Efficiënter swipen op datingapps: 21 manieren uitgelegd

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Datingapps kunnen tijdrovend zijn. Dat besef je maar al te goed. Meestal zit je urenlang op de bank, smartphone in de hand, vingers vegend over het scherm. Vaak voelt het alsof je een concertpianist bent die een symfonie dirigeert. Je realiseert je dat deze digitale jacht naar liefde bijna net zoveel tijd kost als een deeltijdbaan.

Je hart maakt kleine sprongetjes bij elke nieuwe match, maar toch blijft het vaak bij oppervlakkige gesprekken die nergens heen leiden. Dat frustreert je, en je vraagt je af of je ooit iemand zult vinden die het waard is om al die uren voor op te offeren. Hoe kun je je tijd beter besteden op datingapps? Oftewel: efficiënter swipen?

Efficiënter swipen op datingapps

Heb je het gevoel dat je uren, dagen of zelfs weken van je leven verspilt aan swipen op datingapps, zonder veel succes? Je bent niet de enige. Voor veel mensen lijkt het soms wel alsof ze een tweede baan hebben, maar dan één waarbij ze uitbetaald worden in afwijzingen en oppervlakkige gesprekken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Maar wat als we je zouden vertellen dat het ook anders kan? Er zijn manieren waarop je efficiënter en met meer succes kunt swipen. Dit zijn 21 manieren waarop je tijd kunt besparen.

1. Stel je voorkeuren scherp in

Begin met het finetunen van je voorkeuren. Ja, de optie om 1 tot 100 kilometer bereik in te stellen is er, maar dat betekent niet dat je dat ook moet doen. Door een kleiner gebied te kiezen, kun je tijd en energie besparen. Want zeg nou zelf, wil je echt vier uur rijden voor een eerste date?

2. Gebruik de filters

Maak optimaal gebruik van de beschikbare filters. Als roken voor jou een dealbreaker is, stel dat dan meteen in. Door selectief te zijn, verminder je de tijd die je besteedt aan het bekijken van profielen die sowieso niet bij je passen. Het is als shoppen met een boodschappenlijstje: gerichter en sneller.

3. Schrijf een heldere bio

Een duidelijke bio kan veel tijd besparen. Vertel in een paar zinnen wie je bent en wat je zoekt. Zo kun je sneller matches vinden die echt bij je passen. Denk er maar aan als de elevator pitch van je liefdesleven. In een paar seconden weet de ander of jij matchmateriaal bent.

4. Wees selectief met je swipes

Swipe niet iedereen naar rechts in de hoop op een wederzijdse like. Wees kieskeurig. Zo voorkom je dat je wordt overspoeld door matches die je eigenlijk niet zo interessant vindt. Het is alsof je een zeef gebruikt voor je matches: alleen het goud blijft over.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Maak gebruik van speciale features

Sommige apps hebben features die je een hoop tijd kunnen besparen, zoals Super Likes of de mogelijkheid om je profiel te boosten. Natuurlijk, dit kost soms wat geld, maar als het je helpt om sneller een betekenisvolle match te vinden, waarom niet? Efficiënter swipen gaat om het sneller bereiken van je doel. En dat is precies waar de meeste betaalde features op gericht zijn.

6. Zet notificaties uit

Als je constant gestoord wordt door meldingen, kan dit je flink afleiden gedurende de dag. Zet ze uit – bijvoorbeeld tussen bepaalde tijden – en check je matches wanneer het jóú uitkomt. Zo hou je controle over je eigen tijd en kun je gerichter te werk gaan. Het is jouw telefoon, jouw leven: jij bepaalt de regels.

7. Houd je openingszinnen klaar

Het klinkt misschien onpersoonlijk, maar het kan efficiënt zijn om een paar standaard openingszinnen klaar te hebben. Dit bespaart je de moeite van het telkens opnieuw bedenken van een originele introductie. Denk aan een invul-openingszin als:

  • Wow, ik ben onder de indruk van je [iets dat je op de foto’s ziet]! [Vraag over dat iets]?

8. Beoordeel foto’s én profielteksten

Sommige mensen swipen alleen op basis van foto’s. Door ook de profieltekst te lezen, krijg je een veel completer beeld van wie iemand is en maak je betere keuzes. Want zeg nou zelf, een goede match gaat verder dan alleen uiterlijk, toch?

9. Gebruik meerdere apps tegelijk

Niet alle datingapps zijn hetzelfde. Door meerdere apps te gebruiken, vergroot je je vijver en dus je kansen. Maar pas op: houd het beheersbaar. Je wilt geen fulltime swiper worden.

10. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit

Het kan verleidelijk zijn om met iedereen een gesprek te beginnen, maar focus liever op een paar veelbelovende matches. Zo kun je dieper op de gesprekken ingaan, deze levendig houden en verspil je minder tijd aan oppervlakkige gesprekken.

11. Evalueer regelmatig

Neem eens in de zoveel tijd een stap terug om te evalueren hoe het gaat. Werken je methoden? Zo niet, stel ze bij. Het is net als in het zakelijke leven. Door regelmatig bij te sturen, blijf je efficiënt.

12. Beperk het aantal berichten vóór een date

Spreek een maximumaantal berichten af voordat je besluit om te daten. Zo voorkom je dat je urenlang of misschien wel wekenlang chat met iemand die je misschien nooit gaat ontmoeten. Kijk even aan hoeveel berichten je nodig hebt om tot het punt van afspreken te komen en stel vervolgens een maximumaantal in.

13. Leer van afwijzingen

Afwijzingen zijn nooit leuk, maar je kunt er wel van leren. Wat ging er mis? Was het de foto, de openingszin, de timing? Door dit te analyseren als een ware data-analist kun je je strategie aanpassen. Het doel? Natuurlijk, efficiënter worden in je aanpak.

14. Neem pauzes

Het klinkt tegenstrijdig, maar soms is een pauze nemen de beste manier om efficiënter te worden. Pauzes voorkomen date-moeheid en een dating-burn-out. Ze geven je de kans om je focus te herstellen en met frisse energie weer aan de slag te gaan.

15. Stel een ‘swipe-buddy’ in

Als je het niet erg vindt om je datingleven te delen, kan een ‘swipe-buddy’ je helpen. Vrienden kunnen een frisse blik werpen op je profiel en je misschien attenderen op foutjes die je zelf over het hoofd zou zien. En dat is niet alleen gezellig om samen te doen, maar ook efficiënt.

16. Maak een selectie

Je kunt niet met iedereen tegelijk praten. Maak een top drie van de mensen in wie je het meest geïnteresseerd bent en focus je daar eerst op. De topselectie houdt je betrokken bij die gesprekken die het meeste aandacht verdienen. Dit bespaart tijd, omdat de andere gesprekken minder kans van slagen hebben.

17. Wees eerlijk over je intenties

Als je op zoek bent naar iets specifieks, of het nu een relatie is of een vriendschap, wees dan vanaf het begin duidelijk. Dit helpt je om sneller mensen te vinden die hetzelfde willen en voorkomt tijdverspilling. Wat je niet wilt, is dat je na wekenlang chatten erachter komt dat het nooit tussen jullie gaat werken omdat de intenties niet overeenkomen.

18. Bepaal je swipe-tijden

Stel specifieke tijden in om te swipen, bijvoorbeeld 20 minuten in de ochtend en 20 minuten in de avond. Zo voorkom je dat je de hele dag door blijft swipen. Het is net als met e-mail: batch je taken om efficiënter te zijn.

19. Gebruik de ‘video date’-functie

De meeste apps hebben inmiddels een ‘video date’-functie. Hiermee kun je iemand virtueel ontmoeten voordat je de tijd neemt om ze in het echt te zien. Een goede manier om te testen of er daadwerkelijk een klik is. Maak er gebruik van, want het bespaart je veel tijd.

20. Weet wanneer je moet stoppen

Het is net als met gokken: vaak is weglopen beter dan doorgaan. Als een gesprek nergens heen lijkt te gaan, wees dan niet bang om het te beëindigen. Het is beter om je tijd en energie te steken in nieuwe matches die wel potentieel hebben.

21. Maak een checklist

Noteer wat je belangrijk vindt in een partner en houd deze checklist naast je tijdens het swipen. Zo’n korte lijst met dealmakers helpt je gefocust te blijven op wat je echt zoekt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie