Noorwegen geeft datingapp Grindr recordboete voor delen data

Michael Schouten
Door Michael Schouten
2 minuten leestijd

De Noorse privacyautoriteit (DPA) heeft datingapp Grindr een recordboete van 65 miljoen Noorse kroon gegeven voor het illegaal delen en openbaar maken van gebruikersgegevens aan adverteerders. Dat heeft de toezichthouder bekendgemaakt. De boete van meer dan 6,3 miljoen euro is de hoogste ooit die in een vergelijkbaar geval in het Scandinavische land is uitgedeeld.

“Onze conclusie is dat Grindr gebruikersgegevens aan derden heeft verstrekt voor gedragsgebaseerde advertenties zonder wettelijke basis”, zegt Tobias Judin, hoofd van de internationale afdeling van de Noorse privacyautoriteit.

Illegaal delen van gevoelige data

Grindr, de app die nog steeds bekendstaat als ’s werelds grootste gay-app, wordt beschuldigd van het delen van GPS-coördinaten, telefoon-ID, informatie uit gebruikersprofielen zoals leeftijd of geslacht en het feit dat ze de app gebruiken. Met het delen van de gegevens maakte Grindr ook de seksuele geaardheid van gebruikers openbaar – gezien de aard van Grindr.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Voor de Noorse privacyautoriteit is het duidelijk: wat Grindr heeft gedaan is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die in 2018 in de Europese Unie is geïntroduceerd. Volgens de privacyautoriteit heeft Grindr niet duidelijk verteld wat er met de gegevens van gebruikers gebeurde en ook hebben ze er geen toestemming voor gevraagd.

“We zijn van mening dat gegevens die onthullen dat iemand een Grindr-gebruiker is, er sterk op wijst dat ze tot een seksuele minderheid behoren”, zegt de DPA. “Informatie over iemands seksuele geaardheid geniet een bijzondere bescherming in de Privacyverordening.”

In januari waarschuwde de Noorse privacyautoriteit dat Grindr een boete van 100 miljoen Noorse kroon zou krijgen. Dat bedrag is nu verlaagd naar 65 miljoen Noorse kroon, hoewel Grindr ook dat nog veel te veel vindt. De app zegt dat de overtredingen zijn gepleegd vóór april 2020, toen de app de gebruiksvoorwaarden wijzigde. Volgens Grindr is de voorgestelde boete daarom nog steeds ‘volledig buiten proportie’. Het bedrijf heeft nu drie weken de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing.

Verliefd worden is meer...

... dan toeval. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij gayParship weten ze welke aspecten belangrijk zijn voor een langdurige relatie. Hun matchingsprincipe heeft één doel: het samenbrengen van mensen die bij elkaar passen en samen gelukkig zijn, en dat natuurlijk voor lange tijd. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie