Casual seks via Tinder? Nieuw onderzoek betekent slecht nieuws

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
3 minuten leestijd

Tinder wordt al vanaf de start in 2013 in verband gebracht met casual dating. Nieuw onderzoek toont echter aan dat de dating app niet het aantal seksuele partners vergroot. Waar veel singles naar de dating app verkassen om casual seks te vinden lijkt het erop dat dit in de praktijk niet garant staat voor meer sekspartners. Gebruikers van de dating apps staan er weliswaar vaker voor open maar dit betekent nog niet dat deze gebruikers ook daadwerkelijk meer seksuele partners hebben dan niet-gebruikers van de dating apps.

Onderzoekers van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie, ook wel bekend als NTNU, hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van dating apps zoals Tinder. Het onderzoek is gepubliceerd in het Personality and Individual Differences rapport. Na een evaluatie van de Tinder-gewoonten van 641 Noorse universiteitsstudenten, voornamelijk in de twintig, ontdekten de onderzoekers dat ongeveer de helft van hen dating apps zoals Tinder, Badoo of Happn gebruiken. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mannen de app vaak gebruiken voor informele seks en vrouwen de apps vaak gebruiken om hun zelfrespect te vergroten.

“Dating app gebruikers hebben niet meer casual sekspartners dan anderen met dezelfde kortetermijnvoorkeur,” zei Mons Bendixen, universitair hoofddocent bij de afdeling Psychologie van NTNU. “Apps zijn de nieuwe publieke arena geworden voor dating, maar in grote mate zijn de mensen die ze gebruiken dezelfde als die je op andere manieren tegenkomt.”

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hetzelfde aantal partners voor casual seks

De onderzoekers deden voornamelijk onderzoek naar de “socio-seksuele oriëntatie”. Dit verwijst naar hoe open je bent voor korte-termijn seksuele relaties die niet leiden tot een toegewijde relatie. De personen die hier het meest voor open staan gebruiken de dating apps meer dan personen die hier minder of niet voor open staan. Dit heeft echter niet het gewenste effect. De personen die ervoor open staan en dating apps voor dit doel gebruiken hebben in de realiteit niet meer casual seksuele partners dan anderen met dezelfde kortetermijnvoorkeur.

De apps zijn gewoon een nieuwe manier geworden om elkaar te ontmoeten maar het zorgt niet voor meer casuals sekspartners volgens de onderzoekers. Mensen gebruiken de dating apps in plaats van – of in aanvulling op – het zoeken van een partner in de stad, tijdens het stappen, op het werk, tijdens het reizen of het uitoefenen van een hobby. Maar volgens het onderzoek is het eindresultaat is ongeveer hetzelfde.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie