Home Dating ‘Man-vrouw verhouding in regio beïnvloedt voorkeur voor partner’

‘Man-vrouw verhouding in regio beïnvloedt voorkeur voor partner’

2 minuten leestijd
0
vrouw eerste stap

Daten is een spel van vraag en aanbod. Hoe aantrekkelijker je bent, hoe groter het aanbod. Je ontvangt meer likes op je foto’s, krijgt meer berichten en verzamelt meer matches. Het stelt je zelfs in staat om kieskeurig te zijn.

Ben je minder aantrekkelijk, dan nemen je kansen af en ben je minder gewild – het aanbod is kleiner. Iedereen weet hoe dat werkt. Maar het is niet zo simpel als het lijkt. Want niet alleen je aantrekkelijkheid speelt een rol, ook de man-vrouw verhouding in je regio.

Wie is in de meerderheid?

In gebieden waar meer singles mannen dan vrouwen zijn, zijn het de vrouwen die bepalen hoe het datingspel wordt gespeeld. Omdat de mannen in de meerderheid zijn, worden de single vrouwen schaars. Voor de mannen leidt dit tot een gebrek aan keuze en meer concurrentie. Vrouwen leggen de lat hoger en nemen niet genoegen met minder.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Andersom, in een omgekeerd scenario, is dit ook het geval in gebieden waar er een overschot is aan single vrouwen – zoals gebruikelijk in de grote steden in de Randstad. Daar strijden vrouwen om de single mannen waardoor daten – volgens experts – meer geseksualiseerd wordt.

Zoals de voorbeelden laten zien, speelt de verhouding mannen ten opzichte van vrouwen dus een belangrijke rol in daten. Als gevolg van deze onevenwichtige geslachtsverhouding verandert echter niet alleen het aanbod, maar ook de partnervoorkeuren, zo blijkt uit nieuw onderzoek van 108 onderzoekers die gegevens verzamelden in 45 landen.

Bijna 15.000 mensen (55% vrouw) vulden de enquête in waarin hen werd gevraagd naar hun geslacht en hun ideale partner. Daarbij mochten ze hun partnervoorkeur aangeven op basis van 5 eigenschappen: vriendelijkheid, intelligentie, gezondheid, fysieke aantrekkelijkheid en goede financiële vooruitzichten. Die antwoorden werden vervolgens vergeleken met gegevens over geslachtsverhoudingen in elk van de landen, inclusief de geslachtsverhoudingen op stadsniveau. Wat de onderzoekers vonden?

Mannen in de meerderheid

Op plaatsen waar mannen in de meerderheid zijn, verminderen mannen hun voorkeur voor goede financiële vooruitzichten en fysieke aantrekkelijkheid. Vrouwen daarentegen vergroten hun voorkeur voor goede financiële vooruitzichten en fysieke aantrekkelijkheid op plekken waar ze in de minderheid zijn. Terwijl de mannen in deze gebieden hun eisen dus verlagen, verhogen vrouwen die van hen.

Vrouwen in de meerderheid

In gebieden waar vrouwen in de meerderheid zijn en mannen in de minderheid gebeurt het tegenovergestelde. Op plekken waar meer vrouwen leven, verminderen vrouwen hun voorkeur voor goede financiële vooruitzichten en fysieke aantrekkelijkheid. En om het compleet te maken, vergroten de mannen op hun beurt de voorkeur voor goede financiële vooruitzichten en fysieke aantrekkelijkheid.

Hoe het dan zit met vriendelijkheid, intelligentie en gezondheid? Goede vraag. De relatie tussen die eigenschappen in de geslachtsverhoudingen was niet zo sterk als die van de fysieke aantrekkelijkheid en goede financiële vooruitzichten. Waarom dit zo is, wordt niet duidelijk uit het onderzoek.

Volgens psycholoog Cariota Batres, één van de onderzoekers die meewerkte aan het onderzoek, kan het zijn dat deze eigenschappen voor zowel mannen als vrouwen belangrijker zijn. Ze denkt dat deze voorkeuren niet of nauwelijks worden beïnvloed door schaarste.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…