12 dingen die je moet weten vóór je eerste relatie

Michael Schouten
Door Michael Schouten
12 minuten leestijd

Als je leven eruit zou zien als een romantische film, dan zou je eerste relatie dit bekende scenario volgen. Onderweg naar je werk bots je per ongeluk tegen iemand aan. De papieren in je handen vallen op de grond. Je gaat snel door je knieën om ze op te rapen. En terwijl je dat doet, kijk je omhoog. Maar voordat je de kans krijgt om iets te zeggen, zorgt het oogcontact ervoor dat je plotseling vergeet hoe je moet praten.

De wereld om je heen vervaagt. Je mond valt open. Die ene seconde lijkt een minuut te duren. In gedachten ben je al samen taarten aan het bakken en hand in hand aan het wandelen langs het strand. Want degene die jij nu aankijkt, is precies hoe jij je ideale partner altijd hebt voorgesteld. Vanaf de eerste ‘hallo’ weet je het zeker: dit is de ware.

Helaas volgt het werkelijke leven zelden dit scenario. Relaties ontwikkelen zich anders in het echte leven. Het is bijna nooit zoals in de films. Daarom kun je bepaalde verwachtingen hebben van je eerste relatie die niet waargemaakt zullen worden. En ook kun je fouten maken die je liever niet wilt maken. We vertellen je over de dingen die je vóór je eerste relatie zou willen weten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

12 dingen die je voor je eerste relatie moet weten

Je bent jong. Je bent verliefd. Het voelt misschien zelfs een beetje magisch. De eerste relatie die je hebt is spannend. Alles is nieuw en dat maakt het opwindend. Maar tegelijkertijd heb je geen idee van wat je kunt verwachten. Het is niet iets wat je geleerd is. Het is iets dat je zelf moeten leren.

Ondanks alle positieve gevoelens die erbij komen kijken, is verliefdheid niet zo simpel als het lijkt. Je kunt gekwetst worden en achterblijven met een gebroken hart. Of je kunt jezelf verliezen in een relatie die geen toekomst heeft. Om te voorkomen dat dit bij jou gebeurt, zijn dit twaalf dingen die je voor je allereerste relatie moet weten.

1. Je hoeft niet te veranderen

In een eerste relatie kun je geneigd zijn om jezelf te veranderen naar iemand die helemaal perfect is voor je nieuwe partner. Daardoor kun je je anders voordoen dan de persoon die je werkelijk bent. Je zou bijvoorbeeld kunnen doen alsof je voetbal kijken leuk vindt, terwijl dat niet zo is. Of beginnen met roken, omdat je partner dat ook doet.

Voordat je aan een relatie begint is het belangrijk om te beseffen dat niemand zichzelf hoeft te veranderen voor een ander. Je bent perfect zoals je bent en als persoon ben je meer dan genoeg om je liefje gelukkig te maken. Veranderen voor een ander is niet nodig. Je partner moet je waarderen om wie je bent.

Andersom kun je je partner niet dwingen om te veranderen. Gebruikt je partner drugs? Houdt hij of zij zich bezig met criminele activiteiten? Je kunt het niet veranderen. Dat kan alleen als zij dit zelf willen. Iemand kan doen alsof hij of zij verandert om jou gelukkig te maken, maar het zal niet lang duren als diegene niet echt wil veranderen. Dit is een van de moeilijkste lessen die mensen leren in hun relaties.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Je leeft niet lang en gelukkig samen

Hoewel er genoeg uitzonderingen op de regel zijn, overleven eerste relaties de tand des tijds meestal niet. Dat is moeilijk te geloven als je bedwelmd bent door de verliefdheidshormonen. Eerste relaties zijn in de meeste gevallen tijdelijk. Ze kunnen een maand duren, een half jaar, drie jaar of meer. Maar meestal niet eeuwig. Oftewel: eerste relaties zijn bijna nooit de enige relatie die mensen hebben in hun leven.

3. Communicatie is belangrijk

Problemen in relaties ontstaan vaak door een gebrek aan open en eerlijke communicatie. Als je dit niet doet, zullen problemen nooit goed worden opgelost. Wat als een klein probleem begint, groeit groter dan nodig en uiteindelijk wordt het een probleem dat niet meer opgelost kan worden. Diepe gesprekken over behoeften, wat jij en de ander willen, zijn essentieel om een relatie te laten slagen.

4. Je kunt gekwetst worden

Elke relatie is een risico. Je stelt je kwetsbaar op richting je partner en dat verwacht je andersom ook. Kwetsbaarheid verbetert de connectie tussen twee mensen, maar het stelt je ook bloot aan potentiële pijn. Dat is het geval wanneer je geliefde je vertrouwen schaadt en jij daardoor verdriet hebt. Zelfs als je denkt dat je partner iets – denk aan vreemdgaan – nooit zal doen, houd er dan wel rekening mee dat het mogelijk is. Als je een relatie hebt, zet je je hart op het spel.

5. Het leven draait om meer dan je relatie

In een eerste relatie betekent je partner alles voor je. Je wilt niet dat het ooit gaat eindigen. Daarom kun je je tijdens deze relatie extreem gaan richten op je partner. Maar je geliefde kan niet het centrum van het universum zijn. Ondanks dat misschien voelt alsof je al je tijd aan je liefje moet besteden, heb je ook nog een leven om de relatie heen. Vergeet niet al het andere in je leven om tijd door te kunnen brengen met je vriend of vriendin.

6. Niet iedereen heeft goede bedoelingen

Het maakt niet uit wat je partner tegen je zegt, houd er altijd rekening mee dat je het misschien met een korreltje zout moet nemen. Dat geldt vooral voor eerste relaties die nog niet echt zijn begonnen. Mensen kunnen liegen over hun intenties. Ze kunnen je bijvoorbeeld vertellen dat ze verliefd zijn en een relatie met je willen beginnen. Maar het kunnen allemaal leugens zijn, alleen maar om sneller met je tussen de lakens te belanden.

7. Het kan gevaarlijk worden

Relaties kunnen eindigen in een gevaarlijke situatie voor alle betrokkenen. Liefde doet gekke dingen met mensen. Van jaloezie tot stalking: je zult niet de eerste zijn die ermee te maken krijgt. Voordat je een relatie met iemand aangaat, denk er dan goed over na of deze persoon voor zo’n gevaarlijke situatie zou kunnen zorgen. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen merken aan deze signalen:

  • Je geliefde gedraagt zich extreem jaloers.
  • Je geliefde barst soms in woede uit.
  • Je geliefde vertelt je wat je wel en niet mag doen.
  • Je geliefde verbiedt je om met bepaalde mensen om te gaan.

8. Het komt niet altijd goed

Als Netflix ons iets heeft geleerd over relaties, dan is het wel dat ruzies en conflicten altijd worden opgelost. In het echte leven komt het niet altijd goed. Het is niet zoals in de films en series. Soms is het beter om een relatie te beëindigen. Soms is het beter om afstand te nemen van je relatie. En soms komt het goed, maar dat is geen garantie. Soms komt het namelijk nooit meer goed.

9. Je kunt spijt krijgen

Als je mensen vraagt naar waar ze spijt van hebben in hun eerste relatie, dan noemen velen één en hetzelfde ding: het verlies van vriendschappen. Velen laten hun vrienden links liggen als ze een eerste relatie aangaan om later – na de relatie – te beseffen wat voor ergs ze hebben gedaan. Iedereen die vriendschappen heeft opgegeven voor liefde, zal je vertellen dat het geen goed idee is.

Wat je ook niet wilt is dat je je dromen opzijzet voor een relatie. Je wilt niet op een dag wakker worden en beseffen dat je je dromen hebt weggegooid voor iemand die het niet verdiende. Ongeacht hoeveel je om iemand geeft, je zou je persoonlijke doelen moeten blijven nastreven. Dat wil zeggen: blijf doen wat je leuk vindt om te voorkomen dat je later spijt krijgt.

10. De verliefdheid zal vervagen

Dat kriebelige gevoel in je buik? Het zal vervagen. Het intense verlangen om in de buurt van je nieuwe liefde te zijn? Dat wordt minder. Houd er rekening mee dat verliefdheid een fase is. Het is een tijdelijke emotionele toestand. Wanneer je voorbij deze verliefdheidsfase komt, voelt het allemaal niet meer zo romantisch. Dat is normaal. Als de relatie na deze overgang standhoudt, gaat de verliefdheid over in ‘houden van’.

11. Je relatie vergelijken met anderen is niet goed

Als je snel een relatie wilt ruïneren, dan vergelijk je je eigen relatie met die van anderen. Het is niet eerlijk, want elke relatie is uniek en de mensen erin zijn anders. De relatie vergelijken met die van anderen is een van de meest voorkomende fouten die mensen maken in hun eerste relatie. Als je verwachtingen creëert van je partner of relatie op basis van wat je online of om je heen ziet, houdt er dan rekening mee dat je teleurgesteld zal worden.

12. Je grenzen kunnen onder druk komen

Niemand mag je onder druk zetten om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt. Of je nu wilt wachten met seks tot het serieus genoeg is of tot de huwelijksnacht: je partner mag je niet dwingen om het eerder te doen. Als je partner je onder druk zet om je eigen grenzen te verleggen, stel jezelf dan de vraag of dit wel de juiste partner voor je is.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie