Home Datingsites Slachtoffers datingfraude raken steeds meer geld kwijt: gemiddeld 17.000 euro per persoon

Slachtoffers datingfraude raken steeds meer geld kwijt: gemiddeld 17.000 euro per persoon

2 minuten leestijd
0
fraude oplichting

Datingfraude blijft elk jaar toenemen. Niet alleen groeit het aantal slachtoffers, maar ook raken de slachtoffers steeds meer geld kwijt. En dan hebben we het niet over enkele honderden euro’s. Uit de meldingen die dit jaar bij de Fraudehelpdesk binnen zijn gekomen, blijkt dat slachtoffers van datingfraude gemiddeld 17.000 euro per persoon verliezen.

Dit bedrag is twee keer zo hoog als vorig jaar. Daarom is vandaag een campagne van start gegaan om 40-plussers een herinnering te geven dat datingfraude op de loer ligt.

De werkwijze van een datingfraudeur

Stel je voor dat je al vele jaren alleen bent. Daten is misschien niet eens iets waar je aan denkt of mee bezig bent. Maar dan word je plotseling benaderd door een interessant persoon. Het klikt en voor je het weet ben je verkocht. Er is alleen een probleem: de afstand. Hoe graag deze persoon ook met je wil afspreken, het kan niet meteen.

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
  • ✅ Dating
  • ✅ Relatie
  • ✅ Liefde

En als het dan eindelijk zover is dat een ontmoeting is gepland, volgt een nieuw probleem: vroeg of laat heeft deze ‘ideale partner’ geld nodig. Het is een bekend scenario uit de interacties met een scammer, oftewel de datingfraudeur. Jaarlijks ontvangt de Fraudehelpdesk honderden meldingen van mensen die op deze manier zijn opgelicht.

Bij deze vorm van fraude neemt een oplichter de identiteit van iemand anders aan om nietsvermoedende alleenstaanden over te halen om geld over te maken. Geld dat je als slachtoffer nooit meer terugziet. Als slachtoffer raak je bovendien nog meer kwijt dan alleen geld. Wat misschien nog wel waardevoller is, gaat ook verloren: het vertrouwen in de medemens. Slachtoffers verliezen niet alleen veel geld door datingfraude, ze verliezen ook een partner waarin ze geloofden. En in de eigen omgeving stuiten ze vaak op onbegrip.

Verliefd op de persoon? Of op het profiel?

Datingfraudeurs weten hoe ze hun charmes in de strijd moeten gooien. Ze gebruiken allerlei manipulatieve tactieken om de slachtoffers om hun vingers te winden. Van love bombing tot het isoleren van familie en vrienden: het zijn meesters in misleiding. In het campagnefilmpje vertellen twee slachtoffers, Henk en Sylvia, hoe geraffineerd de fraudeurs te werk gingen. Ze werden elk voor tienduizenden euro’s opgelicht en liepen forse emotionele schade op. Maar het hield ze niet tegen om anderen te waarschuwen voor deze vorm van fraude.

De campagne is het resultaat van een samenwerking van verschillende instanties. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werkt samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Politie, Slachtofferhulp Nederland en de Fraudehelpdesk. Samen met datingpartijen zoals Match Group, eigenaar van Tinder, doen ze er alles aan om potentiële slachtoffers te waarschuwen: voorkom dat je slachtoffer wordt van datingfraude.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Datingsites

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Qemistry: Gen Z datingapp die chemie zoekt tussen liefde en crowdfunding

Stel je eens voor dat TikTok, Snapchat en Instagram-verhalen samengevoegd zouden worden to…