Home Nieuws ‘Mensen doen zich anders voor als ze seks willen hebben’

‘Mensen doen zich anders voor als ze seks willen hebben’

2 minuten leestijd
0
seks denken

Dating app gebruikers hebben de gewoonte om zichzelf als de ultieme catch te presenteren. Professionele fotoshoots, geavanceerde filters en bewonderenswaardige eigenschappen die in de bio’s worden vermeld. Maar zoals we allemaal weten: niets alles wat blinkt is goud. Als je het vermoeden hebt dat mensen zichzelf beter presenteren aan een potentiële partner, dan zou je weleens gelijk kunnen hebben. Nieuw onderzoek zegt namelijk dat mensen zich anders voordoen als seks tot de mogelijkheden behoort.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal of Experimental Social Psychology, concluderen onderzoekers van de University of Rochester dat wanneer de kans op seks zich voordoet, zoals het geval is op dating apps, mensen hun gedrag en houding veranderen en zichzelf op een misleidende manier presenteren. Met andere woorden: ze passen zich aan op de ander, verfraaien zichzelf en hun verhalen en ook liegen ze soms.

Shocking? Niet echt. Het bevestigt een ongeschreven waarheid die we eigenlijk allemaal al lang kenden.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Een betere eerste indruk

De onderzoekers van de universiteit veronderstelden dat seksuele gedachten – of, zoals ze het zelf noemen, de activering van het seksuele systeem – zouden leiden tot de wens om een betere eerste indruk achter te laten. En dat proberen ze door zichzelf op een misleidende manier te presenteren: ze doen zich anders en vooral béter voor.

Sex on the brain

Wat leken beschrijven als ‘geil zijn’, staat bij onderzoekers bekend als de activering van het seksuele systeem of sexual priming. De uitdrukking, legt onderzoeker Harry Reis uit, ‘betekent dat mensen op een seksuele manier over dingen gaan nadenken’. Technisch gezien betekent dit dat een aantal specifieke delen van de hersenen worden geactiveerd die in verband worden gebracht met seksuele gedachten en gedrag.

Aan het onderzoek deden 634 studenten mee – 328 vrouwelijke en 306 mannelijke – met een gemiddelde leeftijd van bijna 25 jaar. Ze identificeerden zichzelf allemaal als heteroseksueel. In de loop van vier onderzoeken stelden de onderzoekers één groep bloot aan seksuele stimuli en de controlegroep aan neutrale stimuli. Deelnemers uit beide groepen hadden vervolgens contact met een voor hen onbekend persoon van het andere geslacht. De resultaten van de vier onderzoeken spreken voor zich.

  1. De deelnemers uit de seksuele priming groep waren het sneller eens met een tegengestelde mening.
  2. De deelnemers uit de seksuele priming groep passen antwoorden op vragen aan op die van de ander.
  3. De deelnemers uit de seksuele priming groep liegen vaker en meldden een lager aantal bedpartners.

Liegen en aanpassen voor een betere indruk

Samengevat komt het erop neer dat mensen sneller geneigd zijn om te liegen als seks tot de mogelijkheden behoort. Ze passen zich vaker aan op de ander, om een connectie te maken met de aantrekkelijke vreemdeling, als ze seksuele gedachten hebben.

“Mensen doen en zeggen alles om verbinding te maken met een aantrekkelijke vreemdeling. Wanneer je seksuele systeem wordt geactiveerd, ben je gemotiveerd om jezelf in het best mogelijke licht te presenteren. Dat betekent dat je een vreemde dingen vertelt waardoor je er beter uitziet dan je echt bent,” aldus Gurit Birnbaum, een van de onderzoekers.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Opnieuw proberen met ex? Dit zegt wetenschappelijk onderzoek

De periode direct na een relatiebreuk kan extreem moeilijk zijn. Het is een deuk in je ego…