Home Dating FBI geeft tips en waarschuwt voor online datingfraude

FBI geeft tips en waarschuwt voor online datingfraude

4 minuten leestijd
1
fbi tips

Online datingfraude: het gebeurt nog steeds. Hoewel de politie en allerlei instanties hun best doen om het te verminderen, vooral door het publiek te informeren, worden ieder jaar nog vele mensen slachtoffer van deze vorm van fraude. En elk slachtoffer is er één te veel. Deze mening wordt gedeeld door de Amerikaanse FBI.

Online datingfraude in de vorm van catfishing blijft toenemen volgens het Federal Bureau of Investigation. De federale politiedienst een daarom een nieuwe waarschuwing afgegeven aan online dating gebruikers waarbij het hen adviseert waakzaam te blijven wanneer zij met nieuwe mensen praten.

Waarom deze waarschuwing?

Om aan te geven hoe ernstig de situatie is laat de FBI weten dat in 2017 meer dan 15.000 mensen klachten indienden bij het Internet Crime Complaint Center (IC3) van de FBI. Al deze mensen gaven aan het slachtoffer te zijn van online datingfraude, ook wel romance scams genoemd. Samen werden zij opgelicht voor een bedrag van 211 miljoen US dollars.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Hoewel steeds meer mensen bekend raken met de gevaren van social media, apps en het internet in het algemeen, blijven de slachtoffers in aantallen toenemen. In 2018 was het namelijk niet beter gesteld met online datingfraude in de Verenigde Staten. Het afgelopen jaar waren er meer slachtoffers die zich meldden bij de IC3 en gezamenlijk werden zij voor veel meer geld opgelicht.

In 2018 is het aantal slachtoffers dat deze klachten indiende toegenomen tot meer dan 18.000 slachtoffers, met meer dan 362 miljoen US dollar verliezen in totaal: een toename van meer dan 70 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit leidde ertoe dat online datingfraude de meest gerapporteerde vorm van oplichting bij de IC3 was, op basis van het aantal ontvangen klachten, en de op een na duurste fraude voor de slachtoffers ervan.

De methode

Om mensen inzicht te geven van de werkwijze van de fraudeurs, geeft FBI uitleg over de meestgebruikte methode om iemand te scammen. Het begint vaak bij het opbouwen van vertrouwen in de relatie, waarna de oplichter probeert om je te overtuigen om geld te sturen. Dit kan voor een vliegticket zijn om je te bezoeken, of ze beweren dat ze in moeilijkheden zijn geraakt en geld nodig hebben. Slachtoffers sturen vervolgens het geld, omdat ze denken dat ze een liefdesrelatie hebben en dat dit er nu eenmaal bij hoort.

Om af te wijken van de standaard oplichtingstechnieken is er een trend gaande waarbij je als slachtoffer wordt ingezet als “geldezel”, oftewel een “katvanger”. Dit is iemand die illegaal helpt bij het overmaken van geld voor iemand anders. Dit vragen ze niet zomaar, of als je elkaar nog maar net spreekt. Vaak gaan er maanden aan vooraf, zodat het vertrouwensniveau op het juiste punt is. En als het zover is, dan kunnen ze je vragen een nieuwe bankrekening te openen om geld te verzenden of ontvangen.

Tips van de FBI

De meeste cybercriminelen gebruiken niet hun eigen foto’s: ze gebruiken een foto van een ander social media-account als hun eigen afbeelding. En om daar achter te komen adviseert de FBI dat je een reverse image search doet op deze afbeelding. Dit is een omgekeerde zoekfunctie om te controleren waar een afbeelding nog meer op het internet te vinden is. Alleen deze simpele zoekopdracht op de foto kan al genoeg informatie leveren over deze persoon. Om een ​​reverse image search uit te voeren op profielfoto’s stelt de FBI deze werkwijze voor:

 • Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer “Afbeelding zoeken”.
 • Klik opnieuw met de rechtermuisknop en selecteer “Afbeelding opslaan als…” om de foto op je apparaat op te slaan.
 • Gebruik een zoekmachine, tik op het kleine camerapictogram om de opgeslagen afbeelding naar de zoekmachine te uploaden.

raadsel denken

Gebruik altijd je gezonde verstand

Terwijl de meeste datingsites routinematig profielen controleren en alle klachten onderzoeken, is dit beperkt tot deze relatief snelle controle. De beheerders van de datingsites voeren geen diepgaande onderzoeken uit om de achtergrond van deze gebruikers te achterhalen. Daarom moet je er altijd rekening mee houden dat mensen zich als een ander kunnen voordoen, zoals een Catfish dat doet. En om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt, is het belangrijk dat je de signalen en hints niet negeert. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. De FBI vult dit aan met deze veel voorkomende technieken die worden gebruikt door datingfraudeurs:

 • Snelle verzoeken om te praten of chatten via een e-mail- of berichtendienst buiten de datingsite.
 • Beweert dat jullie kennismaking het ‘lot’ was, vooral als dit snel gezegd wordt.
 • Zegt uit de Nederland te komen, maar woont, werkt of reist naar het buitenland.
 • Vraagt ​​om geld, goederen of soortgelijke financiële hulp, terwijl je elkaar nog nooit persoonlijk hebt ontmoet.
 • Vraagt ​​om hulp bij persoonlijke transacties (nieuwe bankrekeningen openen, geld storten of sturen, goederen versturen en meer).
 • Zegt een plotselinge persoonlijke crisis mee te maken en zet je onder druk om financiële hulp te bieden. Wees vooral voorzichtig als deze vraag agressief wordt gesteld.
 • Vertelt inconsistente of grootse verhalen.
 • Geeft vage antwoorden op specifieke vragen.
 • Beweert onlangs weduwe/weduwnaar te zijn geworden
 • Beweer in het leger te werken en nu in het buitenland dient.
 • Verdwijnt plotseling van de site en verschijnt vervolgens onder een andere naam met dezelfde profielinformatie.

Het advies

Mocht je de bovenstaande signalen herkennen, neem afstand en verbreek het contact. Mocht je twijfelen, vraag dan je naasten om advies. De FBI adviseert hiernaast het volgende:

 • Stuur nooit geld naar iemand die je online ontmoet, vooral niet via een bankoverschrijving.
 • Geef nooit creditcardnummers of bankrekeninggegevens op zonder de identiteit van de ontvanger te verifiëren.
 • Deel nooit je burgerservicenummer (BSN) of andere persoonlijk identificeerbare informatie die kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot je accounts.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Eén reactie

 1. Isabel

  14 februari 2020 at 09:59

  Toen internet nog nieuw was, leek het een ideaal forum voor dating. Nu kijk ik wel link uit om mijn foto zomaar op allerlei sites te zetten. Ik heb gelukkig een achterdochtige natuur en trapte al op voorhand niet in contactopnames uit Afrika en de voormalige USSR met verzoeken die roken naar fraude. Als je zelf zegt dat je advocaat bent, houden ze vanzelf op.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Onderzoek: ‘Tweederde van relaties begint als vriendschap’

Dat er meerdere wegen naar Rome leiden, weet iedereen. En dat er meerdere wegen naar een r…