendom van de in Oekraïne gevestigde ontwikkelaar Wildec.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het probleem van deze dating apps was dat ze kinderen jonger dan 13 jaar toelieten tot de app, terwijl dat in de voorwaarden eigenlijk verboden was. Kinderen konden zich dus zonder probleem aanmelden en de app gebruiken, zelfs met een leeftijd onder 13 jaar. Vertegenwoordigers van de FTC testten een van de apps en kwamen erachter dat ze op leeftijd konden zoeken. Daarbij kwamen ze profielen in de omgeving tegen van kinderen vanaf 12 jaar oud.

Een woordvoerder van Wildec vertelt Forbes: “Registratie in verschillende versies van onze apps gaf toegang voor minderjarigen jonger dan 18 jaar.We hebben onmiddellijk gereageerd [op de] FTC-vereisten en hebben alle problemen problemen, inclusief het verwijderen van alle gegevens van minderjarige accounts.

“Registratie is niet meer mogelijk. Op dit moment voldoen we aan alle FTC-vereisten en aanbevelingen en hopen we onze apps snel terug in de app-winkels te krijgen.” De FTC heeft Wildec opgedragen om alle data van minderjarigen te verwijderen, wat het bedrijf inmiddels al gedaan heeft. De FTC zal de apps over een maand opnieuw bekijken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie