Amerikaanse toezichthouder waarschuwt singles op LGBTQ-apps

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Op zoek naar liefde, vriendschap of iets anders op LGBTQ+ dating-apps? “Ook oplichters staan ​​paraat”, zegt de Amerikaanse toezichthouder FTC. Om consumenten te beschermen heeft de toezichthouder een waarschuwing afgegeven aan LGBTQ-singles die actief zijn op deze apps. Als je jezelf op deze apps begeeft: wees gewaarschuwd voor extortion scams, een vorm van oplichting waarbij singles worden afgeperst op datingapps als Grindr en Feeld.

De toezichthouder waarschuwt LGBTQ-singles over de potentiële oplichters en kwaadwillenden die ze kunnen tegenkomen op datingplatforms. En dat zijn niet de typische vormen van datingfraude die de FTC bestempelt als ‘ik-hou-van-je’ en ‘alsjeblieft-stuur-geld’. De FTC zegt dat de risico’s waarmee de LGBTQ-gemeenschap wordt geconfronteerd niet alleen financieel zijn. Je kunt ook het doelwit worden van chantage en afpersing.

Hoe het verloopt

In het voorbeeld dat gegeven wordt, doen datingfraudeurs zich voor als een potentiële liefdespartner om expliciete berichten en foto’s te verkrijgen. Er wordt met je gechat, foto’s naar je verstuurd en in ruil daarvoor vragen ze een soortgelijke foto’s. Vervolgens dreigen ze de inhoud van de gesprekken te delen met je vrienden, familie of werkgever, tenzij je losgeld betaalt – meestal in de vorm van een cadeaubon.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De FTC zegt: “Om hun dreigementen geloofwaardiger te maken, vertellen deze oplichters precies met wie ze van plan zijn contact op te nemen als je niet betaalt. Dit is informatie die oplichters online kunnen vinden door je telefoonnummer of je sociale mediaprofiel te gebruiken.”

Slachtoffers die worden bedreigd, kunnen mensen zijn niet nog niet uit de kast zijn of nog niet helemaal ‘out’ zijn. De oplichters willen de slachtoffers onder druk zetten om te betalen. Ze beweren ‘je leven te verpesten’ door expliciete foto’s of gesprekken te delen met anderen. “Wat hun invalshoek ook is, ze willen maar één ding: jouw geld”, zegt de FTC.

Afpersing voorkomen

Als je op zoek bent naar liefde op dating-apps, is het belangrijk om op je hoede te zijn. De FTC geeft een aantal korte adviezen over LGBTQ-dating om deze vorm van oplichting te voorkomen:

  • Bekijk met wie je praat. Voer een afbeeldingszoekopdracht uit met de profielfoto van de ander om te zien of deze is gekoppeld aan een andere naam of met details die niet overeenkomen.
  • Deel geen persoonlijke informatie met iemand die je net hebt ontmoet via een datingapp, zoals je telefoonnummer, e-mailadres en sociale mediaprofiel.
  • Betaal oplichters niet om foto’s of gesprekken te wissen. Er is geen garantie dat ze het zullen doen.
  • De FBI raadt af om afpersingseisen te betalen, omdat ze criminele activiteiten kunnen ondersteunen.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie