10 datingsites en apps voor mensen met beperking of handicap

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
16 minuten leestijd

Heb je een beperking of handicap, maar wil je graag nieuwe mensen leren kennen om samen leuke dingen te ondernemen? Dan is dat waarschijnlijk niet altijd even makkelijk. Het kan zelfs een beetje eng en intimiderend zijn.

Vertel ik het? Of vertel ik het niet? Het is een vraag die iedereen met een handicap of beperking aan zichzelf stelt. En het is geen vraag waar een makkelijk antwoord op te vinden is. Maar het is helaas een cruciaal onderdeel van daten met een beperking of handicap. Hoewel het niet verplicht is om een beperking te onthullen wanneer je op date gaat, weten we allemaal dat het niet zo simpel is. In werkelijkheid moet je altijd rekening houden met de mogelijke negatieve reacties wanneer je openhartig bent.

Obstakels en vooroordelen

Het is echt niet altijd even makkelijk om leuke mensen te vinden waar jij direct een klik mee hebt en die je interesses delen. Laat staan dat je meteen de liefde van je leven vindt natuurlijk. Als je geen beperking hebt, kan dit al moeilijk zijn. Maar zeker voor mensen die dat wel hebben liggen vooroordelen en obstakels op de loer.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Andere mensen begrijpen niet altijd hoe het is om met een beperking of handicap te leven, dus het is zaak dat jij iemand vindt die snapt waar het om gaat. En dus verder kijkt dan je beperking of handicap, want dat is niet wie jij bent als persoon. Een oplossing voor dit probleem zit hem in de keuze van de datingapp of website, want het is allemaal veel makkelijker als je gaat daten met lotgenoten en gelijkgestemden.

10 datingplatforms voor gehandicapten

Wil je graag nieuwe mensen leren kennen, maar merk je dat het door je beperking niet altijd even eenvoudig is? Verschillende datingsites kunnen je helpen als je niet kunt vinden wat je wilt vinden. Er zijn zowel sites voor mensen met een geestelijke als een fysieke beperking (of voor allebei), dus er zit vast ook wel iets bij dat jou aanspreekt.

Nu is het natuurlijk erg ingewikkeld en tijdrovend om elke website te bekijken. Daarom hebben we een aantal datingsites voor je op een rijtje gezet. We vertellen je kort wat iedere datingsite inhoudt, voor wie het bedoeld is en wat je ervan kunt verwachten. Als je op zoek bent naar gezelschap, nieuwe vriendschappen wilt sluiten of de liefde van je leven wilt ontmoeten, dan zijn dit de dating- en contactsites die je zoekt.

lexa

1. Lexa

Ben je van mening dat je beperking geen beperking hoeft te zijn voor je liefdesleven? En zou je graag singles ontmoeten die niet alleen naar het uiterlijk kijken, maar meer naar je innerlijk? Datingsite Lexa is de plek waar iedereen zichzelf kan zijn, of je nu wel of geen beperking hebt. In tegenstelling tot veel datingsites voor mensen met een beperking heeft Lexa wel een app. De app is beschikbaar voor alle iOS- en Android-apparaten zoals smartphones en tablets.

Bekijken op Lexa

Wil je al vroeg aangeven dat je een handicap of beperking hebt? Lexa maakt het mogelijk om iets over jezelf te vertellen in je datingprofiel. Met de meeste serieuze singles van Nederland is Lexa in ieder geval een datingplatform om niet te negeren. De slogan ‘Serious Dating, Crazy Love’ is precies het beeld dat Lexa wil uitstralen: dat van een datingapp waar iedereen verliefd kan worden. En het is ook beschikbaar voor de lhbti-gemeenschap.

abcdate

2. ABCDate

ABCDate is een datingsite die speciaal voor mensen met een geestelijke beperking. Als je een maatje zoekt om samen leuke dingen te doen, ben je daar op de juiste plek. Alles wat mogelijk is staat duidelijk uitgelegd op de website. ABCDate is makkelijk in het gebruik zodat je ook zelfstandig contact kunt leggen met andere mensen.

Kom je er zelf niet helemaal uit en heb je een begeleider? Dan kan die je natuurlijk ook helpen met het vinden van nieuwe vrienden via deze site. Ook voor begeleiders staat haarfijn uitgelegd hoe het werkt. Er zijn twee voorwaarden waaraan je moet voldoen als je bij ABCDate op zoek gaat naar leuke vrienden. Ten eerste moet je minimaal 18 jaar zijn om te kunnen deelnemen. En daarnaast is het alleen beschikbaar voor mensen met een verstandelijke beperking.

Bekijken op ABCDate

Een andere voorwaarde is dat de zorgorganisatie waarbij jij bent aangesloten of waar je woont afspraken gemaakt heeft om met ABCDate samen te werken. Welke organisaties allemaal zijn aangesloten, zie je op de site van ABCDate zelf. Staat die van jou er niet tussen? Grote kans dat dit nog gebeurt want er komen regelmatig nieuwe organisaties bij die zich aansluiten. Zo kun jij je zelf ook inschrijven bij ABCDate.

Hoe het precies werkt wordt stap voor stap met filmpjes op de website zelf uitgelegd. Super handig dus. Niet vergeten om jezelf aan te melden natuurlijk zodat het daten kan beginnen. Aanmelden is veilig, want je logt in met een wachtwoord en je eigen emailadres.

oogvoorliefde

3. Oogvoorliefde

Op de website van Oogvoorliefde kunnen mensen met een beperking op zoek gaan naar leuke singles. Deze website is sinds 2009 de grootste datingsite voor mensen met een hoog niveau die een lichamelijke beperking hebben. De datingsite is bedoeld voor mensen tussen de 18 en 70 jaar die op zoek zijn naar een leuke relatie.

Bekijken op Oogvoorliefde

Je kunt jezelf eenvoudig inschrijven door een aantal vragen te beantwoorden. Daarna wordt je eigen profiel aangemaakt en kun je inloggen om op zoek te gaan naar leuke mensen. Je kunt je inschrijven voor 1, 3, 6 of 12 maanden bij Oogvoorliefde. Je bent al lid voor €3,99 per maand. Dat is natuurlijk niet veel om de liefde van je leven te ontmoeten.

hokjesdating

4. Hokjesdating

Bij Hokjesdating kun je terecht voor een date of om mensen te leren kennen om samen leuke dingen mee te doen. Deze site is juist bedoeld voor mensen die niet in hokjes denken of ingedeeld willen worden, ook al doet de naam wellicht wat anders vermoeden. Bij Hokjesdating kun je gratis lid worden en op zoek gaan naar mensen om leuke dingen mee te doen of je ware liefde vinden. Je kunt via een zoekmachine een goede match vinden maar het is vooral belangrijk ook jezelf te laten zien, zodat andere mensen weten hoe leuk jij bent en dat je op zoek bent naar liefde en vriendschap.

Bekijken op Hokjesdating

Jezelf laten zien doe je door het schrijven van blogs waarin je vertelt wat je passie is en wat je graag doet. Mensen die dit aanspreekt, kunnen daar dan weer op reageren. Daarnaast kun je foto’s van jezelf uploaden om zo meer contacten te krijgen. Voor alle spelregels kijk je natuurlijk het beste even op de site zelf.

dating voor gehandicapten

5. Dating voor gehandicapten

Op de site van Dating voor gehandicapten kun je terecht als je een fysieke of geestelijke beperking hebt. Je kunt er terecht als je op zoek bent naar mensen om samen leuke dingen mee te doen, als je een date wilt of wanneer je op zoek bent naar een serieuze relatie. Alle profielen op de site worden gecontroleerd dus je kunt er zeker van zijn dat deze echt zijn.

Bekijken op Dating voor gehandicapten

Je kunt je gratis aanmelden bij Dating voor gehandicapten als je eerst kennis wilt maken met de site en wilt weten hoe het allemaal werkt. Op die manier kun je eerst kijken of het bevalt en daarna lid worden. Dat laatste is natuurlijk betaald maar dan kun je wel in contact komen met andere mensen die op deze datingsite actief zijn. Alle functies waarvan je dan gebruik kunt maken en de prijzen voor een abonnement, kun je op de startpagina van Dating voor gehandicapten vinden.

dottie

6. Dottie

Datingsite Dottie is voor mensen met een beperking in de Benelux. De site is opgericht door iemand wiens broer een beperking heeft en die soms moeite heeft nieuwe mensen te leren kennen of contact te leggen met anderen. Bij Dottie is het belangrijk dat je jezelf kunt zijn en blijven en je niet anders voordoet dan je bent. Ook als je een beperking hebt, blijf je gewoon jezelf. Wanneer je mensen behandelt zoals jij behandeld wilt worden, ben je bij deze datingsite aan het juiste adres. Hoe je bent, wat je beperking ook is, dit wordt geaccepteerd zodat ook jij vrienden of een nieuwe liefde vindt.

Bekijken op Dottie

capido

7. Capido

Datingsite Capido is voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en ook speciaal op mensen met autisme gericht. De naam Capido is een samentrekking van ‘Cupido‘ en ‘handicap’. Bij Capido kun je je gratis aanmelden en op zoek gaan naar singles die je aanspreken. Heb je iemand gevonden die je graag beter wilt leren kennen? Dan stuur je een flirt en hopelijk krijg je er ook eentje terug. Je kunt een aantal berichten per dag gratis versturen en als je je aanmeldt, is dat onbeperkt. Zo kun jij degene die je wel ziet zitten, zoveel berichtjes sturen als je maar wilt.

Bekijken op Capido

Bij Capido ben je aan het juiste adres als je een relatie wilt, maar je kunt ook berichten uitwisselen met lotgenoten. Hebben jullie bijvoorbeeld dezelfde beperking? Dan kun je je ervaringen delen en elkaar goede tips geven. Zo kan ook een mooie vriendschap ontstaan.

oogvoorvriendschap

8. Oogvoorvriendschap

Op Oogvoorvriendschap kun je terecht als je als persoon met een beperking op zoek bent naar leuke, nieuwe vrienden. Zoek je mensen die net als jij een beperking hebben om leuke dingen mee te ondernemen, samen te kletsen en een fijne vriendschap te krijgen? Dan ben je daarvoor bij Oogvoorvriendschap aan het juiste adres. Je breidt er je vriendenkring uit en kunt meedoen aan online evenementen om nog meer mensen te leren kennen. Op de site zelf kun je een overzicht vinden van evenementen die binnenkort plaatsvinden.

Bekijken op Oogvoorvriendschap

uniekdating

9. Uniekdating

Uniekdating is een datingsite waar je terecht kunt als je een licht verstandelijke beperking hebt en/of autistisch bent. Het maakt niet uit waar je woont in Nederland, want deze site is voor iedereen. Het unieke aan deze datingsite is dat je eerst een persoonlijk intakegesprek krijgt bij jou in de buurt. Hierin wordt gekeken naar hoe jij bent en waar je naar op zoek bent. Daarna word je verder begeleid in je zoektocht en wordt gekeken of er een goede match te vinden is.

Bekijken op Uniekdating

De site en begeleiding zijn betrouwbaar en er wordt goed gekeken naar wat je wensen zijn. Zoek je nieuwe vrienden, maar geen relatie? Dan is dat ook mogelijk bij Uniekdating. Op de website vind je ook een overzicht van allerlei evenementen die worden georganiseerd en waar je nieuwe mensen kunt leren kennen.

updating

10. Updating

Updating is een bemiddelingsbureau voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe vrienden of een relatie willen aangaan. Updating is voor mensen met een licht verstandelijke beperking, autisme of niet-aangeboren hersenletsel. De site is speciaal bedoeld voor mensen die woonachtig zijn in West-Friesland. Het voordeel hiervan is dat alle mensen die bij deze datingsite zijn aangesloten bij je in de buurt wonen. Willen jullie wat afspreken om samen wat als vrienden te ondernemen, kennismaken of op date gaan? Dan hoef je in dit geval nooit ver of lang te reizen om elkaar te zien.

Bekijken op Updating

Updating organiseert maandelijks speciale evenementen en ontmoetingsavonden waaraan je kunt deelnemen om nieuwe mensen te leren kennen. Schrijf je je in op de site? Dan zoekt de datingcoach naar een goede match. Er gaat altijd iemand mee op de eerste date zodat je niet alleen hoeft te gaan (want dat kan superspannend zijn natuurlijk).

Vind lotgenoten die jou goed begrijpen

Ook voor jou is er geluk weggelegd en kun je zeker liefde vinden of nieuwe vrienden maken. Daarbij hoeft de handicap geen obstakel te vormen, zoals in het dagelijks leven natuurlijk nog wel eens voorkomt. Op speciale datingsites voor mensen met een beperking (geestelijk of lichamelijk) vind je lotgenoten die je begrijpen en waarmee je snel een klik kunt hebben. Zij hebben geen vooroordelen en snappen wat jou beweegt en met welke problemen je door je handicap te maken kunt krijgen. Zo hebben jullie op dat vlak al de nodige overeenkomsten en ontstaat de klik vaak snel.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie