11 fouten die vrouwen maken op dating apps

Michael Schouten
Door Michael Schouten
13 minuten leestijd

Online daten is net als solliciteren. Je probeert de beste versie van jezelf te zijn en tegelijkertijd probeer jezelf te ‘verkopen’. Niet aan een HR manager, maar aan potentiële relatiekandidaten. Op een datingapp mag jij vertellen waarom jij geschikt bent voor de functie ‘liefdespartner’.

Enerzijds wil je niet liegen of jezelf voordoen als iets wat je niet bent, anderzijds moet je wel wat doen om de honderden andere ‘sollicitanten’ voor te zijn. Je wilt niet opscheppen, maar ook niet eerlijk zijn dat het maar niet wil lukken in de liefde. Het is niet makkelijk, ook niet als vrouw.

Ondanks dat datingapps op zichzelf enorm simpel zijn, kan het vinden van een partner enorm moeilijk zijn. Waar het vaak misgaat? Mannen en vrouwen maken fouten in de manier waarop ze online dating gebruiken. En dat niet alleen: ze blijven hun fouten herhalen en ze lijken ze nooit van hun fouten te leren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

11 fouten die vrouwen maken op datingapps

Krijg je veel berichten op datingapps, maar nauwelijks van de mannen die jij wel ziet zitten? Lukt het verzamelen van likes en matches wel, maar slaag je er niet in om liefde te vinden? Of blijft je liefdespoging al haken op het uitwisselen van berichten? We vertellen je meer over de fouten die vrouwen maken op datingapps zodat jij ze niet hoeft te maken.

1. Alleen maar selfies

Onderzoek heeft aangetoond dat 91% van de singles een selfie op hun datingprofiel heeft staan. En 86 procent van de singles is sneller geneigd om iemand een bericht te versturen als deze een selfie op het profiel heeft staan. Je zou dus kunnen concluderen dat selfies de beste keuze zijn, alleen geldt dat niet voor een foto line-up met uitsluitend selfies.

Met enkel selfies op je datingprofiel geef je een eenzijdig beeld van wie je bent. Naast dat het saai is om steeds dezelfde foto te bekijken, kunnen mannen het idee krijgen dat je lichamelijk wat te verbergen hebt, geen activiteiten onderneemt en oninteressant bent. En omdat ze geen glimp van je leven opvangen, geef je ze ook geen inspiratie om een authentieke openingszin te verzinnen.

Zelfs als de vijf selfies op je datingprofiel geen vluchtreactie bij de man uitlokken, dan wekken ze waarschijnlijk wel de indruk dat je vol van jezelf bent. Volgens onderzoek worden mensen die veel selfies plaatsen op sociale media vaker negatief beoordeeld. In de ogen van anderen zijn ze:

  • Eenzamer
  • Minder succesvol
  • Minder sympathiek
  • Onzekerder
  • Minder openstaan voor nieuwe ervaringen

Mensen die meer poses laten zien in hun profielen en zich presenteren met foto’s die door anderen zijn gemaakt, worden als positiever gezien. Selfies met betrekking tot fysieke verschijning – bijvoorbeeld een pose voor de spiegel – krijgen vooral negatieve beoordelingen.

2. Te veel groepsfoto’s

Hoewel het belangrijk is om te laten zien dat je een sociaal leven hebt, werken groepsfoto’s bijzonder slecht op datingapps. Natuurlijk, je wilt niet alleen maar selfies plaatsen op die perfecte plek voor het raam. Maar het risico van groepsfoto’s is dat ze te verwarrend kunnen zijn. Niemand houdt ervan om ‘Waar is Wally?’ te spelen op een dating en zich af te vragen wie wie is. Datingapps hebben mensen lui gemaakt: als je het te moeilijk maakt haken ze af.

3. Alleen de beste foto plaatsen

Ja, dat lees je goed. Het probleem met de beste foto’s van mensen is dat ze in de regel geen realistische weergave zijn van hoe ze er in werkelijkheid uitzien. We hebben allemaal zo’n filmster-kwaliteit foto, dus je weet waar we het over hebben. Als je je allerbeste foto plaatst, terwijl je weet dat je er in werkelijk anders uitziet, dan is elke date gedoemd te mislukken.

4. Foto’s (te veel) bewerken

Misleidende foto’s: het zou geweldig zijn als iedereen zou stoppen met het bewerken van foto’s. Zowel mannen als vrouwen bewerken hun foto’s om eruit te zien alsof ze jonger, slanker of atletischer zijn. Als je genoeg tijd besteedt op datingapps is het onvermijdelijk dat je een verhaal hebt van een date die totaal niet op de profielfoto leek. Het advies? Wees niet deze persoon.

Of je de foto’s nu verticaal uitrekt om langer te lijken, filters gebruikt om je huid gladder te maken en onzuiverheden te verwijderen of jezelf kattenoren geeft: doe het niet. Het is prima om de belichting bij te werken of het contrast te verhogen, maar blijf van de geavanceerde filters af.

profieltekst

5. De profieltekst niet lezen

Het is verleidelijk om te swipen op basis van visuele aantrekkelijkheid. Iedereen doet dat het liefst, want daar gaat het swipen toch vaak om. Maar daarmee vergeten we één ding: wie de ander echt is. Heb jij een kinderwens en zoek je een man die deze wens ook heeft? Swipe dan niet naar rechts als een man allergisch is voor kinderen. Mensen steken veel tijd en moeite in het maken van hun profieltekst en door ze daadwerkelijk te lezen, voorkom je veel ongemakkelijke gesprekken.

6. De intenties niet duidelijk maken

Vraag jij je af waarom elke man die je spreekt niet in hetzelfde geïnteresseerd is als jij? Misschien maak je je intenties niet duidelijk kenbaar. Sommige apps geven je de mogelijk om aan te geven wat je zoekt, of dat nu een friend with benefits is of een liefdesrelatie. Wanneer je duidelijk over je intenties communiceert, kom je meer in contact met mannen die begrijpen wat je wilt. En dat betekent ook dat jij jezelf er niet van hoeft te overtuigen dat een man die ‘niet weet wat hij wil’ misschien wel van gedachten zal veranderen.

7. Lege profieltekst

Als je je profiel leeg laat, geen tekst verzint om jezelf om te omschrijven of een generieke quote gebruikt, verwacht dan geen bijzondere openingszinnen in je inbox. Het getuigt van een gebrek aan inspanning. Mannen met inhoud zullen denken dat je lui bent, daten niet serieus neemt of zo’n hoge eigendunk hebt dat je ondanks het kale profiel toch wel berichten denkt te krijgen.

Bij mannen gaat het natuurlijk vooral om de foto’s – het zijn visuele wezens. Maar het gaat ze niet alleen om de foto’s. Net als vrouwen zoeken ze iemand die bij hen past. En dat is niet alleen van een foto af te leiden.

8. De profieltekst is saai

De waarheid is dat de meeste profielen op datingapps buitengewoon saai zijn. Of ze worden leeggelaten of ze zijn zo generiek dat ze eigenlijk niets zeggen. Wat er vervolgens gebeurt is dat al deze profielen er hetzelfde uit komen te zien, alsof alleen de gezichten anders zijn. Dat is op zich nog niet zo vreemd, want hoe je een profieltekst schrijft word je niet geleerd op school. Het resultaat is wéér zo’n profiel dat wel tekst bevat, maar niets toevoegt. Een voorbeeld:

“Ik doe graag leuke dingen met vrienden. In het weekend bezoek ik mijn liefdevolle familieleden. Verder hou ik van reizen, lekker eten en luister ik graag naar muziek.”

Klinkt dit niet heel bekend in de oren? Het zijn de dingen waar iedereen van houdt. Vind maar eens iemand die niet van familie, vrienden, reizen, lekker eten en muziek houdt. Met andere woorden: een profieltekst heeft geen enkele waarde als het alleen maar algemene informatie bevat.

9. De verkeerde woorden gebruiken

Geen ONS, geen players en niet reageren onder de 1.75 meter. Sommige vrouwen maken het wel heel duidelijk wat ze niet willen. En hoewel er niets mis mee is om voorkeuren en dealbreakers te hebben, zijn er twee woorden die je nooit in een datingprofiel wilt zetten: geen en niet. Het zijn twee woorden waar niemand mee geassocieerd wil worden, omdat ze een negatieve lading hebben. Dating hoort toch leuk te zijn?

Opsommen van wat je niet wilt, zorgt ervoor je wantrouwend en veroordelend overkomt. Goede, lieve, aardige mannen lezen geen ‘niet’ of ‘geen’: hun hersenen vertalen het meteen naar ‘drama’. En als je complete groepen in je profiel uitsluit, nodig je waarschijnlijk juist de mensen uit die je probeert te vermijden. Focus je op wat je wel wilt in een relatie of partner in plaats van je te concentreren op wat je niet wilt.

10. De eerste stap niet zetten

Traditionele genderrollen bestaan nog steeds, ook op de datingapps. Van mannen wordt verwacht dat ze de eerste stap zetten en het eerste bericht versturen. Volgens onderzoek van enkele jaren wordt zelfs 79% van de gesprekken gestart door een man. Hoewel het niet echt een fout is als je nooit de eerste stap zet als vrouw, is het wel een gemiste kans.

Onderzoek uit 2020 toont namelijk aan de mannen maar al te graag wat meer aandacht krijgen op datingapps. Mannen die de afgelopen vijf jaar online zijn geweest, hebben veel vaker dan vrouwen het gevoel dat ze niet genoeg berichten hebben ontvangen. 57% van hen zou graag meer berichten ontvangen tegenover 24% van de vrouwen.

11. De verkeerde app gebruiken

Wist je dat Tinder het meest gebruikt wordt als entertainmenttool om de tijd te doden? Dat zegt onderzoek waarin de motieven van Tinder-gebruikers zijn geanalyseerd. Ben je in de markt voor liefde of een relatie? Dan ben je bij Tinder niet aan het juiste adres. Naast het feit dat de meeste mannen (en vrouwen) de datingapp niet gebruiken om daadwerkelijk te daten, spreken ze ook nauwelijks met elkaar af. Dat werd duidelijk in een ander onderzoek uit 2019.

Uit het onderzoek van de Norwegian University of Science and Technology blijkt dat veel gebruikers hun matches niet persoonlijk ontmoeten. De kans om iemand te vinden die geïnteresseerd is in een langdurige relatie is bovendien erg klein. De onderzoekers concludeerden dat je op Tinder een zeer groot aantal matches nodig hebt om slechts een paar ontmoetingen te hebben – aangezien 50 procent van de gebruikers nog nooit een match heeft ontmoet.

Het succes dat je hebt in online daten ligt niet alleen aan jezelf. Het ligt ook aan de keuze van een datingapp. Want ondanks dat er honderden datingapps zijn die zich graag laten installeren op je smartphone, zijn ze niet allemaal geschikt voor het vinden van liefde.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie