Home Seks Swingen: de voor- en nadelen van partnerruil

Swingen: de voor- en nadelen van partnerruil

4 minuten leestijd
0
swingen

Het woord swingen roept bij iedereen een andere gedachte op. Zo zullen veel mensen er een raar gevoel bij krijgen, terwijl anderen het misschien wel spannend vinden klinken.

Swingen kun je eigenlijk het beste beschrijven als een tijdelijke partnerruil. In Nederland worden er meerdere evenementen georganiseerd waaraan je mee kunt doen. Ook zijn er veel verschillende vormen van swingen en dingen waarmee je rekening dient te houden. Wij leggen je uit wat swingen precies inhoudt, wat de voordelen van swingen zijn en welke nadelen erbij komen kijken.

Wat is swingen precies?

Zoals hierboven al beschreven werd, betekent swingen in de volksmond het ‘tijdelijk ruilen van partner’. Voor veel mensen klinkt dit al redelijk bijzonder. Als je monogaam ingesteld bent, zal het dus ook niets voor jou zijn. Je hebt genoeg aan elkaar en bent niet op zoek naar ander avontuur buiten de deur. Toch zijn er ook mensen die daar anders over denken.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Voor het buiten-de-deur-avontuur heb je verschillende opties die je kunt verkennen. Zo kun je ervoor kiezen om seks te hebben in ruimtes waar ook andere stellen seks hebben, of ervoor kiezen om samen seks te hebben en anderen daarbij uit te nodigen.

De term swingen komt oorspronkelijk uit Amerika. Het is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij soldaten en piloten hun partner toestemming gaven om ook met anderen naar bed te gaan. Dit zouden zij gedaan hebben vanwege hun vroege kans op overlijden. Misschien heeft het swingen al langer bestaan dan sinds de Tweede Wereldoorlog, maar dit is niet algemeen bekend. Het fenomeen zou al langer kunnen bestaan onder een andere naam.

Vormen van swingen

Om een beter beeld te krijgen van het begrip swingen, gaan we de verschillende vormen hiervan bespreken. De ene vorm van swingen is namelijk weer anders dan de andere vorm. Zo kun je ervoor kiezen om een spannende avond te beleven met een ander stel of volledig te ruilen van partner. Dit zijn de verschillende mogelijkheden van swingen:

 • Soft swing: Bij de soft swing zijn stelletjes gewoon nieuwsgierig naar het swingen. Je hoeft verder nog niets en zit nergens aan vast, maar kunt vrijblijvend kennis maken met het swingersleven. Je kunt eens rondkijken en misschien al wel een praatje maken met anderen. Wil je het bij een beetje flirten houden? Of gaan jullie graag nog een stapje verder? Dan is de soft swap misschien ook wel iets voor jullie.
 • Soft swap: Bij de soft swap kom je in een volgend stadium terecht. Je ruilt nog niet van partner, maar kiest een stel uit om een leuke avond mee te beleven. Zo zijn er vaak kamers aanwezig waarbij jullie je terug kunnen trekken met anderen. Je blijft bij je eigen partner, maar ziet en hoort wel anderen om je heen. Dit kan voor extra sensatie en prikkeling zorgen tijdens jullie eigen avontuurtje;
 • Full swap: Bij de full swap kies je voor een volledige partnerruil. Je kiest van te voren een stel uit met wie het goed klikt en besluit hier seks mee te hebben. Zo kun je ervoor kiezen om van partner te ruilen en op deze manier seks te hebben, maar ook om met z’n vieren seks te hebben. Natuurlijk dien je dit van te voren af te spreken, zodat je op dezelfde golflengte zit.

Voordelen

Als je al langere tijd samen bent met jouw partner en beschikt over een stabiele relatie, kan het wel eens voorkomen dat je meer spanning wilt in jullie seksleven. Op den duur kan het een beetje eentonig worden, waarbij er weer wat extra sensatie ingeblazen kan worden. Dit kun je bereiken door samen te beginnen met swingen. Sommigen kiezen er juist voor om over te stappen naar bijvoorbeeld seksspeeltjes of bijzondere plekken zoals in het openbaar. Dit kan het voor jullie weer spannend maken. Daarnaast zorgt swingen voor dat extra stukje spanning.

Swingen is dus vooral bedoeld voor mensen die wel even een oppepper kunnen gebruiken binnen hun seksleven. Toch kiezen ze er hierbij voor om dit in vertrouwen te doen. Je gaat niet vreemd, maar spreekt dit van te voren samen af. Doe dit ook alleen wanneer jullie elkaar volledig vertrouwen en je niet jaloers aangelegd bent.

Je belazert je partner in deze situatie niet, want hij of zij is er gewoon bij (of is op de hoogte). Als jullie het opwindend vinden om met een ander naar bed te gaan en dit ook bij je partner te zien, is swingen voor jullie een goede optie. Dit zijn de voordelen van swingen:

 • Nieuwe belevingen op het gebied van seks.
 • Vaker seksuele handelingen.
 • Hogere kwaliteit van de seks.
 • De mogelijkheid om te experimenteren.
 • Fantasieën die vervuld kunnen worden.
 • Opwinding vanwege de sensationele levensstijl.
 • Kans om (extra) zelfvertrouwen te krijgen.

Nadelen

Naast voordelen zitten er natuurlijk ook nadelen vast aan swingen. Zoals we bij de voordelen beschreven is swingen voornamelijk aan te raden voor mensen die zeker zijn van hun relatie en niet snel jaloers worden. Misschien klinkt het swingen erg aantrekkelijk, maar toch is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke risico’s die hieraan verbonden zijn.

Tegenover vrijheid en avontuur kan niet veel op, zou je in eerste instantie denken. Maar, hoeveel stellen zetten hun relatie op het spel om een spannend avontuur te beleven? Stel dat je achteraf alsnog jaloers wordt? Wie weet is het dan wel het einde van jullie relatie. De een wil doorgaan met swingen, terwijl de ander zijn of haar partner toch liever voor zichzelf blijft houden.

Daarnaast heb je natuurlijk ook een groter risico op soa’s, als je vaker met vreemden het bed deelt. Denk dus van tevoren goed na over de mogelijke gevolgen en probeer daarop je besluit te baseren. Dit zijn de (mogelijk) nadelen van swingen op een rijtje:

 • Een groter risico op soa’s.
 • Het verliezen van een sociale status, vanwege het taboe.
 • De moeilijkheid om andere swingers te vinden.
 • De angst om jouw partner te vertellen dat je wil swingen.
 • De angst voor jaloezie.
 • De angst om seksueel te moeten presteren bij vreemden.
 • De angst voor blootstelling aan vreemde mensen.
 • Het proberen te behouden van een positief lichaamsbeeld.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 smoesjes die vrouwen gebruiken als ze geen seks willen

Mannen willen vaker seks dan vrouwen. Daarom zeggen mensen ook wel dat vrouwen een reden n…