Zijn betaalde datingapps beter? Voor- en nadelen van een betaalde datingapp

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
12 minuten leestijd

Tinder, happn, Bumble, Fruitz, Inner Circle. In een wereld waarin datingapps een alledaags onderdeel van het leven zijn geworden, snappen we allemaal dat je overweldigd bent door de vele opties die beschikbaar zijn. Het is alsof je door een doolhof van apps navigeert, op zoek naar die ene app die precies aansluit op wat jij zoekt. Maar welke is dat?

Er zijn apps die zich vooral op jongeren richten, zoals Tinder, die vooral interessant zijn voor Gen Z. Andere apps, zoals Parship, richten zich meer op de wat oudere singles die een duurzame relatie zoeken. Er zijn gratis apps met opties om extra functies bij te kopen, terwijl er ook apps zijn die je alleen kunt gebruiken als je een betaald abonnement neemt. En met zoveel datingapps die er zijn, vraag je je misschien af of het de moeite waard is om te betalen voor een betere ervaring. Oftewel: loont het om te betalen voor een datingapp?

Het verschil tussen gratis en betaald

Laten we het allereerst eens hebben over de verschillen tussen een gratis datingapp en een betaalde datingapp. Een gratis datingapp is vrij toegankelijk zonder dat je hoeft te betalen voor basisfuncties. Toch bieden ze vaak premiumfuncties tegen betaling, zodat gebruikers kunnen upgraden voor extra voordelen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Voor een betaalde datingapp moet je een abonnement of lidmaatschap kopen om toegang tot alle functies te krijgen. Zonder dit lidmaatschap kun je nauwelijks iets doen, zoals geen berichten versturen en geen gebruik maken van de benodigde functies. Deze apps bieden vaak geavanceerde functies, zoals uitgebreide profielen, geavanceerde zoekfilters en persoonlijkheidstests – maar dus alleen als je een abonnement hebt. En deze betaalde apps hebben voordelen, maar ook nadelen.

11 voordelen van betaalde apps

Wil je weten of betaalde datingapps echt beter zijn? Of ze je dichter bij liefde kunnen brengen dan de gratis apps? We gaan je alles vertellen wat je moet weten over betaalde datingapps, inclusief de voordelen en de mogelijke nadelen.

1. Serieuze gebruikers

Stel je voor dat je naar een exclusief restaurant gaat waar je vooraf moet reserveren en een toegangsprijs moet betalen om binnen te komen. In dit restaurant zijn de mensen serieuzer over wat ze op culinair gebied gaan ervaren, serieuzer dan de mensen die een Big Mac-menu bestellen bij de McDonalds om de hoek. Ze nemen de tijd om het menu zorgvuldig te bestuderen, kiezen met aandacht hun gerechten en genieten met volle teugen van elke hap. Waarom? Omdat ze hun geld en tijd hebben geïnvesteerd om daar te zijn, dus willen ze er het beste van maken.

Op dezelfde manier zijn mensen op betaalde datingapps vaak serieuzer met daten. Mensen zijn bereid te investeren in hun zoektocht naar liefde, wat betekent dat je er mensen ontmoet die daten serieuzer aanpakken.

2. Matches zijn van betere kwaliteit

Doordat mensen serieuzer zijn op betaalde datingapps, neemt de kans op kwaliteitsmatches toe. Minder matches zullen je negeren, meer matches zullen een gesprek starten. Omdat elke gebruiker een investering heeft gedaan, zijn ze eerder geneigd om alles uit de ervaring te halen. In de praktijk komt dit erop neer dat je meer interactie hebt, waardoor je kostbare tijd bespaart.

3. Minder nepaccounts aanwezig

Betaalde datingapps hebben doorgaans een strenger verificatieproces, waardoor het aantal nepaccounts en oplichters wordt verminderd. Apps als Lexa controleren bijvoorbeeld de profielen handmatig, iets wat apps als Tinder niet doen. Een betaalmuur voor toegang zorgt er ook voor dat nepaccounts geen toegang krijgen. Deze zijn immers zelden bereid om voor een datingdienst te betalen. Door dit alles kun je met een gerust hart door profielen bladeren, wetende dat de meeste gebruikers echt bestaan.

4. Je kunt ook nog steeds een gratis app gebruiken

Zelfs als je al een abonnement hebt bij een betaalde app, weerhoudt niets je ervan om beide opties te proberen. Door zowel een betaalde als een gratis datingapp te gebruiken, vergroot je je kansen op liefde en ontdek je zelf welke omgeving het beste bij jou past.

5. Minder advertenties en afleidingen

In een betaalde datingapp worden afleidende advertenties vaak tot een minimum beperkt of volledig achterwege gelaten. Geen irritante advertenties meer, heerlijk toch? Zonder afleidingen of vertragingen kun je je volledig concentreren op het verkennen van profielen, zonder onderbroken te worden.

6. Exclusieve functies en mogelijkheden

Betaalde gebruikers kunnen vaak profiteren van exclusieve functies, zoals zien wie je profiel heeft bekeken of wie geïnteresseerd is in een gesprek. Deze extra mogelijkheden kunnen je helpen om meer inzicht te krijgen in de interesse van andere gebruikers.

7. Filteren van ongewenste contacten

Met een betaalde datingapp kun je vaak specifieke filters instellen om ongewenste contacten te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde leeftijdsgroepen of locaties uitsluiten. Zo kun je je focussen op degenen die echt binnen jouw voorkeuren vallen.

8. Je zou sneller de juiste match kunnen vinden

Dankzij de geavanceerde functies en gerichte filters kun je sneller door de zee van profielen navigeren. Met een beetje geluk vind je misschien sneller die ene speciale persoon die jouw hart steelt.

9. Je krijgt betere berichten

Op betaalde apps zijn mensen vaak bereid meer moeite te steken in het opstellen van doordachte berichten. Je zult minder last hebben van oppervlakkige openingszinnen en meer betekenisvolle gesprekken voeren.

10. Gebruikers zijn vaker op zoek naar langdurige liefde

Wanneer je je portemonnee tevoorschijn haalt om een datingapp te gebruiken, toon je een toewijding aan het proces. Betaalde platforms trekken vaak mensen aan die op zoek zijn naar een langdurige relatie in plaats van oppervlakkige ontmoetingen. Dit vergroot de kans dat je iemand vindt die dezelfde relatiedoelen heeft als jij. Althans, als jij ook een vaste relatie zoekt.

11. Kan makkelijker zijn om je ’type’ te vinden

Betaalde datingapps werken over het algemeen iets anders. In plaats van te richten op kwantiteit, richten ze zich op kwaliteit. In de praktijk komt dit erop neer dat je filters kunt instellen om precies te vinden wat je zoekt. Of je nu iemand wilt vinden met specifieke hobby’s, interesses of waarden, deze apps maken het gemakkelijker om je perfecte match te ontdekken tussen duizenden gebruikers.

vrouw dating app

9 nadelen van betaalde apps

Hoewel er tal van voordelen zijn aan het gebruik van betaalde datingapps, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Laten we eens kijken naar de andere kant van het verhaal.

1. Beperkte potentiële matches

Als je een betaalde datingapp gebruikt, loop je het risico dat het aantal potentiële matches beperkt is in vergelijking met gratis apps. Dit komt doordat sommige mensen terughoudend kunnen zijn om te betalen voor daten. Ze willen het uit principe niet of ze hebben het geld er niet voor over. Het gevolg is dat het aantal gebruikers van een betaalde app vaak kleiner is.

2. Terugkerende kosten

Het gebruik van een betaalde datingapp kan een doorlopende financiële verplichting met zich meebrengen. Het abonnement wordt vaak iedere maand opnieuw verlengd. Hoewel de eerste kosten misschien niet hoog lijken, kunnen de terugkerende maandelijkse of jaarlijkse kosten op de lange termijn aardig oplopen.

3. Minder casual dates

Op een betaalde datingapp zijn de gebruikers vaak serieuzer op zoek naar een langdurige relatie. Als je dat niet zoekt, kan dat een nadeel kan. Het is op deze apps moeilijker om mensen te vinden die openstaan voor casual dating.

4. Druk om succes te hebben

Dat je betaalt voor een datingapp kan een gevoel van druk geven. Als je ervoor betaalt, wil je ook het maximale eruit halen. Je zou dus het gevoel kunnen krijgen dat je je geld moet rechtvaardigen door snel een succesvolle match te vinden. In reactie op deze druk zou je je overhaaste beslissingen kunnen nemen.

5. Minder diversiteit

Het betaalmodel kan sommige demografische groepen uitsluiten. Betalen vormt een obstakel voor sommige mensen waardoor er minder diversiteit is op de app. Mensen uit bepaalde sociaaleconomische groepen kunnen het zich bijvoorbeeld niet veroorloven om voor daten te betalen.

6. Opzegproces en automatische verlenging

Als je besluit dat de betaalde datingapp niet aan je verwachtingen voldoet of als je iemand buiten de app ontmoet, kan het opzegproces frustrerend zijn. Sommige apps maken het moeilijk om je abonnement op te zeggen, en als je vergeet op tijd op te zeggen, kan het leiden tot automatische verlenging en ongewenste kosten.

7. Er zijn nog steeds mensen die niet zoals jij zijn

Helaas is er geen enkele datingapp die 100% garantie biedt dat je alleen maar mensen zult ontmoeten die perfect bij je passen. Hoewel betaalde apps betere matches beloven, is succes in de liefde nooit gegarandeerd, ongeacht welke app je gebruikt. Het draait allemaal om de juiste persoon vinden op het juiste moment. En er kunnen dus nog steeds mensen zijn die niet jouw type zijn.

8. Je moet nog steeds moeite doen

Zelfs op betaalde apps moet je inspanning leveren om jezelf op een aantrekkelijke manier te presenteren en boeiende gesprekken te voeren. Een app kan geen magie verrichten, ook niet als je ervoor betaalt. Dat moet je nog altijd zelf doen.

9. Niet iedereen is op zoek naar een serieuze relatie

Op zowel betaalde als gratis apps kunnen mensen verschillende intenties hebben. Sommigen willen een langdurige relatie, terwijl anderen gewoon willen rondkijken. Zelfs als je voor een app betaalt kun je er dus niet vanuit gaan dat anderen precies dezelfde intenties hebben.

Uiteindelijk heeft liefde geen prijskaartje. Betalen voor een app kan je helpen om sneller en meer matches te krijgen, maar het is nooit een garantie op succes. Er zijn talloze prachtige liefdesverhalen ontstaan op gratis datingapps. Het draait allemaal om het vinden van iemand die echt bij je past, ongeacht het platform en ongedacht of je ervoor betaalt of niet.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie