Home Dating 7 datingproblemen die ‘vroeger’ niet bestonden maar wel in de 21ste eeuw

7 datingproblemen die ‘vroeger’ niet bestonden maar wel in de 21ste eeuw

4 minuten leestijd
0
eerste date

Het dagelijks leven is veranderd door de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Waar we twintig jaar geleden nog moesten inbellen om te kunnen internetten heeft iedereen nu mobiel internet op de smartphone. De 21ste eeuw is voor de singles van nu een compleet andere wereld. Waar de geavanceerde dating apps het ontmoeten van andere singles en andere aspecten van daten vereenvoudigd hebben, is het tegelijkertijd ook minder persoonlijk geworden.

De vijver waar de singles in vissen is vergroot, de contacten zijn oppervlakkiger maar ook complexer en door de social media weet je op voorhand al met wie je te maken hebt. De regels van daten zijn bovendien voorgoed veranderd. Zo zijn er allerlei typische dating problemen ontstaan die “vroeger” nog niet bestonden.

1. Je weet te vroeg al te veel

Social media, zoekmachines en allerlei websites geven je de mogelijkheid om alles over iemand te weten te komen voordat je iemand in het echt ontmoet. Waar men vroeger voor dit soort zaken een privédetective inhuurde kun je dit nu met gemak zelf doen, zonder de deur uit te gaan. Een snelle scan door de vriendenlijst, social media updates en de hoogste resultaten in Google is het enige dat je hoeft te doen om te weten met wie je date.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Al deze extra informatie zorgt echter voor een dating probleem; te veel informatie over een potentiële partner is niet altijd goed. Zonder dat je het doorhebt heb je namelijk al een beeld van de persoon gevormd. Zo kun je naar een date gaan met het idee dat je iemand al kent waardoor je volledig verrast kunt worden als je daadwerkelijk de date hebt. Doordat je te vroeg al te veel weet kan de date al mislukt zijn voor het plaatsvindt.

2. Je kunt misleid worden

De stapels profielen waar je uit kunt kiezen zijn bijna oneindig op een dating app zoals Tinder. Profiel na profiel lijkt het alsof je te maken hebt met een crew van een castingbureau. Er is bijna geen enkele profielfoto dat niet bewerkt is; in welke mate dan ook. Of er is een filter gebruikt, een app om vormen aan te passen of de foto is professioneel in Photoshop bewerkt.

Zo is het mogelijk dat het profiel waar je je oog op laat vallen geen accurate representatie is van de persoon die zich op de eerste date laat zien. Om de tuin geleid worden door een misleidende foto is een dating probleem dat in de 21ste eeuw alleen maar erger is geworden.

3. Je weet niet wat er van de date verwacht wordt

Het klassieke beeld van een date was als volgt; de man haalt de vrouw bij huis op, geeft een bos bloemen aan de deur cadeau en de twee gaan uit eten. Dit werd opgevolgd door de bioscoop voor een film waarna de vrouw tot aan de voordeur naar huis gebracht werd. De verwachting van een date was altijd hetzelfde; een mogelijk begin van een relatie.

Een date in een restaurant komt nog geregeld voor maar niet meer op dezelfde manier als “vroeger”. Als er nu afgesproken wordt dan reizen beiden apart naar de locatie, eten of drinken wat samen, en vervolgens verwacht de één seks en de ander totaal niet. Met Netflix and chill, no strings attached en friends with benefits dates weet je niet wat de ander van je verwacht. Daten en de verwachtingen ervan zijn niet meer zo duidelijk al jaren geleden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

4. Je weet niet wie moet betalen

Waar het van oudsher altijd de man was die voor de date betaalde is dat nu niet meer het geval. Uitvinden wie uiteindelijk de date betaalt is complex. Van tevoren wordt het vaak niet besproken en daardoor komt het pas ter sprake tijdens het ongemakkelijke moment van betalen. Zoals de regels van dating in het algemeen veranderd zijn geldt dit ook voor wie de rekening van de date betaalt. Als man kun je tegenwoordig zelfs verwachten dat de vrouw opeens wil betalen of dat je als vrouw gevraagd wordt om mee te betalen. Van alle dating problemen die zich voordoen is dit één van de bekendste situaties.

5. Je krijgt te maken met miscommunicatie

Vroeger hadden singles nog geen smartphones om met elkaar in contact te blijven. De mobiele telefoon bestond zelfs nog niet, net als e-mail en internet in het algemeen. Al het contact verliep via de vaste telefoon of persoonlijke gesprekken. De huidige manier van communiceren is sneller wat ook het gehele datingproces versneld heeft.

Je hoeft na een date gelukkig niet meer naast de telefoon te zitten om het verlossende telefoontje af te wachten. Het nadeel is dat de virtuele gesprekken oppervlakkiger en minder persoonlijk zijn. Je krijgt te maken met allerlei emoji’s in plaats van echte gezichtsuitdrukkingen met allerlei miscommunicatie als gevolg.

Het probleem is dat singles door de nieuwe manieren van communicatie minder waarde hechten aan de contacten die ze hebben. Het is makkelijker dan ooit om niets meer van je te laten horen, iemand te negeren of te ghosten.

6. Je moet oppassen wat je deelt

Een groot deel van het sociale leven dat we tegenwoordig hebben speelt zich af op apps zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Al deze apps maken het niet makkelijker voor je als je aan het daten bent. Het maakt het zelfs complex. Eenvoudige keuzes worden opeens moeilijk als je een foto van jezelf met je date wilt plaatsen. Is het dan een relatie en zien anderen het als Facebook Official? Wil de ander dat je het deelt, moet het nog geheim blijven of zorgt dit nu al voor problemen? Dit is een typisch dating probleem dat vroeger nog niet bestond.

7. Je wed niet meer op op één paard

Het grote aanbod singles dat binnen handbereik is zorgt ervoor dat iedereen minder investeert in de individuele contacten. De tijd en aandacht worden verdeeld over meerdere contacten wat de kwaliteit van de individuele contacten verslechterd. Het gevolg is dat de social media generatie eerder geneigd is om het contact te verbreken als het niet perfect is. In tegenstelling tot “vroeger” werkt iedereen minder hard om iets te laten werken. Waarom zou je ook alle eieren in één mandje leggen als er een reële kans is dat je hart gebroken wordt? In plaats van het risico te nemen verkiezen veel singles ervoor om minder van zichzelf te investeren.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bijna helft van Nederlandse singles valt als een blok voor iemands stem

Zou jij op iemand verliefd kunnen worden als je alleen diens stem hoort? Als je onlangs he…