‘Dikke mensen willen langdurige relatie, slanke mensen willen flirten’

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Dikke mensen zijn meer geneigd om langdurige relaties aan te gaan, terwijl slanke mensen de voorkeur te geven aan casual daten. Althans, dat is het stereotiepe beeld van dikke en dunne mensen, zo blijkt uit recent onderzoek. De studie van de University of Arkansas toont aan dat bepaalde lichaamskenmerken een soort van raadgever zijn voor mensen die de intenties van anderen willen inschatten.

Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships, geeft aan dat mensen denken dat degenen met hoog vetpercentage meer geïnteresseerd zijn in langdurige relaties, terwijl mensen met een laag vetpercentage meer geïnteresseerd zijn in kortetermijnrelaties.

In het onderzoek mochten 295 studenten vier mannelijke en vier vrouwelijke lichamen beoordelen. De computergegenereerde lichamen die ze zien kregen hadden een hoog of laag vetpercentage, veel of weinig spieren en kleine of grote borsten. Na het bekijken van de afbeeldingen gaven de deelnemers aan in hoeverre ze dachten dat de eigenaar van het lichaam geïnteresseerd was in een lange of korte relatie.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Minder vet, minder interesse in relatie

De onderzoekers ontdekten dat mannen de neiging hebben om vrouwen met grote borsten anders te beoordelen dan vrouwen met kleine borsten. Van vrouwen met grote borsten denken mannen dat ze meer geïnteresseerd zijn in daten. Vrouwen zien deze vrouwen – of ze nu grote of kleine borsten hebben – op dezelfde manier. Wat betreft het vetpercentage en datingintenties zien zowel mannen als vrouwen degenen met een hoog vetpercentage als meer geïnteresseerd in langdurige relaties dan degenen met een laag vetpercentage.

Een soortgelijk patroon werd ontdekt in de percepties van mannelijke lichamen. Zowel mannen als vrouwen zien gespierde mannen als mensen die meer interesse hebben in een fling dan een langdurige relatie. Mannen met een hoog vetpercentage worden daarentegen gezien als meer geïnteresseerd in langdurige relaties. Het verband tussen het vetpercentage en de wens om een langdurige relatie aan te gaan is vooral sterk bij vrouwen.

“We stereotyperen de intenties van mensen op basis van hoe we verwachten dat hun lichaam hun zelfperceptie vormt”, zegt onderzoeksauteur Mitch Brown van de Amerikaanse universiteit tegen PsyPost. “Als je jezelf als zeer aantrekkelijk beschouwt, heb je misschien het gevoel dat je gemakkelijker op zoek kunt gaan naar kortere relaties vanwege de grotere kans op succes.”

De onderzoekers merken echter wel op dat ze alleen de stereotypen onderzochten en geen bevestiging leveren dat dit werkelijk het geval is. Er zit misschien een kern van waarheid in dat dikke mensen meer geïnteresseerd zijn in langdurige relaties, maar dit is (nog) niet door onderzoek bevestigd.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie