‘Mannen die zonder shirt poseren op datingapps onaantrekkelijk en sletterig’

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Mannen zijn geen vrouwen. Als ze even snel in hun broek kijken, zien ze immers niet hetzelfde als een vrouw. Maar naast de duidelijke lichamelijke verschillen denken mannen ook anders dan vrouwen. Deze genderverschillen zien we terug in de voorkeuren op datingapps. Want terwijl mannen graag naar beelden van topless vrouwen kijken, scoren shirtloze mannen beduidend minder goed bij vrouwen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Colorado.

No shirt, no match

Mannen, dachten jullie dat een foto van je blote bast wel voor meer matches zou zorgen? Denk er dan nog maar eens goed over na voordat je die sexy selfie plaatst. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat mannen die zonder shirt op datingapps poseren minder aantrekkelijk zijn voor vrouwen. Dat is wat onderzoekers ontdekten in een studie die is gepubliceerd in het vakblad Sex Roles: A Journal of Research. Het onderzoek toont aan dat mannen die hun Tinder-profiel vullen met een shirtloze foto als minder bekwaam worden beoordeeld en meer risicovol seksueel gedrag vertonen – oftewel, sletterig gedrag.

Voor het onderzoek nodigden de onderzoekers 567 deelnemers uit die nepprofielen te zien kregen van een jonge, blanke, volwassen man genaamd ‘Noah’. De foto’s en beschrijvingen van de man waren echter niet steeds hetzelfde. Verschillende versies van het datingprofiel werden gemanipuleerd om het belang van drie factoren te onderscheiden: gezochte relatietype, gespierdheid en geseksualiseerde uiterlijk.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Sommige versies van Noah waren bijvoorbeeld gespierd, terwijl anderen een normaal postuur hadden. Sommige profielen gaven aan dat hij op zoek was naar casual seks, terwijl andere profielen iets serieus zochten. En sommige Noah’s waren shirtloos, terwijl anderen een wit T-shirt droegen. Zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers mochten Noah beoordelen.

Niet het gewenste effect

Hoewel de resultaten verschilden tussen mannen en vrouwen, werd door het onderzoek duidelijk dat de perceptie van Noah aanzienlijk wordt beïnvloed door wat er in de profielen te zien is. Vrouwen beoordeelden de Noah zonder shirt hoger in riskant seksueel gedrag (meer sletterig) en lager in sociale aantrekkingskracht en bekwaamheid. Mannen waren het er enigszins mee eens, maar hadden niet het idee dat de shirtloze Noah minder bekwaam was dan de Noah met shirt.

De Noah die heel eerlijk toegaf op zoek te zijn naar casual seks, werd door zowel mannen als vrouwen als minder bekwaam beoordeeld en hoger in sletterig gedrag. De aantrekkelijkste versie voor iedereen was de gespierde versie van Noah – het profiel met het witte T-shirt.

De conclusie die we kunnen trekken is dat een man die zich seksueel presenteert op z’n datingprofiel – ofwel door aan te geven dat hij casual wil daten of een shirtloze foto – het risico loopt om als minder bekwaam te worden beoordeeld. Hij wordt ook minder leuk gevonden en meer sletterig.

“Een geseksualiseerde zelfpresentatie op een Tinder-profiel is misschien niet de beste keuze voor mannen die een positieve indruk willen maken op vrouwen”, adviseren de onderzoekers.

Ondanks dat mannen denken dat vrouwen de foto’s zonder shirt leuk vinden, reageren vrouwen negatief op mannen met een sexy datingprofiel. Sterker nog: het is eigenlijk in strijd met wat vrouwen leuk vinden op een datingprofiel.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie