Datalek Manhunt: hackers stelen privégegevens gebruikers gaydatingsite

Michael Slender
Door Michael Slender
2 minuten leestijd

De privégegevens van Manhunt-gebruikers zijn in handen gekomen van cybercriminelen. Dat meldt TechCrunch op basis een melding aan de autoriteiten. Manhunt, een gaydatingapp die 6 miljoen leden beweert te hebben, heeft aan de autoriteiten bevestigd dat het in februari is gehackt.

Inloggegevens en wachtwoorden

Begin maart ontdekte Manhunt dat een hacker toegang had gekregen tot een database waarin de accounts en inloggegevens van Manhunt-gebruikers zijn opgeslagen. De hacker wist niet alleen toegang te verschaffen tot de database, ook heeft het de gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden van een deel van de gebruikers gedownload.

In de melding aan de autoriteiten wordt niet vermeld of de wachtwoorden met een encryptie werden opgeslagen. Mocht dat niet het geval zijn, of op een simpele manier, dan zou de hacker alle wachtwoorden kunnen ontcijferen en inbreken op de accounts van de gebruikers. En in het geval van het hergebruik van wachtwoorden op meerdere (dating)websites lopen al deze accounts een risico. Mocht je gebruiker zijn van Manhunt: verander je wachtwoord en doe dat ook voor alle accounts die hetzelfde wachtwoord gebruiken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

11 procent slachtoffer

Na de hack ontvingen alle gebruikers van Manhunt een e-mail met daarin de vraag om de wachtwoorden opnieuw in te stellen. In de melding van het datalek wordt niet vermeld hoeveel gebruikers slachtoffer zijn geworden van het datalek, maar tegen Techcrunch wordt gezegd dat de gegevens van 11 procent van gebruikers zijn gestolen.

Manhunt is een van de oudste gaydatingsites ter wereld. Het werd in 2001 gelanceerd door Online Buddies Inc. Hetzelfde bedrijf was ook eigenaar van de bekende gaydatingapp Jack’d voordat deze in 2019 werd verkocht aan de eigenaar van Scruff. En ook in het geval van Jack’d was er – voor de verkoop – sprake van een beveiligingslek waardoor de privéfoto’s en locatiegegevens gedownload konden worden.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie