Onderzoek: ‘Tweederde van relaties begint als vriendschap’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Dat er meerdere wegen naar Rome leiden, weet iedereen. En dat er meerdere wegen naar een relatie leiden, weet ook iedereen. Maar dat lijken wetenschappers die onderzoek doen naar relaties te vergeten. De onderzoeken naar het ontstaan van relaties tussen mensen zijn overwegend gericht op de romantiek die ontstaat tussen vreemden. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij ontmoetingen via datingapps. En daarmee zien wetenschappers de romantiek die zich tussen vrienden ontwikkelt grotendeels over het hoofd, zo stellen onderzoekers van de University of Victoria in Canada.

“Gewoon vrienden”

Lachen je vrienden als je ze vertelt dat jij en iemand waarmee je afspreekt “gewoon vrienden” zijn? Je zou het kunnen opvatten als een hint, want volgens het onderzoek van de University of Victoria begint tweederde van de stellen eigenlijk als vrienden.

Psycholoog Danu Stinson en haar collega’s van de universiteit onderzochten de ervaringen van 1.897 studenten en volwassenen om te onderzoeken hoeveel stellen eerst bevriend waren voordat ze een relatie kregen. De vraag die centraal stond in het onderzoek: waren ze eerst vrienden met hun partner of kenden ze elkaar niet?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

De meeste deelnemers (68%) meldden dat hun huidige of meest recente relatie als een vriendschap begon, ongeacht hun geslacht, leeftijd of opleidingsniveau. Dit percentage was hoger onder twintigers en binnen de LGBTQ+ gemeenschap, waarbij 85% van de ondervraagden aangaf dat hun romance als een vriendschap begon.

“Er zijn veel mensen die er vertrouwen in hebben als ze zouden zeggen dat we weten waarom en hoe mensen partners elkaar kiezen, een koppel vormen en verliefd worden, maar ons onderzoek suggereert dat dit niet het geval is”, zegt Stinson. “We hebben misschien een goed begrip van hoe vreemden zich tot elkaar aangetrokken voelen en beginnen met daten, maar zo beginnen de meeste relaties gewoon niet.”

Hoelang de vriendschap duurt

In een onderdeel van het onderzoek werd aan 210 studenten ook gevraagd hoe lang hun ‘friendzone’ duurde voordat ze een relatie kregen met hun vriend. Gemiddeld waren ze bijna 22 maanden vrienden voordat de relatie romantisch werd. Bijna de helft van alle ondervraagden in dit onderzoek dacht dat vrienden-eerst de beste manier was om een ​​nieuwe relatie te beginnen, in vergelijking met andere opties zoals een feestje of online.

“Ons onderzoek laat zien dat de lijnen tussen vriendschap en romantiek vaag zijn”, zegt Stinson. De onderzoekers hopen dat er in toekomst meer aandacht wordt besteed aan het idee dat relaties vaak ontstaan tussen vrienden, terwijl de onderzoeken zich overwegend richten op ontmoetingen met vreemden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie