Home Datingsites Meer Nederlandse slachtoffers van datingfraude in 2019

Meer Nederlandse slachtoffers van datingfraude in 2019

2 minuten leestijd
0
afwijzen nee

Fans van televisieprogramma ‘Oplichters Aangepakt’ hebben het al gemerkt: er worden grote bedragen betaald aan oplichters in het buitenland. En vaker wel dan niet, doen zij zich voor als iemand anders.

In een van de afleveringen zoekt een gehandicapte Nederlandse vrouw op internet naar steun voor haar verdriet. Maar in plaats van een schouder om uit te huilen, stuit ze op een datingoplichter die haar van bijna 50.000 euro berooft. Het is een van de slachtoffers van datingfraude, een specifieke vorm van internetoplichting.

Aantal Nederlandse slachtoffers neemt toe

Het aantal slachtoffers van datingfraude is in 2019 flink toegenomen ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit recente cijfers van de Fraudehelpdesk. Slachtoffers van datingfraude kunnen zich melden bij de Fraudehelpdesk, hoewel velen dit uit schaamte waarschijnlijk nooit doen. Het aantal meldingen nam het afgelopen jaar toe, maar ook de totale schade in euro’s is toegenomen.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

En het ergste is: het jaar is nog niet eens voorbij, maar tot nu toe maakten 244 slachtoffers al melding bij de Fraudehelpdesk. Dat is nu al 35 procent meer dan in heel 2018. De slachtoffers van datingfraude werden in totaal voor 3,6 miljoen euro opgelicht; een stijging van 10 procent ten opzichte van 2018. Eerder dit jaar waarschuwde de FBI ook al voor een toename in online datingfraude.

247.000 euro

Een vrouw uit de omgeving van Tilburg maakte gedurende een half jaar in totaal 247.000 euro over naar de datingoplichter. Een andere vrouw uit Gorinchem werd voor een bedrag van 200.000 euro gedupeerd. Vijf andere slachtoffers maakten meer dan 100.000 euro over naar de oplichters. In totaal raakten 66 Nederlanders meer dan 10.000 euro kwijt.

Uit de cijfers kan maar één conclusie worden getrokken: het aantal slachtoffers van datingfraude blijft toenemen. De Fraudehelpdesk verwacht dat het aantal slachtoffers dit jaar nog verder stijgt, omdat in december (en januari) traditioneel de meeste meldingen binnenkomen. Ze raden aan om te letten op de waarschuwingssignalen:

  • De persoon is een buitenlander/buitenlandse, vaak een Amerikaan of Engelsman maar ook andere nationaliteiten komen voor.
  • De mannelijke persoon is vaak militair of een ondernemer die bijvoorbeeld in de olie-industrie zit.
  • De persoon bevindt zich vanwege zijn functie veelal in Afrika, Turkije of het Midden-Oosten, hoewel Azië en de Golf van Mexico ook bekende voorbeelden zijn.
  • De persoon gedraagt zich als de prins op het witte paard of uw droomprinses.
  • De persoon belooft naar je toe te komen maar stuit op problemen.
  • Hij of zij kan door omstandigheden niet bij zijn of haar geld.
  • De persoon moet in dat verre land eerst nog (financiële) problemen oplossen. Hij of zij komt bijvoorbeeld net voor zijn of haar vertrek naar Nederland in het ziekenhuis terecht en moet de rekening daarvan voldoen maar kan dat door omstandigheden niet.
  • De persoon heeft (zicht op) een grote som geld, diamanten of goud maar heeft je hulp nodig om er toegang toe te krijgen.
  • De persoon vraagt vanwege omstandigheden of er waardevolle bezittingen naar je gestuurd mag worden. Je moet dan wel een betaling doen voor de verzending of ontvangst.

Deze lijst is verre van compleet, maar geeft een beeld van de werkwijze van de oplichters. De oplichters, ook wel scammers genoemd, kennen een oneindig aantal excuses en trucs om mensen te misleiden om geld over te maken.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Datingsites

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Uit elkaar gaan of niet: 5 manieren om dat te testen

Het is een van de moeilijkste beslissingen die we maken in ons leven: uit elkaar gaan of b…