Onderzoek: ‘Atheïsten minder aantrekkelijk als partner’

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Geloof je niet in het bestaan van een God? Of noem je jezelf goddeloos? Volgens nieuw onderzoek zou dat kunnen betekenen dat je minder aantrekkelijk bent als een potentiële partner. Dat is de conclusie die onderzoekers trekken in een studie die is gepubliceerd in de Journal of Social and Personal Relationships.

Onderzoekers van de University of Arkansas wilden weten of atheïsten even aantrekkelijk zijn als partner als degenen die wel in een God geloven. Om dat te onderzoeken voerden de onderzoekers twee onderzoeken uit waaraan 237 studenten uit het zuidoosten van de Verenigde Staten deelnamen. De studenten kregen een hypothetische datingsite met potentiële partners te zien en mochten deze profielen beoordelen. Sommige datingprofielen gaven aan dat de potentiële partner in God geloofde, terwijl anderen aangaven dat de persoon niet in God geloofde.

Atheïsten minder aantrekkelijk

De resultaten waren duidelijk: atheïsten zijn aantrekkelijker voor een kortetermijnrelatie dan voor een langdurige relatie. Maar degenen die in een God geloven worden in het algemeen als aantrekkelijker beschouwd dan de atheïsten. Er is echter wel een grote ‘maar’: de meerderheid van de deelnemers gaf namelijk aan in God te geloven.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

“Atheïsten worden beschouwd als aantrekkelijker voor de korte termijn dan voor de lange termijn. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat atheïsten zeer gewild zijn in de context van de korte termijn”, zegt studie-auteur Mitch Brown tegen PsyPost.

Doordat een groot deel van de deelnemers aan het onderzoek in God geloofde is het onduidelijk of dezelfde conclusie getrokken kan worden wanneer dat niet het geval is. “Het grootste voorbehoud is dat het onderzoek is uitgevoerd in het zuiden van de Verenigde Staten”, legt Brown uit. “Hoewel anti-atheïstische vooroordelen een universeel karakter hebben, blijkt uit ander onderzoek dat gebieden die minder religieus zijn minder vooroordelen hebben.”

Brown zou graag een versie van dit onderzoek in andere delen van de wereld willen uitvoeren om te zien hoe groot het religie-effect aldaar is. Hoewel atheïsten en agnosten soortgelijke vooroordelen hebben over atheïsten, zou het logisch zijn dat deze effecten enigszins gedempt zouden worden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie