14 eigenschappen die je undateable maken

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Heb je iemand ontmoet waarmee je wel een relatie zou willen beginnen? Dan kunnen de meeste mensen vrij vlot zeggen wat ze in een ander zoeken en wat voor eigenschappen ze het liefste willen zien in hun (toekomstige) partner. Er zijn echter ook dingen die mensen minder waarderen in een ander en die ervoor zorgen dat je minder geschikt bent voor een relatie. Of zoals ook wordt gezegd, eigenschappen die je undateable maken.

Wanneer ben je ‘undateable’?

Undateable is een Engelse term waarmee wordt uitgedrukt dat je eigenschappen hebt die je ongeschikt maken als partner. Het komt erop neer dat je niet zo geliefd bent als persoon om mee op date te gaan en dat je bepaalde kenmerken hebt die niet door anderen worden gewaardeerd. Deze zorgen er dan ook voor dat anderen niet met je willen daten of afspreken.

14 eigenschappen die je undateable maken

Een groep onderzoekers van verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en Australië waren van mening dat er al genoeg onderzoek gedaan was naar de eigenschappen die mensen willen in een partner, maar relatief weinig naar wat ze niet willen. Wat zijn de eigenschappen die mensen níet in een partner willen zien? Wat zijn de dealbreakers bij het zoeken naar een partner? En welke kenmerken maken je undateable? De onderzoekers combineerden zes afzonderlijke onderzoeken om die vragen te beantwoorden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De onderzoekers ontdekten dat singles (vooral vrouwen) tal van eigenschappen identificeerden die iemand undateable maken. Gemiddeld waren dat er zelfs meer dan vijf per persoon. En voor deze eigenschappen zijn belangrijker dan de positieve eigenschappen, zo ontdekten de onderzoekers. “Mensen hebben verschillende eigenschappen die ze vermijden bij partners – dealbreakers”, schrijven ze in het onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin. En ook: “Bij het evalueren van een potentiële partner wegen de negatieve eigenschappen zwaarder dan de positieve eigenschappen.”

Als je pech in de liefde hebt, dan zou dat weleens het gevolg kunnen zijn van een aantal eigenschappen die je undateable maken. Op basis van het onderzoek onder meer dan 6.500 deelnemers zijn er veertien eigenschappen die de reden kunnen zijn waarom jij minder aantrekkelijk bent om mee te daten.

1. Slonzig of onverzorgd uiterlijk

Wanneer jij je niet goed verzorgt of weinig om je uiterlijk geeft zullen anderen daar snel op kunnen afknappen. Het is volgens het onderzoek de nummer één eigenschap die je undateable maakt. Voor 67% van de deelnemers is dit een regelrechte afknapper. De meeste (potentiele) partners zien graag een verzorgde persoon die er leuk uitziet, moeite doet om er goed uit te zien en lekker ruikt. Verzorg jezelf netjes en de ander zal er zeker van onder de indruk zijn.

2. Lui zijn

Lui zijn is voor de meeste mensen geen aantrekkelijke eigenschap. Volgens het onderzoek noemt 66% van de ondervraagden deze negatieve eigenschap die je minder geschikt maakt als potentiële partner. Neem je een date mee naar huis en ligt er een enorme zooi in je huis omdat je te lui bent om op te ruimen? Grote kans dat de ander erop afknapt.

3. Te veel aandacht nodig

Als je een relatie hebt, dan is het logisch dat je aandacht geeft en ontvangt. Er is echter een grens. Wanneer je te veel aandacht vraagt, dan kan dit funest zijn voor je kansen op de datingmarkt. Een high maintenance type is niet iets waar mensen op zitten te wachten. Voor 63% van de ondervraagden is dit een dealbreaker waarmee ze rekening houden bij het kiezen van een partner.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. Geen gevoel voor humor

Een gepast gevoel voor humor is erg belangrijk en staat bij veel mensen hoog in het vaandel als het gaat om eigenschappen waaraan een partner moet voldoen. Samen kunnen lachen, een ander aan het lachen maken, de nodige zelfspot: het is allemaal belangrijk om te hebben. Als je dat allemaal niet hebt, dan ben je minder aantrekkelijk als partner.

5. Woont te ver weg

Iets wat een relatie niet altijd ten goede komt, is de plek waar je woont. Woont je (mogelijke) date of partner uren rijden van jou vandaan? Dan maakt dit de relatie er niet makkelijker op. Nog voordat de relatie een kans krijgt kan het daarop afketsen. Voor iets minder dan de helft van de deelnemers (49%) is een grote afstand een dealbreaker. Mensen willen elkaar regelmatig zien en als je daarvoor eerst uren in de auto of het openbaar vervoer moet zitten, maakt dat het er niet beter op.

6. Slechte seks

Iets wat een beginnende relatie ook de das om kan doen? Dat is slechte seks. Hebben jullie een afwijkende seksuele voorkeuren of zit het met de intimiteit niet helemaal goed? Dan kan dit ervoor zorgen dat je niet als relatiemateriaal wordt gezien door de ander. Let wel: seks is natuurlijk niet het enige waar een relatie om draait, maar het is wel een belangrijk aspect waar mensen veel belang aan hechten.

7. Weinig tot geen zelfvertrouwen

Wanneer je niet zoveel zelfvertrouwen hebt kan dat problemen opleveren in een relatie. Dit kan er namelijk toe leiden dat je continu bevestiging nodig hebt om te kunnen functioneren. Maar het kan er ook toe leiden dat je vaak twijfelt aan jezelf en aan de relatie. Een gebrek aan zelfvertrouwen staat op de zeven plek van eigenschappen die je undateable maken.

8. Kijkt teveel televisie of speelt games

Wil je (toekomstige) partner altijd televisie kijken of games spelen? En lijkt het er niet op dat hij of zij iets anders doet dan bankhangen met een afstandsbediening of controller in de hand? Dan biedt dat natuurlijk geen aantrekkelijk vooruitzicht als je een relatie met deze persoon hebt. Voor 33% van de ondervraagden is dit een eigenschap die absoluut niet aantrekkelijk is.

9. Weinig interesse in seks

Seks en intimiteit zijn nu eenmaal dingen die bij een goede relatie horen. Heb jij daar wat moeite mee of er niet zoveel behoefte aan als anderen? Dan kan dit ook een probleem worden dat zelfs het einde van een relatie kan betekenen – nog vóórdat het is begonnen. Een lage sex drive is voor een derde van de ondervraagden een dealbreaker in een nieuwe partner.

10. Koppig zijn

Iemand die erg koppig is en graag zijn eigen mening wil doordrijven, is niet altijd even makkelijk in de omgang met andere mensen. Als je partner of toekomstige lover jou als dusdanig ervaart, kan dit tot flinke botsingen leiden. Zeker als de ander zelfs ook nog eens behoorlijk eigenwijs is. Koppigheid wordt door 33% van de ondervraagden gezien als een negatieve eigenschap.

11. Te veel of juist te weinig praten

Een veelgehoorde klacht, zowel geuit door mannen als vrouwen, is dat iemand te veel of juist te weinig communiceert. Voor 23% van de mensen is te veel praten een dealbreaker bij de partnerkeuze. Te stil zijn is voor 14% een dealbreaker. Sommige mensen hebben nu eenmaal de eigenschap om erg veel te praten, terwijl uit anderen amper een woord komt. Dit is iets waar singles zich dan weer aan kunnen ergeren. Althans, het is voor hen reden genoeg om geen relatie met iemand te beginnen.

12. Bot zijn

Kortaf reageren, commanderen, een afschrikkende toon: bot zijn is voor veel singles een afknapper. Volgens het onderzoek noemt 14% bot zijn als een reden om niet met iemand te daten. Nu is bot zijn een brede omschrijving van gedrag dat moeilijk te omschrijven is, maar als je ongevoelig, veroordelend of te stellig bent, dan zou dit een van de redenen kunnen zijn waarom je undateable bent voor anderen.

13. Kinderen

Geen kinderen willen of al kinderen hebben is voor veel mensen een dealbreaker. Voor 14% is het een dealbreaker als iemand geen kinderen wil hebben, terwijl 13% niet wil daten met iemand die al kinderen heeft. Logisch ook, want als je partner graag kinderen wil en jij niet, kan dat problematisch worden in de toekomst.

14. Sportiviteit

Iemand die veel sport kan aantrekkelijk zijn voor een sportief iemand, maar er zijn ook types die daar helemaal niet van houden of die een atletisch lichaam helemaal niet aantrekkelijk vinden. Voor 9% van de ondervraagden is een sportief persoon een afknapper, terwijl 6% niet zou willen daten met iemand die niet sportief is.

Houd er rekening mee dat niet iedereen er hetzelfde over denkt en dat niet alle mensen evenveel waarde aan bepaalde ‘dealbreakers’ toekennen. Wat voor de een gezien kan worden als een belemmering, hoeft niet per se een bezwaar te zijn voor de ander. Dit verschilt per persoon en onthoud zeker dat op elk potje toch een dekseltje past. Ook op dat van jou.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie