‘Racisme en rassendiscriminatie op Grindr slecht voor de geestelijke gezondheid’

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
3 minuten leestijd

Als de grootste gay hook-up app is Grindr al vaak het onderwerp geweest in een onderzoek naar seksueel racisme. Dat is vooral omdat rassendiscriminatie relatief vaak voorkomt onder mannen die seks hebben met andere mannen. Daardoor worden getinte en donkere mannen binnen de online gemeenschap van apps zoals Grindr vaker afgewezen als een seks- of liefdespartner. En nu blijkt uit onderzoek dat dit de geestelijke gezondheid van deze mannen schaadt.

Lager zelfbeeld en een minder levensvreugde

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Archives of Sexual Behaviour en is het resultaat van een enquête onder dan 1.039 mannen die Grindr gebruiken. De resultaten toonden aan dat gekleurde mannen die seks hebben met andere mannen “aanzienlijk meer seksuele rassendiscriminatie ervaren” in vergelijking met blanke mannen. Aan het onderzoek deden 774 blanke deelnemers mee en 265 getinte mannen.

Bovendien ontdekten de onderzoekers dat de “seksuele rassendiscriminatie significant geassocieerd werd met een lager zelfbeeld en een minder levensvreugde.” Daarmee bevestigt dit onderzoek het beeld dat de meeste gay mannen al hebben van dergelijke dating apps, alleen nu wordt ook bevestigd dat dit ook echt wat doet met de mannen die gediscrimineerd worden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een consistent onderdeel

Volgens Out komen de resultaten overeen met een rapport uit 2015 van onderzoekers van de New York University en de University of New South Wales in Sydney. Hoewel dit een veel kleiner onderzoek was, met slechts 14 mensen, gingen de interviews veel dieper in op het onderwerp. En daaruit bleek ook al dat seksueel racisme een consistent onderdeel was van online dating onder gay mannen. En hoewel het vaak subtiel werd uitgedrukt, lieten de ondervraagden weten dat ronduit agressief racisme ook geregeld voorkomt.

Rassendiscriminatie komt voor op alle dating apps, ook onder hetero’s, maar het zijn vooral de gay dating apps waar het relatief vaak voorkomt. Zo heeft Grindr al vaker kritiek gehad op het seksueel racisme-probleem. In een onderzoek uit 2015 kwam naar voren dat 15 procent van de gebruikers racistische voorkeuren uitdrukken of discriminerend zijn naar bepaalde rassen in hun profielen. Blanke mannen bleken vooral schuldig te zijn aan racisme op de app.

It’s time to play nice

De kritiek was voor Grindr reden om de Kindr-campagne te lanceren: een initiatief om racisme en transfobie onder de gebruikers aan te pakken. Onderdeel van de campagne zijn nieuwe richtlijnen, een strenger handhavingsbeleid en een reeks bewustmakingsvideo’s waarin de aandacht wordt gelegd op hoe andere discriminatie ervaren. Officieel verbiedt Grindr alle vormen van racisme, maar zoals onderzoekers ontdekten, is racistisch gedrag nog steeds niet verbannen van het platform.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie